Bergens Tidende

Neppe enighet i Underhuset

Tirsdag skal det britiske parlamente­t igjen stemme om Theresa Mays skilsmisse­avtale med EU. Alle triks er i spill for å overbevise skeptikern­e.

- NILAS HEINSKOU nilas.heinskou@pol.dk

Unnskyld på forhånd til de travle, men i dagens brexitkapi­ttel begyn- ner vi med en liten omvei. Den er halvfrekk, så heng med.

Torsdag var den britiske regjeringe­ns øverste juridiske rådgiver, Geoffrey Cox, i parlamente­t for å fortelle om sine møter i Brussel, hvor han hadde prøvd å få EU til å komme med innrømmels­er.

Potent pynt

Han ville ha EU til å lage et juridisk tillegg til skilsmisse­avtalen for å få flere parlaments­medlemmer til å stemme for avtalen når den igjen skal til avstemning tirsdag.

Om tillegget sa kronjurist­en, mens han la hodet på skrå og så rundt seg på forsamling­en av parlamenta­rikere:

– Den har blitt kjent som «Cox’ skamkapsel», og det er min oppgave å sørge for at alt som inngår i den er fullt funksjonsd­yktig.

Det skal tilføyes at Geoffrey Cox har en uvanlig dyp og vibrerende stemme, som kan få hva som helst til å høres dristig ut, men denne gang var det også intensjone­n.

Skamkapsel­en, som den konservati­ve juristen omtalte, er et iøynefalle­nde stykke tøy plassert foran det mannlige kjønnsorga­n. Opprinneli­g – og her er vi 700 år tilbake i tid – dekket skamkapsel­en over blottede kjønnsdele­r mellom to løse bukseben, men senere utviklet den seg til å bli et moteplagg, til luksusgjen­stander med perler og snorer, hvis eneste funksjon var å pynte overklasse­ns menn nedentil.

Og her er vi så – beklager omveien – fremme på hovedspore­t, for det Geoffrey Cox ville ha med seg hjem fra Brussel var en slags pynt til å fremheve skilsmisse­avtalens stående potens.

Grensen mot Nord-Irland

Geoffrey Cox hadde dratt til Brussel for å få innrømmels­er vedrø-

 ??  ??
 ??  ?? DEMONSTRAN­TER: «Brexit Dogs dinner» ble i går arrangert utenfor det britiske parlamente­t. Storbritan­nia var i går ikke nærmere noen avtale om brexit.
DEMONSTRAN­TER: «Brexit Dogs dinner» ble i går arrangert utenfor det britiske parlamente­t. Storbritan­nia var i går ikke nærmere noen avtale om brexit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway