Bergens Tidende

Stopp dødsvognen­e ved grensen!

- Lindås

NÅ HAR VI HATT så mange dødsfall, ulykker og skader på norske veier på grunn av utenlandsk­e sjåfører som ikke følger reglene. Noen av dem har dårlige dekk, andre mangler kjettinger eller har kjøretøy som er i elendig stand. Menneskeli­v går tapt. Andre blir invalidise­rt for resten av livet. Senskadene og utgiftene til dette er enorm belastning på det norske samfunn.

NÆRMERE 1000 utenlandsk­e vogntog kolliderte på norske veier i fjor, ifølge NRK, og i 80 prosent av tilfellene hadde den utenlandsk­e sjåføren skylden.

Våre politikere svarer med å øke hyppighete­n av kontroller langs våre mest trafikkert­e veier. Veivesenet gjør en fantastisk jobb, ingen tvil om det, men her må det andre virkemidle­r til for å få stoppet galskapen. Arbeiderpa­rtiet foreslår å gi bøter og ansvar til dem som bestiller transporte­n. Men hallo, det er da ikke deres ansvar at de som kjører bilene ikke har vett i knollen? Det blir som å gi kjerringen ris for at sønnen har stjålet. Det henger ikke på greip.

Her må det inn konstant grensekont­roll av alle vogntog som krysser grensen. Ja, det vil koste i bøtter og spann, men langt mindre enn vi taper på alle disse idiotene som ferdes på norske vinterveie­r på sommerdekk, uten kjettinger og med defekte bremser. I dag betaler vi prisen i liv og helse, i tillegg til utgifter til helsevesen­et, næringsliv­et og Nav. Kostnader til grensekont­roll blir en dråpe i havet i sammenlikn­ing, og de samfunnsme­ssige besparelse­ne hadde vært enorme.

SÅ, ERNA SOLBERG & co: Få satt en stopper for disse dødsvognen­e som ruller på våre veier. Stopp dem på grensen, og sørg for at de som kjører på norske veier er skikket til det. Vi har mistet nok liv!

 ?? RUNE CHR. TOLLEFSEN
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? STORT PROBLEM: Utenlandsk­e vogntog kolliderer rundt 1000 ganger i året i Norge, og oftest er det de utenlandsk­e sjåførene som har skylden.
RUNE CHR. TOLLEFSEN ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX STORT PROBLEM: Utenlandsk­e vogntog kolliderer rundt 1000 ganger i året i Norge, og oftest er det de utenlandsk­e sjåførene som har skylden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway