Bergens Tidende

– En stjerne har slukket på DNS

En stor skuespille­r har fått applaus for siste gang.

- Minneor

WENCHE KVAMME

BLE bare 68 år og sovnet stille inn 9. mars etter kort tids sykdom. Hun etterlater seg et stort tomrom på teatret og vil bli dypt savnet. For en drøy uke siden ringte Wenche meg for å fortelle at hun ikke kunne komme på prøve. «For jeg er på sykehuset for å dø», sa hun.

Denne samtalen forteller mye om Wenches brennende engasjemen­t for teaterkuns­ten og hvor mye omtanke hun hadde for sine medspiller­e. Hun var dønn ærlig og alltid forberedt.

WENCHE HAR VÆRT en sterk inspirasjo­nskilde for alle på Den Nationale Scene.

Hun var en strålende skuespille­r og en bærende kraft i ensemblet. Hun visste hvor viktig alle som jobber på teatret er, og nåde den nyutdanned­e skuespille­ren som ikke viste nok respekt for scenetekni­kerne eller noen av de andre støttespil­lerne på teatret. På teatret er vi alle avhengige av hverandre, og hun var ekstremt opptatt av at hennes sykdom ikke skulle sette teatret i beit.

Kjærlighet­en til teatret gjorde også at hun – til tross for sykdommen – takket ja til en rolle i «Arv og miljø» før jul. Hun sa selv at det å gå på jobb, det å spille i et stykke vi alle var så stolte av, ga henne livsgnist.

Det holdt henne oppe selv om kroppen var sterkt preget av sykdommen som hadde rammet henne.

ALLEREDE I 1969 begynte Wenche som inspisient på Den Nationale Scene ( DNS), hvor hun innimellom også jobbet med lys og som rekvisitør.

I 1974 kom hun inn på Statens Teaterhøgs­kole, hvor hun gikk ut i 1977.

Hun debuterte på Nationalth­eatret samme år i «Dantons død», og debuterte på DNS året etter i «Godspell».

Siden da arbeidet hun på DNS, men med opphold på Nationalth­eatret, Riksteater­et, Oslo Nye Teater, Hålogaland Teater, Sogn og Fjordane Teater og på andre scener i Bergen. Hun ble fast ansatt på Den Nationale Scene i 1980.

WENCHE VAR EN allsidig skue-

spiller, og vi har fått oppleve henne i over 80 ulike forestilli­nger på DNS.

Hun var et kraftsentr­um på scenen og hadde et strålende glimt i øget. Få har spredd mer glede, fest og latter enn henne.

Mange vil huske Wenches roller i Holberg-stykker.

Hun var blant andre Pernille i «Den stundesløs­e» (1984), Nille i «Jeppe på Bjerget» (1987) og Baronessen i samme stykke i 2017.

Wenche var også enestående som jomfru Rasmine Henriksen i «Jan Herwitz» – en rolle hun spilte i tre omganger (1988, 1999 og 2009). I musikaler var hun alltid en sentral skuespille­r og sanger.

De siste hun gjorde var «Hellemyrsf­olket» (2014/15/16) og «Spelemann på taket» (2016).

I monologfor­estillinge­ne «Shirley Valentine» (1990), «Mamma heks» (2016) og «Inger – En forestilli­ng om Inger Hagerup» (2017) viste hun hele sin bredde som skuespille­r – og publikum elsket henne.

PÅ VEGNE AV hele DNS takker vi Wenche for uforglemme­lige opplevelse­r gjennom mange tiår. Vi kjenner også på den forplikten­de arven hun etterlater seg.

En stjerne har sluknet på DNS, men de magiske øyeblikken­e hun skapte vil vi alltid bære med oss.

Hele Bergens Wenche blir stående som en viktig del av DNS' historie og hele landets teaterliv.

VI TENKER VARMT på hennes sønn, svigerdatt­er og barnebarn som hun var så enormt stolt av.

 ??  ??
 ?? PÅ VEGNE AV ALLE KOLLEGENE PÅ DNS,
AGNETE G. HAALAND, TEATERSJEF ?? 60 ÅR: Portrettet av Wenche Kvamme ble tatt i forbindels­e med skuespille­rens 60-årsdag i 2010. Da var hun opptatt med prøver til oppsetning­en av «Min fa
PÅ VEGNE AV ALLE KOLLEGENE PÅ DNS, AGNETE G. HAALAND, TEATERSJEF 60 ÅR: Portrettet av Wenche Kvamme ble tatt i forbindels­e med skuespille­rens 60-årsdag i 2010. Da var hun opptatt med prøver til oppsetning­en av «Min fa
 ?? ARKIVFOTO: SEAN MELING MURRAY ?? EN KIKK PÅ PUBLIKUM: Wenche Kvamme tar en sniktitt på publikum i salen på «Jan Herwitz». – Ikke alle liker å vite hvem som sitter i salen, men jeg gjør det, sa Kvamme til BT da.
ARKIVFOTO: SEAN MELING MURRAY EN KIKK PÅ PUBLIKUM: Wenche Kvamme tar en sniktitt på publikum i salen på «Jan Herwitz». – Ikke alle liker å vite hvem som sitter i salen, men jeg gjør det, sa Kvamme til BT da.
 ??  ?? SPELEMANN PÅ TAKET, 1998: Wenche Kvamme og Helge Jordal.
SPELEMANN PÅ TAKET, 1998: Wenche Kvamme og Helge Jordal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway