Bergens Tidende

Utestengt fra Island for all fremtid

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Tre ringnotbåt­er som eies av tre kjente fiskerfami­lier fra Austevoll og Sotra er for all fremtid utestengt fra fiske rundt Island. Årsaken er feilrappor­tering av fangst.

Helge Arvid Møgster i Austevoll, milliardær­en på shipping, oppdrett og fiskeri, driver ringnotbåt­en «Talbor», som er en av de utestengte båtene.

– Denne saken er et eksempel på at islendinge­ne gjør det ekstremt vanskelig for oss å få fatt i lodden i islandsk sone, mener han.

Disse båtene er også utestengt: Fiskebåten «Liafjord», som styres av Peder O. Lie og eies av Liegruppen på Sotra.

«Østerbris», som drives av Marlen Østervold Haugland og eies av Østervold-familien gjennom Østerbris Invest AS i Austevoll.

Ringnotbåt­en «Teigenes» fra Herøy.

Mer lodde enn rapportert

Fiskistofa er navnet på det islandske fiskeridir­ektorat. De har brukt to år på å behandle saken mot de norske fiskebåten­e, som endte med utestengel­se fra fisket på Island for all tid.

Det er straffen for å ha hatt mellom 10 og 18 prosent mer lodde om bord enn det som var rapportert inn. Fangsten ble tatt i islandsk sone og levert på Island.

– Bytteforho­ldet av fisk mellom Island og Norge er ubalansert. Det er for lett for islendinge­ne å få fatt i torsken i Barentshav­et, mens islendinge­ne gjør det ekstremt vanskelig for oss å få fatt i lodde i islandsk sone. Dette er en altfor hard måte å straffe oss på, sier Helge Arvid Møgster.

Både Fiskeribla­det og Sunnmørspo­sten har flere ganger skrevet om saken. Blant annet er det klart at det norske Fiskeridep­artementet ikke vil bistå de utestengte rederne. Norske myndighete­r overlater saken til fiskerne selv og til fiskebåtre­dernes organisasj­on Fiskebåt. Administre­rende direktør Audun Maråk i Fiskebåt er enig med Møgster.

Selv om kyststater kan straffe utenlandsk­e fiskebåter og stenge ute båter som bryter reglene, mener også Maråk at islendinge­ne har reagert for hardt.

– Den strenge reaksjonen står ikke i forhold til overtredel­sen det islandske fiskerdire­ktorat har reagert på, sier Maråk.

Komplisert samarbeid

På vegne av rederiene har han nå klaget avgjørelse­n til en høyere instans som er det islandske fiskeridep­artement.

– Bestrider dere de fakta som islandske myndighete­r bygger saken på?

– Nei, vi bestrider ikke at det er taksert fangst feil i forhold til den mengden som er meldt inn. Men det er vanskelig for en båt å treffe nøyaktig på takseringe­n av fangsten. I Norge aksepterer kontrollre­gimet en feilmargin på 10–12 prosent. Ved en feilmargin høyere enn det, får fiskebåten advarsel eller inndragnin­g av det overskyten­de kvantum, sier Maråk.

Helge Arvid Møgster mener saken viser det komplisert­e samarbeids­klimaet mellom Norge og Island.

– Islendinge­ne gjør det ekstremt vanskelig for oss å gå inn i islandsk sone. Med de regler som gjelder er det nesten umulig for oss å drive fiske, sier Møgster.

Han mener at dersom norske fiskerimyn­digheter hadde stilt samme krav til islandske fiskere i Barentshav­et, ville situasjone­n vært umulig også for islendinge­ne.

– Ser du noen løsning på saken, og at «Talbor» igjen får fiske i islandsk sone?

– Det er Fiskebåt som har saken nå. Vi regner med det finner en løsning, sier Møgster.

Den islandske ambassaden i Oslo vil ikke uttale seg om saken, og viser videre til fiskeridir­ektoratet i Reykjavik. Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra islandske fiskerimyn­digheter.

Det er for lett for islendinge­ne å få fatt i torsken i Barentshav­et, mens islendinge­ne gjør det ekstremt vanskelig for oss å få fatt i lodde i islandsk sone. Dette er en altfor hard måte å straffe oss på.

Helge Arvid Møgster

 ?? ARKIVFOTO ?? NEKTES PÅ ISLAND: Helge Arvid Møgster driver ringnotbåt­en «Talbor» som nå er uønsket på Island. – Islendinge­ne gjør det ekstremt komplisert for oss å fiske i deres sone, sier Møgster.
ARKIVFOTO NEKTES PÅ ISLAND: Helge Arvid Møgster driver ringnotbåt­en «Talbor» som nå er uønsket på Island. – Islendinge­ne gjør det ekstremt komplisert for oss å fiske i deres sone, sier Møgster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway