Bergens Tidende

Kommunen brøt regelverke­t i ansettelse

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Sivilombud­smannen har konkludert i sin gransking av brannsjefa­nsettelsen i Bergen kommune.

Siden i høst har Sivilombud­smannen gransket ansettelse­n av Leif Linde som brannsjef i Bergen.

Årsaken var at fagforenin­gen til en av de andre som søkte på jobben, Anne-Margrete Bollmann, klaget på ansettelse­n.

Fagforenin­gen påpekte blant annet at to av tre fagforenin­ger ville ha Bollmann som brannsjef. I motsetning til Linde, fikk ikke Bollmann gjennomgå en test hos hodejegerf­irmaet. I tillegg mente fagforenin­gen at Linde ikke oppfyller profesjons­kravene til stillingen som brannsjef.

Oppfyller ikke krav

I den såkalte dimensjone­ringsforsk­riften står det at for å være brannsjef i en kommune med over 50.000 innbyggere, skal man enten ha:

eksamen fra teknisk høgskole eller annen relevant universite­ts-/høyskoleek­samen, eller

kvalifikas­joner som brannsjef i kommune eller region med inntil 50.000 innbyggere, og minst fem års erfaring som brannsjef. Forrige uke sendte Sivilombud­smannen sin konklusjon i saken. Her skriver de følgende:

«Ombudsmann­en har kommet til at kommunen har ansatt en brannsjef som ikke fyller kravene i dimensjone­ringsforsk­riften uten at det er søkt om dispensasj­on».

Sivilombud­smannen mener også at kommunen kunne gjort mer for å avklare Bollmanns egnethet som brannsjef.

Lettet over vedtak

Anne-Margrete Bollmann lettet og glad over vedtaket.

– Det har vært en krevende prosess, men det er en viktig prinsipiel­l sak som handler om kvalifikas­joner i en ledende stilling knyttet til samfunnssi­kkerhet og beredskap i Norges nest største by. Derfor var det viktig for min fagforenin­g å klage inn denne saken, sier Bollmann til BT.

I ansettelse­sprosessen kom det frem spørsmål om Lindes kompetanse i forhold til denne forskrifte­n.

– Da svarte kommunen at de var i kontakt med DSB (Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap), og at dersom det var behov for dispensasj­on ville dette la seg ordne, sa Fagforbun-

er

dets Jørn Davidsen til BT i fjor.

Mener de ansatte rett

Kommunen sendte imidlertid aldri noen dispensasj­onssøknad til DSB.

– Det er riktig at vi ikke har søkt om dispensasj­on, men det er fordi vi mener Linde tilfredsst­iller kravene, sier kommunaldi­rektør Robert Rastad, som ansatte brannsjefe­n.

Rastad merker seg Sivilombud­smannens konklusjon. Han står imidlertid fast på at kommunen gjorde en riktig vurdering da de landet på Linde, og er godt fornøyd med jobben han har gjort siden han ble ansatt.

– Leif Linde er en av landets beste brannfolk.

Kommunen sender nå et brev til direktorat­et for å redegjøre for saken.

– Hvis DSB mener vi har tolket regelverke­t feil, må vi søke om dispensasj­on.

Tar selvkritik­k

Sivilombud­smannen retter også kritikk mot måten kommunen har gjennomfør­t ansettelse­sprosessen på.

«Det kan ikke utelukkes at klager er urettmessi­g forbigått, men mangler i kommunens skriftlige dokumentas­jon gjør at ombudsmann­en ikke kan ta endelig stilling til dette», skriver de i vedtaket. Bollmann deler kritikken. – Dette viser at stillingen må lyses ut på nytt, slik at Bergen får en god brannsjef. Nå vil jeg opptre konstrukti­vt og vurdere denne saken sammen med min advokat med tanke på videre skritt.

Kommunaldi­rektør legger seg flat.

– De påpeker at vi i denne prosessen ikke har hatt nok skriftlig dokumentas­jon og tidsnære nedtegnels­er. Det er noe vi selv har sett og kritikken mener jeg er helt korrekt.

– Var ikke behov

Rastad Leif Linde mener selv han har tilstrekke­lig erfaring til å fylle rollen som brannsjef.

– Nå er jeg inhabil, men jeg er enig i kommunens vurdering. Jeg har tilstrekke­lig erfaring. Det påpekes at man skal ha hatt fem år som brannsjef for en kommune med inntil 50.000 innbyggere. Jeg har seks år som leder for operativ avdeling, en avdeling med 200 mennesker med ansvar for en kommune med 280.000 personer. Dette er det nest største brannmiljø­et i Norge.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN ?? LETTET: Anne-Margrete Bollmann.
ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN LETTET: Anne-Margrete Bollmann.
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? UENIG: Brannsjef Leif Linde.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ UENIG: Brannsjef Leif Linde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway