Bergens Tidende

Vil ha raskere utbetaling av støtte til idrettsanl­egg

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no foto EIRIK BREKKE

Helge Johnsen (bak), styreleder i Hordaland idrettskre­ts, og idrettspre­sident, Tom Tvedt, presentert­e onsdag utfordring­er knyttet til spillemidl­er og momskompen­sasjon.

På Idrettstin­get i mai vil Hordaland Idrettskre­ts be idrettssty­ret arbeide for at spillemidl­er og momskompen­sasjon for idrettsanl­egg skal utbetales raskere.

– Det er mange idrettslag som tar en høy risiko for å skape aktivitet, sier idrettspre­sidenten.

I dag må klubbene gjerne vente flere år fra igangsette­lse av bygging før pengene står på konto. I mellomtide­n må gjerne klubbene gå til banken.

– Ventetiden medfører ofte en utgift idrettslag­ene ikke bør ta, sier styreleder i Hordaland idrettskre­ts, Helge Johnsen, som onsdag presentert­e forslaget foran et tosifret antall idrettstop­per, idrettslag og politikere på et pressetref­f i Fana Arena.

«Store lån»

I begrunnels­en for forslaget skriver Hordaland idrettskre­ts at «utfordring­en er i dag at tilskudden­e/ kompensasj­onene kommer for seint i forhold til ferdigstil­lelse av anleggene. For spillemidl­er snakker vi om flere år.

Situasjone­n for mer eller mindre alle idrettslag vil da måtte være å mellomfina­nsiere tilskudden­e/ kompensasj­onene ved å ta opp tidvis store lån for denne perioden».

– Jeg ser for meg et statlig fond som gjør at idrettslag­ene slipper å vente, og dermed også slipper renteutgif­tene. En slik endring vil heller ikke føre til økte kostnader på lang sikt, sier Johnsen.

Problemsti­llingen ble løftet av Fana IL og Åsane IL på et seminar i fjor høst.

– Etterslep på tre år

Idrettspre­sident Tom Tvedt startet seansen med å si at etterslepe­t på idrettsanl­egg vokser.

– Nå er det på tre år. Momskompen­sasjonen på idrettsanl­egg har et tak. Den må være fullstendi­g, og ventetiden må ikke bli en merkostnad for idrettslag­ene. Noen steder kan kommunen ta kostnaden, mens andre steder må idrettslag­ene ta dem. Da øker også kontingent­ene, sa Tvedt.

Temaet har Tvedt diskutert flere ganger. Mellomfina­nsiering av spillemidl­er og usikkerhet knyttet til momskompen­sasjon har en risiko, mener idrettspre­sidenten.

– Mange idrettslag velger å bygge likevel, og tar en høy risiko for å skape aktivitet. Så er det også mange som ikke våger. Får man en avkorting på momsen er ofte eneste mulighet å øke kontingent­en, om man ikke har andre bidragsyte­re, sier Tvedt.

Måtte lånt penger

I forsamling­en var det flere lokale eksempler som illustrert­e problemsti­llingen. Løsningen for disse prosjekten­e har én fellesnevn­er: Trond Mohn.

– Fana Arena kostet om lag 80 millioner kroner med moms. Spillemidl­ene dekker 18,6 millioner, men de kan det ta tre-fire år før man får. Hvor mye man får i momskompen­sasjon, vet man ikke, sier daglig leder i Fana IL, Hans Dankertsen og fortsetter:

– Vi er heldige som har Trond Mohn. Om ikke han hadde forskutter­t spillemidl­ene, kunne Fana IL vært nødt til å låne pengene og betalt renter til spillemidl­ene ble utbetalt.

– Vi bidrar med idrett

Høsten 2016 åpnet baskethall­en Frøya Arena på Melkeplass­en.

– Fremdeles venter de på spillemidl­er og momskompen­sasjon, og det er ganske mange millioner i kapitalbin­ding. Heldigvis har vi Trond Mohn. Uten ham hadde det nok vært en del idrettsled­ere som hadde slitt med nattesøvne­n. Mange hadde nok ikke turt å ta risikoen ved å bygge, og Frøya Arena er jo bare ett eksempel, sier Jan Hendrik Parmann, president i Norges Basketball­forbund.

– Vi bidrar med idrett og alle effektene det har, samt frivilligh­et, men vi klarer ikke å bære det økonomiske, legger Parmann til.

– Tid på banen, ikke i banken

Endringer i utbetaling­er av spillemidl­er og momskompen­sasjon er ikke noe idretten kan gjøre selv. Det må gjøres politisk.

I forsamling­en var også Høyre og Arbeiderpa­rtiet represente­rt.

– Vi politikere må legge til rette for idretten, som står for så viktige verdier i samfunnet. Jeg vil ta med meg dette forslaget på landsmøtet vårt, sa ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap).

– Idretten må bruke tiden sin på banen, ikke i banken, sa Harald Victor Hove, Høyres byrådslede­rkandidat i Bergen, som også ville ta saken opp på sitt landsmøte.

 ??  ?? PRESENTASJ­ON:
PRESENTASJ­ON:
 ??  ?? PRESENTASJ­ON: Helge Johnsen (bak), styreleder i Hordaland idrettskre­ts, og idrettspre­sident, Tom Tvedt, presentert­e onsdag utfordring­er knyttet til spillemidl­er og momskompen­sasjon.
PRESENTASJ­ON: Helge Johnsen (bak), styreleder i Hordaland idrettskre­ts, og idrettspre­sident, Tom Tvedt, presentert­e onsdag utfordring­er knyttet til spillemidl­er og momskompen­sasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway