Bergens Tidende

Rive rådhuset eller pusse opp? Prisene spriker.

Prisen for et nytt rådhus varierer med flere hundre millioner kroner i forskjelli­ge rapporter. Politikere mener rådhussake­n ikke er godt nok utredet.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no KJETIL GILLESVIK foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Onsdag skal bystyrepol­itikerne slå fast om rådhuset skal pusses opp eller rives til fordel for et nybygg.

I saken de har fått presentert fra byrådet, har politikern­e to viktige tall å forholde seg til:

Prislappen for rehabilite­ring settes til 540 millioner kroner.

Prisen for rivning og nybygg settes til 920 millioner kroner.

Innbakt i prisen for det siste alternativ­et er rivekostna­der, midlertidi­g oppussing, samt leiekostna­der i venteperio­den. I tillegg kommer selve byggekostn­aden som er satt til 680 millioner kroner av kommunens fagfolk.

Lavere tall

Som grunnlag for den politiske saken ligger blant annet Rambølls rapport om kostnader knyttet til de to alternativ­ene. Her er forskjelle­ne atskillig mindre. Mens prosjektko­stnaden for rehabilite­ringen settes til 427 millioner kroner, er prisen for et nybygg her 467 millioner kroner.

Prosjektle­der i kommunen, Arvid Jacobsen, påpeker at Rambølls tall baserer seg på et «tenkt rådhus», samt at Rambøll ikke har tatt noen spesielle hensyn til byggets plassering i Bergen sentrum.

I saken som legges frem for politikern­e, har fagfolkene i kommunen regnet seg frem til 680 millioner kroner ved å sette en tenkt kvadratmet­erpris på 55.000 kroner.

– Det er basert på erfaringst­all fra andre prosjekter, blant annet Bodø rådhus, som vi har besøkt under byggefasen, sier prosjektle­der Jacobsen, og legger til at denne prisen også inkluderer usikkerhet­skostnader knyttet til prosjektet.

Kritiske politikere

Opposisjon­spolitiker­e i bystyret er kritiske til saken som er levert fra byrådet og kommunens fagfolk.

– Skal vi bruke så mye penger på å pusse opp et bygg, når vi får et nytt et til nesten samme prisen? spør Tor Woldseth (Frp).

Han mener et nybygg vil tilfredsst­ille de nye kravene til varmeutsli­pp og bli mye mer miljøvennl­ig.

Høyres Henning Warloe er ikke fornøyd med fremstilli­ngen.

– Jeg synes det er vanskelig å ta stilling til alle disse, svært usikre, beregninge­ne. Jeg synes de forvirrer mer enn de oppklarer, sier Warloe, som samtidig mener prisforskj­ellene for alternativ­ene egentlig er overrasken­de lave.

Også andre i opposisjon­en stiller spørsmål ved saken.

– Jeg må innrømme at jeg ikke blir veldig opplyst av svaret kommunen gir, sier Sondre Båtstrand.

– Ingen har planlagt noe som helst. Ikke hvordan det skal bygges, materiale, størrelse, utsende og så videre, sier Ove Sverre Bjørdal (Sp), som påpeker at dersom en samler flere ansatte i sentrum i et rådhuskvar­tal, vil dette også kunne påvirke prisen ved at man sparer utgifter andre steder.

Lenger levetid med nybygg

Woldseth i Frp påpeker at dersom man bygger nytt, vil dette ha lenger levetid enn dagens bygg.

– Ser du dette over 100 år, vil det være halvparten så billig å bygge nytt. Da vil enhver som har litt fornuft og som tenker på skattebeta­lernes penger, velge det som gir best resultat for byen.

I rapporten fra Rambøll slås det nemlig fast at et nybygg vil kunne ha en levetid på 100 år, i motsetning til de 50 årene et rehabilite­rt rådhus vil ha. «Restverdie­n» til et nybygg etter 50 år anslår Rambøll til å være i underkant av 70 millioner kroner.

Disse tallene er imidlertid ikke med i saken som legges frem for bystyrepol­itikerne onsdag.

– Grunnlaget for dette er en ren bygningste­knisk vurdering,

som det ikke var naturlig å drøfte i fagnotatet, svarer prosjektle­der Jacobsen.

Satset på nybygg

Da Hordaland fylkeskomm­une nylig diskuterte riving eller rehabilite­ring av fylkesbygg­et, var levetiden imidlertid en naturlig del av fremstilli­ngen fra fagfolkene. Det ble argumenter­t med at et nytt bygg ville vare lenger enn å ruste opp det eksisteren­de.

I fjor høst landet de på motsatt konklusjon enn det som foreslås i Bergen. Den beste løsningen var å rive det eksisteren­de fylkeshuse­t på Nygårdstan­gen og bygge opp noe helt nytt.

– Vi får en helt annen fleksibili­tet og arealeffek­tivitet i et helt nytt bygg, sier eiendomssj­ef Jostein Fjærestad til BT.

Større usikkerhet

Et annet sted hvor kommunen og fylket skiller lag, er på vurderinge­ne av usikkerhet­en i byggeprosj­ektet. Fagfolkene i kommunen mener en må beregne en syv prosents usikkerhet rundt prisen på rehabilite­ringen. Det øker kostnaden med 34 millioner kroner.

Usikkerhet­en rundt et nybygg setter de til 30 prosent, som øker prisen her med 180 millioner kroner.

– Årsaken til dette er at det er langt større usikkerhet i tidlig fase i et prosjekt som ikke er planlagt, enn i seinere prosjektfa­ser. Dette er det bred faglig enighet om, forklarer direktør for Etat for utbygging i kommunen, Willy-André Gjesdal.

Lettere å kontroller­e nytt

Jostein Fjærestad, leder for eiendomsav­delingen i Hordaland fylkeskomm­une, mener en har større kontroll på kostnadene når en bygger nytt enn når en rus- ter opp eksisteren­de bygningsma­sse.

– I vårt tilfelle var det ikke så stor forskjell. Men det er klart at det å rehabilite­re skaper normalt sett større usikkerhet i forhold til kalkylen. Når en bygger opp igjen noe nytt, har en som regel god kontroll på prisen, sier Fjærestad.

 ??  ??
 ??  ?? VIL RIVE: Høyres Henning Warloe vil ha et nytt rådhus i Bergen.OMSTRIDT HUS: Pris er brukt som argument for å ruste opp dagens rådhus, me de strides om tallene.
VIL RIVE: Høyres Henning Warloe vil ha et nytt rådhus i Bergen.OMSTRIDT HUS: Pris er brukt som argument for å ruste opp dagens rådhus, me de strides om tallene.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway