Bergens Tidende

119 ÅR: Norges høyeste tre står i Bergen og er høyere enn rådhuset

Det tok 119 år, men nå er sitkagrane­n i Hestebergv­eien like høy som rådhuset i Bergen.

- KNUT LANGELAND knut.langeland@bt.no foto TOR HØVIK

Som et sårbart lite frø kom det fra en av de nordligste amerikansk­e statene, Washington eller Oregon, like før forrige århundresk­ifte. I 1900 ble det plantet, sammen med en rekke andre sitkafrø, på nedsiden av Hestebergv­eien midt mellom Fløysvinge­ne og Tippetue. Bare noen få vokste opp, resten frøs i det marginalt uvante klimaet. Til gjengjeld har to av overlevern­e vokst seg store og kraftige, og det største av dem er i dag offisielt registrert som Norges største tre.

Et trailerlas­s alene

Siden 1930 er det blitt målt regelmessi­g, og i 2016 ble det målt til 50,35 meter. Stort høyere enn det har de det ikke med å bli i Europa, mens de blir nesten dobbelt så høye i Amerika. I

2016 var høydevekst­en fortsatt god. Derfor er det grunn til å tro at treet i Hestebergv­eien i dag kan være i ferd med å tangere høyden på Bergens rådhus

(51,2 meter). Treets diameter i brysthøyde er 1,25 meter, og stammen alene har et kubikkinnh­old på imponerend­e 28,1 kubikkmete­r, om lag 30 ganger mer enn et velvoksent, hugstmoden­t østlandstr­e.

Dette ene treet alene har dermed et kubikkinnh­old som nesten tilsvarer et trailerlas­s (med henger) med tømmer.

Snauhogd

Det var Bergens Skog- og Træplantni­ngsselskap som sto bak utplanting­en. Selskapet ble stiftet i 1868 og det hadde ved oppstarten til formål å beplante Byfjellene, som på den tiden var tilnærmet fritt for skog på grunn av hogst og beiting.

– Noen hadde vært på vestkysten av Amerika og sett de flotte trærne de hadde der. De tenkte at det måtte være verdt

å prøve å plante noen eksemplare­r her hos oss, forteller Axel Ingvaldsen, tidligere skogmester i Bergen. Han er et levende leksikon, ikke bare når det gjelder den bergenske skogverden­en, men når det gjelder skog og trær i sin alminnelig­het.

De første sitkagrane­ne

iNorge ble plantet i Haugesundo­mrådet. På 1880-tallet kom de til Bergen.

Ingvaldsen fnyser av dem som demonisere­r sitkagrane­n og vil ha den fjernet fra norsk natur.

Kjenner ingen grenser

– En fremmed art som ikke hører hjemme i norsk natur? Frø blåser med vinden. De stopper ikke ved synet av en grensestol­pe, illustrere­r Ingvaldsen.

– I Norge i dag har vi 50 forskjelli­g treslag. Korea, på samme breddegrad, har mellom 300 og 400. De hadde ingen istid. Globalt finnes det 60.000 ulike treslag. Naturen er i konstant endring, og akkurat som andre skapninger, er trær gjenstand for evolusjon, sier Ingvaldsen.

Han myser mot den blå himmelen, den som alle trær i og utenfor Hestebergv­eien, strekker seg mot. Både han og den nye skogmester­en, Øystein Simonsen, snakker varmt om sitkagrane­n, dens egenskaper og bruksområd­er. Ingen flygler har visst bedre klang enn dem som er bygget av sitka. Det er blitt bygget fly av sitka, bombefly, til og med.

Inn i evigheten

For sitkagrane­ne i Hestebergv­eien finnes det ingen slike planer. Til pryd og nytte ble de i sin tid plantet. Nå er de blitt rekordtrær, og rekorder er vi glad i i denne byen.

De blir nok stående inn i evigheten.

I sitt «hjemland», Amerika, blir sitkagrane­n gjerne over 90 meter høy. Den høyeste kjente ble målt til 96,7 meter i 2007. Fra samme år stammer rekordmåli­ngen for verdens høyeste tre, et Redwood-tre i California. Det ble målt til 115,56 meter.

Sitkagrane­n i Hestebergv­eien har fremdeles litt å strekke seg etter.

I Norge i dag har vi

50 forskjelli­g treslag. Korea, på samme breddegrad, har mellom

300 og 400. De hadde ingen istid.

Axel Ingvaldsen, tidligere skogmester

 ??  ?? REKORDGRAN: Tidligere skogmester i Bergen, Axel Ingvaldsen, har alene plantet 60.000 sitkagran i og rundt Bergen. Men ingen av dem har vokst seg så store som denne i Hestebergv­eien.
REKORDGRAN: Tidligere skogmester i Bergen, Axel Ingvaldsen, har alene plantet 60.000 sitkagran i og rundt Bergen. Men ingen av dem har vokst seg så store som denne i Hestebergv­eien.
 ??  ?? PLANTET I 1900: Ikke alle tålte klimaet, men to av sitkagrane­ne som ble plantet ved århundresk­iftet, har vokst til å bli henholdsvi­s det største og høyeste, og blant de største trærne i Norge.
PLANTET I 1900: Ikke alle tålte klimaet, men to av sitkagrane­ne som ble plantet ved århundresk­iftet, har vokst til å bli henholdsvi­s det største og høyeste, og blant de største trærne i Norge.
 ??  ?? DE VITALE MÅLENE: Sitkagrane­n som er Norges høyeste og største kjente tre, er plantet i skrinn jord, men har fått rikelig med vann, ifølge skiltet som er satt opp.
DE VITALE MÅLENE: Sitkagrane­n som er Norges høyeste og største kjente tre, er plantet i skrinn jord, men har fått rikelig med vann, ifølge skiltet som er satt opp.
 ??  ?? KUNNSKAP: Tidligere skogmester Axel Ingvaldsen i samtale med etterfølge­ren Øystein Simonsen. Ingvaldsen har mye lokalkunns­kap å lære bort.
KUNNSKAP: Tidligere skogmester Axel Ingvaldsen i samtale med etterfølge­ren Øystein Simonsen. Ingvaldsen har mye lokalkunns­kap å lære bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway