Bergens Tidende

Barn i Syria lever i konstant frykt

- KJELD HYBEL kjeld.hybel@pol.dk

Hvert tredje barn i Syria føler seg alltid eller ofte i fare, viser en undersøkel­se fra Redd Barna. Og det med god grunn.

Mer enn halvparten av syriske barn lever i områder som mangler selv de mest grunnleg- gende nødvendigh­eter. Etter åtte år med krig er likevel de fleste barna optimister når det gjelder fremtiden.

En dag for to år siden satt Sara (14), som den gang var 12 år, og så på TV i hjemmet sitt i Deir Ezzor i det østlige Syria, ved bredden av elven Eufrat. Plutselig ble gaten hennes bombet og familiens hus kollapset.

Sara unnslapp. Luften var fylt med støv. Og støvet var blandet sammen med noen kjemikalie­r som fikk øynene hennes til å svi. Hun kunne ikke se noe.

– Jeg var nødt til å holde øynene mine lukket i en hel måned. Jeg kunne ikke bli behandlet av en spesialist og nå – to år etter – kan jeg fortsatt ikke se noe som er langt unna, sier Sara.

Hun forteller sin historie til Redd Barna, som formidler den i en ny rapport om de ufattelig mange barna som lider under krigen i Syria. Fredag er det åtte år siden krigen brøt ut. Siden da er rundt fire millioner syriske barn blitt født, og for de fleste av dem har tilværelse­n hittil bare handlet om krig.

Var lykkelig

Sara kan godt huske noe annet: livet før krigen. Det var et fint liv.

– Jeg var lykkelig sammen med familien min og vennene mine. Nå er jeg ikke spesielt lykkelig ... Jeg hører hele tiden krigsfly og bomber som faller. Jeg blir fortsatt redd hver gang jeg hører et fly, sier Sara, som i likhet med de øvrige barna i rapporten «A Better Tomorrow» heter noe annet i virkelighe­ten.

 ??  ?? EVAKUERT: Disse barna ble evakuert fra det tidligere IS-kontroller­te området utenfor Baghouz i forrige uke. Neste alle barn i Syria sier at deres største ønske er fred, viser en undersøkel­se fra Re
EVAKUERT: Disse barna ble evakuert fra det tidligere IS-kontroller­te området utenfor Baghouz i forrige uke. Neste alle barn i Syria sier at deres største ønske er fred, viser en undersøkel­se fra Re

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway