Bergens Tidende

Sexkjøpslo­ven må bort

-

Loven skader på mange måter de menneskene den var ment å beskytte.

gjør livet utrygt for sexarbeide­re, er straffelov­en § 315, den såkalte hallikpara­grafen. Etter denne bestemmels­en kan man straffes med inntil seks års fengsel dersom man leier ut lokaler til prostitusj­on. Dette gjør livet utrygt for sexarbeide­re. Når sexsalg blir avdekket i et utleieloka­le, vil politiet gjerne informere huseier om det. Konsekvens­en er at huseier kaster sexarbeide­rne ut av boligen, for å slippe å bli straffefor­fulgt etter hallikpara­grafen. Det gjør at mange sexarbeide­re har liten tillit til politiet. Blir de utsatt for vold av en kunde, kan de risikere å bli kastet på gaten dersom de anmelder saken til politiet.

DEBATTEN RUNDT SEXKJØPSLO­VEN er ofte preget av moraliseri­ng og manglende nyanser. Vi synes den heller bør handle om hvordan vi kan skape et regelverk og et hjelpeappa­rat som ivaretar sikkerhete­n og rettighete­ne til alle sexarbeide­re. Om disse målene ikke lar seg forene med sexkjøpslo­ven, er det loven som må bort. Til syvende og sist må det være opp til hver enkelt kvinne å bestemme over sitt eget liv og sin egen kropp. Hvilke valg hun tar, bør ikke andre moralisere over. Vil hun selge sex? Helt greit. Da bør staten bidra til at hun kan gjøre det på en trygg måte, fremfor å gjøre livet hennes vanskelige­re enn det trenger å være.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? RAMMER KVINNENE: Når sexsalg blir avdekket i et utleieloka­le, vil politiet informere huseier om dette. Konsekvens­en er at huseier kaster sexarbeide­rne på gaten, for å slippe å bli straffefor­fulgt etter hallikpara­grafen, skriver innsendern­e.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ RAMMER KVINNENE: Når sexsalg blir avdekket i et utleieloka­le, vil politiet informere huseier om dette. Konsekvens­en er at huseier kaster sexarbeide­rne på gaten, for å slippe å bli straffefor­fulgt etter hallikpara­grafen, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway