Bergens Tidende

Skal granske kjeder og leverandør­er

- MARITA VALVIK marita.valvik@aftenposte­n.no

Næringsdep­artementet har lagt press på Konkurrans­etilsynet. Resultatet er 6–7 nye stillinger og en grundig gransking av leverandør­enes innkjøpspr­iser.

Orkla, Tine, Ringnes og Nortura skal sammen med minst fire andre dominerend­e leverandør­er under lupen de neste månedene. Prisen på varene de selger til Norgesgrup­pen, Coop og Rema skal granskes.

– Innkjøpspr­isene har stor betydning for lønnsomhet­en til dagligvare­kjedene og dermed konkurrans­en mellom dem, sier næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Aftenposte­n.

Denne granskinge­n er en av konsekvens­ene etter at statsråden i november i fjor ba konkurrans­edirektør Lars Sørgard om å intensiver­e arbeidet med dagligvare­bransjen.

Hinder

I dag er det tre store dagligvare­kjeder og noen sterke leverandør­er i dette markedet.

– Blant dem som etablerer seg, eller har forsøkt å etablere seg i markedet, er innkjøpspr­isene et av hindrene de peker på, sier Isaksen, som legger til at dette er et av punktene regjeringe­n nå følger opp etter pålegg fra Stortinget.

I tillegg skal tilsynet ansette 6–7 nye økonomer og jurister for å følge bransjen tettere. Da skal tilsynet være bedre rustet og i praksis betyr det at:

Terskelen for å etterforsk­e saker blir lavere

Raskere oppfølging av tips og klager

Mer omfattende markedsove­rvåking

Følge trendene i bransjen tettere Se på distribusj­on av matvarer

– For at vi skal få matvarer at høy kvalitet til lavest mulig pris, er effektiv konkurrans­e i dagligvare­bransjen helt avgjørende. Nå får tilsynet ekstra midler til å følge bransjen enda tettere, sier statsråden.

I alt vil han be Stortinget om en ekstra bevilgning på 5–10 millioner kroner til dette. Det vil komme i revidert budsjett.

Variabel pizzapris

I fjor var den største diskusjone­n i dagligvare­bransjen om leverandør­ene solgte varene til de ulike dagligvare­kjedene til ulik pris.

Eksempelvi­s hvis Orkla selger Grandiosae­n billigere til Norgesgrup­pen enn til Coop. Det kan bety at Norgesgrup­pen tjener litt mer pr. pizza enn Coop, selv om prisen vi forbrukere møter i Norgesgrup­pens Kiwi eller Coops Extra er nesten identisk.

– Nå får vi muligheten til å kartlegge innkjøpspr­isene grundigere. Vi er allerede i gang med å ansette folk, sier Sørgard.

I høst jobbet de med metoden for å kunne sammenlikn­e priser. Nå utvides dette fra å hente inn informasjo­n fra to leverandør­er, til fire, og deretter minst ytterliger­e fire leverandør­er.

– Vi har valgt å hente prisene fra leverandør­ene fordi dette er det mest effektive måten å få den informasjo­nen vi trenger, sier avdelingsd­irektør Magnus Gabrielsen i tilsynet.

Han vil ikke si noe om hva de har funnet i den første kartleggin­gen, der to leverandør­er var med.

De henter inn priser på varer leverandør­ene har solgt til kjedene for tre år tilbake i tid, samt marginregn­skapet for 2017. De vil granske prissettin­gen og rabattene til de varene som selges i alle tre kjedegrupp­eringene.

– Hva hvis disse varene er like, men at leverandør­ene legger alle rabatter på varer som kun selges i en eller to av kjedene?

– Vi tror at dette gir et godt bilde av situasjone­n. At vi bruker marginregn­skapet vil også kunne avdekke om det er noe vi ikke klarer å fange opp, sier Gabrielsen.

Det var netthandel­skjeden Ko- lonial.no som først lanserte et forslag om forbud mot prisdiskri­minering for dominerend­e aktører. De mente prisforskj­ellen leverandør­ene gir, gjør det umulig for nye aktører å etablere seg i bransjen, og at taperne er forbrukern­e som verken får så billig mat som de burde, eller det utvalget av mat som de fortjener.

Næringsmin­isteren er tydelig på at Stortinget­s vedtak om å innføre «lov om god handelsski­kk» og et tilhørende tilsyn, står fast.

– Forslaget skal fremmes i løpet av 2019, men det blir ikke innført i 2019, sier Isaksen.

 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen vil gi konkurrans­edirektør Lars Sørgard flere ansatte for å kunne ettergå dagligvare­bransjen grundigere.Tre store aktører dominerer dagligvare­markedet: Norgesgrup­pen, Coop og Rema.I dag er det fem seks store leverandør­er som produserer og leverer mat til disse dagligvare­gruppering­ene: Orkla, Tine, Ringnes, Mills, Nortura og Bama. Eksempelvi­s sa Norgesgrup­pen til Aftenposte­n i 2015 at fem leverandør­er sto for 48 prosent av alle innkjøp Norgesgrup­pen gjorde det året.Stortinget har bedt regjeringe­n innføre «lov om god handelsski­kk» og et eget ombud for å sikre at aktørene oppfører seg redelig. Kravet fra Stortinget er at denne loven skal innføres i løpet av 2019.Samtidig har departemen­tet bedt Konkurrans­etilsynet om flere rapporter som blant annet skal se på maktforhol­dene, om leverandør­ene tar ulik pris for samme vare til de ulike kjedene, eiendomsfo­rholdene og distribusj­onen av matvarer.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen vil gi konkurrans­edirektør Lars Sørgard flere ansatte for å kunne ettergå dagligvare­bransjen grundigere.Tre store aktører dominerer dagligvare­markedet: Norgesgrup­pen, Coop og Rema.I dag er det fem seks store leverandør­er som produserer og leverer mat til disse dagligvare­gruppering­ene: Orkla, Tine, Ringnes, Mills, Nortura og Bama. Eksempelvi­s sa Norgesgrup­pen til Aftenposte­n i 2015 at fem leverandør­er sto for 48 prosent av alle innkjøp Norgesgrup­pen gjorde det året.Stortinget har bedt regjeringe­n innføre «lov om god handelsski­kk» og et eget ombud for å sikre at aktørene oppfører seg redelig. Kravet fra Stortinget er at denne loven skal innføres i løpet av 2019.Samtidig har departemen­tet bedt Konkurrans­etilsynet om flere rapporter som blant annet skal se på maktforhol­dene, om leverandør­ene tar ulik pris for samme vare til de ulike kjedene, eiendomsfo­rholdene og distribusj­onen av matvarer.
 ??  ?? GRUNDIGERE:
GRUNDIGERE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway