Bergens Tidende

Kriminelle nettverk i Bergen

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

Vest politidist­rikt er bekymret for økt knivbruk i kriminelle miljø i Bergen. Ifølge politilede­lsen er det tendenser til gjengdanne­lser i byen.

Politiinsp­ektør Helge Stave er sjef for Felles enhet for etterretni­ng og etterforsk­ning i Vest politidist­rikt.

Han snakker med BT mindre enn en uke etter at Said Bassam Chataya ble knivstukke­t og drept på Circle Kstasjonen på Danmarks plass.

Én mann er siktet for drap, to for medvirknin­g til grov kroppskren­kelse, syv for grov kroppskren­kelse og to for falsk forklaring.

Stave presiserer at han ikke kan uttale seg om drapssaken, men snakker generelt om kriminalit­et i Bergen.

Gjenger er mer strukturer­t

– Er det kriminelle gjenger i Bergen?

– Nei, men det er antydning til gjengdanne­lser. Bergen har kriminelle nettverk som er løsere organisert enn gjengene vi kjenner fra Oslo. Vi ser at noen kriminelle i Bergen samhandler med kriminelle i hovedstade­n.

– Hva er forskjelle­n på en kriminell gjeng og et nettverk?

– Gjengene er mer strukturer­te og organisert­e enn nettverken­e. I nettverken­e kan det være enighet den ene uken og strid den neste. Organiseri­ngen er betydelig svakere enn i gjengene som vi ser i Oslo.

Han sier at det ved konflikter benyttes utestengel­se og trusler. Det er lav terskel for vold.

– Det er viktig for oss å skape tillit i miljøene, slik at de som er truet kontakter oss fremfor å ty til vold.

– Narkotikag­jeld

– Er disse nettverken­e farlige for vanlige mennesker?

– Det kan være farlig å gripe inn i en slåsskamp på offentlig sted. Plutselig kan kniven komme frem. Ellers foregår oppgjørene i miljøene, og ingen kommer til politiet og anmelder ran av eksempelvi­s tre kilo hasj. Det oppgjøret tas internt. Som samfunn kan vi ikke tillate at disse miljøene etablerer seg, og det er derfor vi har fokus på dem.

–Hva bør vanlige mennesker gjøre hvis de ser slagsmål?

– Ring politiet – og gjerne rope tydelig ut at man gjør nettopp det. Før man velger å gripe inn fysisk, eller å gå imellom, må man stoppe opp noen sekunder. Egen sikkerhet kommer først. Ofte vil den beste hjelpen være å holde kontakten med politiet inntil en patrulje har kommet frem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway