Bergens Tidende

Gravplassø­k etter Trine Frantzen

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Mandag ble graver på Øvsttun i Bergen skannet i håp om å finne Trine Frantzen. Politiet sjekker tolv graver fra tiden rundt 31-åringens forsvinnin­g.

– Nå håper jeg bare vi finner henne slik at vi får avsluttet 15 års lidelse. Livskvalit­eten er borte. Alt har handlet om å finne Trine, sier Mona Sørensen, Trine Frantzens søster.

Frantzen var 31 år gammel da hun forsvant i mai 2004. Mandag var politiet og representa­nter fra firmaet Cowi på plass på Øvsttun gravplass.

En av teoriene er at hun ble drept med en overdose narkotika satt av andre. Etterpå skal hun ha blitt gravd ned på en gravplass.

Mandagen var satt av til søk med en såkalt georadar som skanner grunnen under.

– Vi har fått såpass sikker informasjo­n fra flere ulike kilder om at dette kan være et aktuelt sted, sier politiinsp­ektør Tore Salvesen.

Nye info i «Insider»

Ifølge Salvesen gir ikke radaren et klart bilde à la røntgen, men den kan vise fortetning­er i grunnen, for eksempel benstruktu­rer.

– Vi har snakket med tolv ansvarlige for de aktuelle gravene det er snakk om å gjennomsøk­e. De har samtykket og vet at vi er her i dag.

Nylig viste «Insider»-redak- sjonen en serie om Trine Frantzen-saken.

– De nye opplysning­ene og personene som kom frem gjennom serien var så interessan­te at to politifolk ble satt av, så å si på heltid, for å jobbe videre. Jeg vil understrek­e at vi ikke er sikre på å finne noe, sier Salvesen.

Han sier skanningsm­etodikken er blitt brukt før av norsk politi, men ikke i Vest politidist­rikt, så vidt han vet.

Kan ligge i en grav

Om den nye Frantzen-etterforsk­ningen sier han at den har vært regnet som en savnetsak. Det betyr at eventuelle nye mistanker i straffesak­ssporet ikke har vært tema.

De tolv gravene var åpne, eller hadde nylig vært åpne, etter at Frantzen forsvant.

Teorien er altså at Trine Frantzen kan ligge under eller over en gravlagt person. Svarene fra skanningen kommer tidligst om én uke.

– Hva et eventuelt funn her vil få å si for den videre etterforsk­ningen, kommer helt an på hva som blir funnet, sier Salvesen.

– Hva kan da bli neste steg?

– Det blir å vurdere funnene, og om det kan bli aktuelt å grave fysisk.

Det tok 30–40 minutter å skanne de to første gravene. Undersøkel­sene fortsatte utover mandagen.

Øvsttun gravplass ligger like i nærheten av adressen der Frantzen sist skal ha blitt sett.

To personer, den ene Frantzens samboer, ble siktet for forsettlig drap i 2007, men saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

Samboeren nektet

Samboeren har hele tiden nektet for å ha drept Frantzen. Han har tidligere uttalt at de var hos en venn i Øvsttunvei­en 25 siste gang han så henne.

– Trine sto og pratet med noen i inngangspa­rtiet, jeg satt inne

De nye opplysning­ene og personene som kom frem gjennom serien var så interessan­te at to politifolk ble satt av, så å si på heltid, for å jobbe videre. Tore Salvesen, politiinsp­ektør

i stuen og klarte ikke å se hvem det var eller hva de holdt på meg. Jeg husker jeg tenkte at de holdt på å stjele tabletter fra han vi var på besøk hos. Det var siste gang jeg så Trine, sa han til BT i 2008.

Politiet fikk kritikk

Verten i Øvsttunvei­en 25 var blind og døde siden. Den andre siktede er også død. Også saken mot ham ble henlagt.

Politiet i Os ble sterkt kritisert for å ha ventet tre måneder fra Frantzen ble meldt savnet, til de begynte å etterforsk­e saken som et mulig drap.

Privatette­rforsker Ola Thune ble engasjert av familien.

– Vi mener å ha sannsynlig­gjort at Trine Frantzen forsvant fra Øvsttunvei­en 25 natt til 7. mai, og at hun ble drept. Alle sikre spor etter henne stanser der på dette tidspunkte­t, sa privatette­rforsker Ola Thune til BT i 2006.

Arbeider med bok

Storesøste­r Mona Sørensen sier til BT at «hun er ikke lenger Mona».

– Nå prøver jeg å bygge meg opp igjen. Jeg arbeider med en bok om min søster. Dagens ungdom skremmer meg. Noen begynner å ruse seg uten å vite hvor farlig dette miljøet er, sier hun.

Kim Henrik Indrevær er nevø av Trine Frantzen. 21-åringen har gode minner om tanten frem til syvårsalde­ren.

– Jeg har ikke de største forhåpning­ene til dette. Da blir man bare skuffet, slik vi har blitt så mange ganger før.

 ??  ??
 ??  ?? GRAVPLASS I FANA: Christian Rekve Bryn (i midten) og Bjørn Kvisvik fra Cowi skanner graver i håp om å finne Trine Frantzen.
GRAVPLASS I FANA: Christian Rekve Bryn (i midten) og Bjørn Kvisvik fra Cowi skanner graver i håp om å finne Trine Frantzen.
 ??  ??
 ??  ?? 12 GRAVER: Politiet har vært i kontakt med alle de ansvarlige for de 12 gravene som skal skannes.
12 GRAVER: Politiet har vært i kontakt med alle de ansvarlige for de 12 gravene som skal skannes.
 ??  ?? STORESØSTE­R: Mona Sørensen (50) arbeider med bok om søsteren Trine Frantzen.
STORESØSTE­R: Mona Sørensen (50) arbeider med bok om søsteren Trine Frantzen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway