Bergens Tidende

Har du noen gang sett en mørk kvinne som jobber i banken?

- IRENE KINUNDA AFRIYIE irene.kinunda@gmail.com

JEG HAR NÅ bodd i Norge i snart 13 år og har aldri møtt eller hørt om en kongolesis­k kvinne i en ledende posisjon. Dette er rart, med tanken på hva de får til i Kongo. De vellykkede kongolesis­ke kvinnene i Norge er enten usynlige eller fraværende.

Kvinner i Kongo er kule, men noe skjer med dem når de kommer til Norge. Jeg skriver om kongolesis­ke kvinner i denne teksten, men dette gjelder for mange innvandrin­gsgrupper.

Jeg kommer fra en liten landsby ved innsjøen Tanganyika. Det er et nydelig sted – tropisk og vakkert. Jeg er vokst opp med deilig mat, spesielt fisk, ris, grønnsaker og frukt av mange ulike arter.

JORDEN ER SÅ rik, så alt som ble høstet av mat, vokser frem igjen. Kvinner og menn jobbet enten med jordbruk, fisk eller på en fabrikk. De hadde ulike oppgaver, men alle jobbet. For eksempel dro menn ut med båtene og fisket, mens kvinnene tok fisken til markedet.

Jeg vokste opp med kvinner som jobbet uten noe som het rett til pause eller ferie. Folk jobbet hardt, men vi levde godt og harmonisk – frem til 1996. Da krigen kom og voldtekt ble brukt som våpen, ble hele samfunnet ødelagt.

FREDSPRISV­INNER DR. DENIS Mukwege har fortalt grusomme historier om hva kvinner i Øst-Kongo opplever. FN har kalt landet for verdens voldtektsh­ovedstad – det er farligere å være kvinne enn soldat. Likevel har jeg sett kvinner som klarte å overvinne det utroligste i Kongo. Noen av disse sterke kvinnene har flyktet til Norge. Men hvor blir de av? Hvorfor hører vi ikke om at de har klart det utroligste her?

I den offentlige debatten om minoritets­kvinner, dominerer som oftest temaer som kjønnsleml­estelser, negativ sosial kontroll, hijab og kvinneunde­rtrykkelse. Viktige temaer, for all del, men disse temaene er like fremmed for kongoleser­e som for nordmenn.

Første gang jeg hørte om omskjæring av kvinner, var i Norge. Hijab er heller ikke vanlig for kongolesis­ke kvinner, fordi cirka 90 prosent av dem er kristne. Kristendom ble introduser­t i Kongo på 1400-tallet av den daværende kongen Nkuwu Nzinga.

Men selv om kristendom­men kom til Kongo cirka 500 år etter at den kom til Norge, så er det mer enn en religion. Det er en sentral del av kongolesis­k kultur.

EN AV DE største forskjelle­ne mellom Kongo og Norge, er at Kongo er et kollektivt samfunn, ikke individual­istisk. Dette betyr at familien bestemmer mer enn det som er vanlig her, og man er avhengig av familien på en annen måte enn i Norge. Dette kan høres ut som et samfunn som kan resultere i negativ sosial kontroll, men min erfaring er at det er et lite utbredt problem.

Sterke kvinner har en sentral plass i historien, som for eksempel prinsesse Alkatune, som ledet krigen mot portugiser­ne på 1600-tallet. Men selv om kongolesis­ke kvinner kommer fra et samfunn og en kultur med mange likhetstre­kk med det norske, klarer de ikke å gjøre det stort karriereme­ssig.

Hvorfor er det slik?

JEG KJENNER EN kongolesis­k kvinne som gikk ut av videregåen­de skole med toppkarakt­erer. Hun kom inn på en prestisjef­ylt økonomiutd­anning. Hun trivdes med faget og mestret det godt, men droppet likevel ut.

Hun skulle heller bli sykepleier, fordi hun trodde det da ble lettere å få jobb.

Har du noen gang sett en mørk kvinne som jobber i banken, spurte hun ofte. Folk rundt henne var enig, og sa at hun ikke ville få jobb hvis hun studerte økonomi.

Hun valgte altså som mange andre kvinner med kongolesis­k bakgrunn: sykepleier, spesialsyk­epleier eller hjelpeplei­er.

KONGOLESER­E KOMMER GODT ut på statistikk­ene i Norge, og trekkes sjelden frem som en problemgru­ppe. Men selv om jeg er imponert over alle som jobber hardt og gjør sitt beste, forventer jeg mer. Å jobbe i helsevesen­et er ikke for alle. Jeg, for eksempel, hadde ikke blitt en god sykepleier, fordi jeg er for følsom og drama- tisk av meg.

Jeg forventer at flere kongolesis­ke kvinner velger andre yrker og tør å satse på ledende posisjoner. Jeg forventer at de er mer synlige i det offentlige rom.

KONGOLESIS­KE KVINNER TRENGER pionérer, noen må gå først. Noen som tar en utdanning som de fleste andre ikke tar, og som utfordrer arbeidspla­sser som er blendahvit­e til å ansette deg. Jeg er klar over hvor vanskelig dette er.

Vi trenger litt hjelp fra mediene: Fremstilli­ngen av minoritets­kvinner i Norge er ensidig. Vi får lite inntrykk av det mangfoldet som også preger denne gruppen. Og vi hører lite om minoritets­kvinner i ledende posisjoner.

Det finnes lite eller ingen forskning om flerkultur­elle kvinner som ressursste­rke bidragsyte­re i samfunnet. Jeg savner forskning om innvandrer­e med høyere utdanning.

MEST AV ALT trenger vi gode rollemodel­ler å se opp til. I mitt miljø snakker vi om «baby daddies» – ordet alenemødre bruker om fedrene. Vi snakker også om det er egentlig lønnsomt å ta utdanning når du ender opp med en gjennomsni­ttlig lønn, der du må betale regninger og studielån som alle andre – men i tillegg har et ekstra ansvar for å ta vare på familie eller familiemed­lemmer.

Jeg opplever det som vanskelig å motargumen­tere når det ikke er en person å vise til.

Er det lov å håpe at det skal gå bra med tiden? Jada, men det lover ikke så godt for flerkultur­elle kvinner generelt med en regjering som velger å ikke investere i forbilder og nekter å gjenspeile mangfoldet vi lever i.

Det finnes lite eller ingen forskning om flerkultur­elle kvinner som ressursste­rke bidragsyte­re i samfunnet.

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? FORBILDER: – Fremstilli­ngen av minoritets­kvinner i Norge er ensidig. Vi får lite inntrykk av det mangfoldet som også preger denne gruppen. Og vi hører lite om minoritets­kvinner i ledende posisjoner, mener Irene Kinunda Afriyie.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN FORBILDER: – Fremstilli­ngen av minoritets­kvinner i Norge er ensidig. Vi får lite inntrykk av det mangfoldet som også preger denne gruppen. Og vi hører lite om minoritets­kvinner i ledende posisjoner, mener Irene Kinunda Afriyie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway