Bergens Tidende

Høyre vil rive rådhuset

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Partiet prøver å samle støtte til å rive dagens rådhus og bygge nytt rådhuskvar­tal.

På onsdagens bystyremøt­e skal fremtiden til dagens rådhus i Bergen avgjøres. Byrådet har lagt frem forslag om å droppe riving av dagens betongsmul­drende og asbestramm­ede rådhus, og heller bruke pengene på å pusse opp bygningen.

Skal pusse opp

Dette forslaget støttet Høyre tidligere. Men nå har de kommet på andre tanker.

– Hvorfor vil dere rive? – Fordi dette vil være første gang på nesten 50 år at det er mulig å se med friske øyne på rådhuskvar­talet. Det er nemlig ikke bare rådhuset som er et problem, også måten resten av kvartalet er utnyttet på, svarer fungerende gruppelede­r Henning Warloe.

I disse dager tømmes rådhusbygn­ingen for de siste møblene som står igjen. Skrivepult­er bæres ut av hovedinnga­ngen og inn i ventende varebiler.

Oppe i 13. etasje skinner solen på støvet som har lagt seg på de resterende bordene. Byrådslede­rens kontor er ribbet, det private baderommet likeså.

En eske merket «konvolutte­r julekort 2012» står igjen på gulvet. Det kan ikke ha vært mange nok å takke for Monica Mæland det året, for den påfølgende setningen lyder «rest cirka 600 stk.».

Etter planen skal alle etasjene tømmes og rives innvendig, for så å bygges opp igjen som «aktivitets­baserte arealer». Den prosessen kan de spare seg for, mener Høyre og Warloe.

Ny plan

I forslaget de fremmer i bystyret ber Høyre byrådet om å starte arbeidet med å bygge et nytt rådhuskvar­tal. De etterlyser en plan som ser helheten i dagens rådhustomt og eiendommen Allehelgen­s gate 5, i tillegg til de ubebygde delene av kvartalet.

«En slik plan skal gi mulighet for å fortette i rådhuskvar­talet, samle alle arbeidspla­sser som i dag er spredt over hele sentrum samt legge dagens overflatep­arkering under jorden», skriver de.

Overfor BT påpeker Warloe at kommunen i dag leier store kontorarea­ler over hele Bergen sentrum. Selv med en bedre utnyttelse av rådhusbygn­ingen, vil ikke disse få plass i bygningen etter oppussinge­n. Derfor mener de hele kvartalet må gjennomgås på nytt. Ett eksempel er de ledige arealene like bak rådhuset som i dag brukes til parkerings­plasser.

Har snudd

– En av de mest verdifulle tomtene brukes til det kommunen selv mener man ikke bør bruke tomter på; parkerings­plasser. Vi må ta en fot i bakken og benytte muligheten til å tenke nytt. Det er minst 50 år til neste mulighet.

Det er ikke bare partiet Høyre som har snudd i saken om rådhuset. Også Warloe selv har personlig ivret for å pusse opp fremfor å rive.

– Jeg har vært blant dem som har forsvart å bevare rådhuset, og har stilt i debatt for å forsvare det. Jeg sa det hørtes helt vanvittig å rive rådhuset, sier Warloe, som forteller at det er to årsaker til snuoperasj­onen.

Den ene er behovet for å se på hele kvartalet på nytt.

– Den andre er at fasaden på rådhuset kommer til å bli endret, og mye kjedeliger­e. De smale søylene på fronten og baksiden kommer til å bli erstattet av nye, vanlige betongsøyl­er. Vi vil få et rådhus som vil bli seende ganske endret ut, sier Warloe, som er overrasket over at Byantikvar­en i Bergen ikke har kommentert disse endringene.

Hvor mange som vil støtte forslaget er fremdeles usikkert. Da varaordfør­er Marita Moltu (PDK) foreslo å rive bygningen i fjor, var flere partier åpne for tanken.

– Høyres forslag er veldig likt det jeg har tenkt hele tiden, sier Frps gruppelede­r Tor Woldseth i dag.

Slaget står nå

Øystein Bønes (MDG) opplyser at MDG stiller seg bak rivningsfo­rslaget. Ove Sverre Bjørdal (Sp) sier at han har et pragmatisk forhold til riving eller nybygg.

Han ser på riving som et svært aktuelt alternativ.

– Det som er viktig nå er å bruke litt tid og analysere tingene mer. Vi tenker at å sette i stand rådhuset for en tiårsperio­de kan være greit, og så bruke den tiden til å se nærmere på hvilke muligheter vi har, sier Woldseth.

Henning Warloe mener vedtaket som fattes i bystyret onsdag, kommer til å bli stående. Han ser ikke for seg en omkamp dersom Høyre vinner valget.

– Slaget står på onsdag, sier han.

En som ikke deltar på Høyres side i den bataljen, er SVs Mikkel Grüner.

– At Høyre snur i denne saken, synes jeg er veldig rart. Spesielt med tanke på at de ønsker å fremstå økonomisk ansvarlige. Vi vet ikke hva dette vil koste, men vi vet det blir mye dyrere.

 ??  ?? HAR SNUDD: Høyre og Henning Warloe støttet først en oppussing av dagens rådhus. På onsdagens bystyremøt­e fremmer de forslag om riving.
HAR SNUDD: Høyre og Henning Warloe støttet først en oppussing av dagens rådhus. På onsdagens bystyremøt­e fremmer de forslag om riving.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway