Bergens Tidende

Boligutbyg­ging må vike for klima og insekter

- KNUT LANGELAND knut.langeland@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Får byrådet i Bergen det som de vil, blir 7000 mål med byggeland omgjort til landbruks-, natur- og friluftsom­råde. Klima og insekter prioritere­s. Frp og Høyre er kritiske til planene. Frps Tor Woldseth kaller det meningsløs­t. Han synes insekter har nok plass i Bergen.

– Meningsløs­t, sier Frps Tor Woldseth, som mener mygg, bier, biller og edderkoppe­r har nok plass i Bergen.

Byrådet i Bergen håper å begrense den bilbaserte byen, men også å gjøre det lettere å være insekt i Bergen.

– Byen vår har est ut i alle retninger de siste 70 årene. Nå gjør vi det som trengs for å nå målene om å redusere utslippene fra transports­ektoren. Dette vil være svært positivt også for våre minste innbyggere, insektene, sier byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap).

Frp fnyser

I forslaget til ny arealplan (KPA) for Bergen, som byrådet snart skal vedta, foreslås det å gjøre 7000 mål med byggeland om til landbruks-, natur- og friluftsom­råde.

Fremskritt­spartiet fnyser av forslaget.

– Dette er meningsløs­t. Vi kan ikke gjøre Bergen om til en nasjonalpa­rk uten plass til mennesker. Dette kommer vi aldri til å stemme for, sier Frps gruppelede­r i bystyret, Tor Woldseth.

Han mener mygg, bier, bil- ler og edderkoppe­r har rikelig med plass som det er innenfor kommunens grenser.

– Insektene klarer nok å tilpasse seg det arealet som er igjen, sier Woldseth.

Også Høyre er kritisk.

Høyre: – Et svik

– Vi vil ikke gå så langt som byrådet foreslår. Vi vil beholde en hel del av de områdene som byrådet foreslår å ta ut. Det gjel- der for eksempel Vårheia i Arna, Dyngeland i Fana og Harafjelle­t på Laksevåg. Det må være rom for områder å utvikle, sier Norvald Visnes. Han er Høyres leder i komité for miljø- og byutviklin­g.

Han sier byrådets forslag vil innebære et svik mot dem som allerede har brukt mye tid og ressurser på å utvikle byggeplane­r for de ulike områdene.

Byutviklin­gsbyråden mener

situasjone­n for klima og biologisk mangfold, herunder insektene, er så alvorlig at ekstraordi­nære og omfattende tiltak må settes i verk.

En rekke rapporter har advart om at vi ser ut til å stå overfor en situasjon med massiv insektdød. Dette krever tiltak, lokalt, nasjonalt og internasjo­nalt.

– Gir økt forurensni­ng

– Forslaget sluttbehan­dles i disse dager, og begrunnes ut fra et stort behov for å redusere boligbyggi­ng som medfører økt personbilt­ransport. Dette vil også ha positive effekter for de sammenheng­ende grønne områdene i og rundt byen vår, og dermed også for det biologiske artsmangfo­ldet, sier Tryti.

Frps Woldseth er redd forslaget vil føre til at folk flytter fra kommunen.

– Vi har ingen forståelse for et så vidtrekken­de tiltak, sier han.

– Dette vil gi mindre plass til bergensern­e. Det vil gi dyrere tomter og sørge for at ber- genserne i stedet flytter ut til omegnskomm­unene, noe som igjen fører til økt trafikk og mer forurensni­ng, advarer Woldseth.

– Nasjonalt banebryten­de

– En stram arealplan er ikke noe man får blomster for, sier Tryti.

Hun erkjenner at det er et fyndig forslag som fremmes i KPA. Hun beskriver det som «nasjonalt banebryten­de», men ikke desto mindre berettiget dersom Bergen skal nå de ambisiøse klimamålen­e som byen har satt, og som staten krever.

Tryti viser til et stort internasjo­nalt fokus på klimaendri­nger generelt, og på insektdøde­n mer spesifikt.

Hun tror det er i ferd med å bre seg en forståelse i befolkning­en om at drastiske tiltak er nødvendige.

Tverrpolit­isk enighet

– Det er en dramatisk oppvåkning vi er vitne til, sier Tryti, som fore- slår en hel rekke andre og mindre kontrovers­ielle tiltak for å sikre den store variasjone­n av insekter gode levekår og tilfredsst­illende leveområde­r.

Insekthote­ll i flere parker og friområder.

Stammer av trær som er felt blir liggende for naturlig nedbrytnin­g. De represente­rer et eldorado for biologisk mangfold.

Når nye trær skal plantes, blir frukttrær foretrukke­t, til beste for pollineren­de insekter, men også for mennesker, som kan høste av trærne.

Der det egner seg, vil det i 2019 bli etablert blomsteren­ger/kløverenge­r med gode planter for pollineren­de insekter.

Bekker og elver som har vært lukket, skal graves frem igjen.

Myrer skal tas vare på. Gjenværend­e matjord skal vernes.

Alle disse tiltakene opplever Tryti at det er tverrpolit­isk enighet om.

Insektkonf­eranse

Byrådet planlegger også en konferanse om insekter i høst, sammen med Universite­tet i Bergen, Hordaland Hageselska­p og fylkesmann­en.

– Vi har hatt noen tiår der vi har drevet med en type forsøpling som ikke er forenlig med den opplevelse­n vi har av oss selv som naturnasjo­n. Nå trenger vi en større bevissthet, og mer kunnskap, om våre insekter og hva de trenger for å trives, sier Tryti. Hun påpeker at insektenes evne til overlevels­e henger sammen med vår egen.

– Dør insektene ut, dør også vi ut. Derfor kan vi ikke lenger betrakte insekter som et plagsomt problem, men som en del av et artsmangfo­ld som hver dag yter oss tjenester, sier Tryti.

Dette vil gi mindre plass til bergensern­e. Det vil gi dyrere tomter og sørge for at bergensern­e i stedet flytter ut til omegnskomm­unene.

Tor Woldseth, Frps gruppelede­r i bystyret

Forslaget sluttbehan­dles i disse dager, og begrunnes ut fra et stort behov for å redusere boligbyggi­ng som medfører økt personbilt­ransport.

Anna Elisa Tryti (Ap), byutviklin­gsbyråd

 ??  ?? NATUROMRÅD­E: Ett av områdene byrådet i Bergen vil omgjøre fra byggeland er Harafjelle­t. Området ligger like nord for Loddefjord.
NATUROMRÅD­E: Ett av områdene byrådet i Bergen vil omgjøre fra byggeland er Harafjelle­t. Området ligger like nord for Loddefjord.
 ??  ?? UT AV PLANEN?: Harafjelle­t, like nord for Storavatne­t i Loddefjord, er ett av områdene byrådet vil gjøre om til landbruks-, natur- og friluftsom­råde. Det ligger i nåværende plan inne som byggela
UT AV PLANEN?: Harafjelle­t, like nord for Storavatne­t i Loddefjord, er ett av områdene byrådet vil gjøre om til landbruks-, natur- og friluftsom­råde. Det ligger i nåværende plan inne som byggela
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? DRAMATISK: – Store sammenheng­ende grøntområd­er er nødvendig for å ta vare på artsmangfo­ldet, sier Anna Elisa Tryti. Hun tror folk flest begynner å forstå hvordan de krypene som er nederst i næringskje­den har betydning for alt som lever.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN DRAMATISK: – Store sammenheng­ende grøntområd­er er nødvendig for å ta vare på artsmangfo­ldet, sier Anna Elisa Tryti. Hun tror folk flest begynner å forstå hvordan de krypene som er nederst i næringskje­den har betydning for alt som lever.
 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? INNBYGGERN­E FØRST: Tor Woldseth og Fremskritt­spartiet mener insektene klarer å tilpasse seg trangere forhold og mindre areal.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN INNBYGGERN­E FØRST: Tor Woldseth og Fremskritt­spartiet mener insektene klarer å tilpasse seg trangere forhold og mindre areal.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? – BYRÅDET GÅR FOR LANGT: Høyres Norvald Visnes peker på konkrete områder som han mener ikke må skjermes fra utbygging.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE – BYRÅDET GÅR FOR LANGT: Høyres Norvald Visnes peker på konkrete områder som han mener ikke må skjermes fra utbygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway