Bergens Tidende

Wara går ut i permisjon etter at samboeren ble siktet

- NTB

Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) får permisjon etter at samboeren hans er siktet i trusselsak­en. Jon Georg Dale (Frp) overtar midlertidi­g.

Laila Anita Bertheusse­n (54) ble torsdag siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil. Siktelsen gjelder brannen som fant sted natt til søndag 10. mars. Bilen sto parkert utenfor parets hus i Oslo. Hendelsen var den siste i en lang rekke ildspåsett­elser, trusler og angrep mot parets bolig og eiendom de siste månedene.

I desember ble det tegnet hakekors og skrevet ordet «rasist» på hus og bil, i januar var det et branntillø­p i søppelkass­en og i februar ble politiets bombegrupp­e tilkalt for å undersøke en mistenkeli­g gjenstand. 4. mars rykket bombegrupp­a ut på nytt etter funn av et truende brev.

I avhør hos PST

– Dette er et stort sjokk for meg, men også for Tor Mikkel Wara og hans familie, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) på en pressekonf­eranse torsdag ettermidda­g, der også Frp-leder Siv Jensen deltok.

Statsminis­teren ble informert om saken torsdag ettermidda­g, etter at politiet hadde fått rettens medhold i å pågripe Waras samboer og ransake parets bolig.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen og ved det gitt inntrykk av at brannen er påtent av en eller flere ukjente gjerningsm­enn, sa sjefen for Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) Benedicte Bjørnland på en pressekonf­eranse torsdag ettermidda­g.

Hun understrek­et at etterforsk­ningen er i en innledende fase. Laila Bertheusse­n ble torsdag avhørt av PST. Det er ikke kjent hvordan hun stiller seg til siktelsen.

– Saken vil bli etterforsk­et bredt og med tanke på å avklare både skyld og uskyld, fremholdt PST-sjefen.

PST mener det ikke er påkrevet å begjære Bertheusse­n varetektsf­engslet.

– Opplysning­en om siktelsen var et sjokk for meg og hele regjeringe­n. Jeg ble informert om dette like før politiets pressekonf­eranse torsdag, sier Solberg.

– Tragedie

– Jeg ba da Tor Mikkel Wara og Siv Jensen om å komme til mitt kontor, umiddelbar­t, sier statsminis­ter Erna Solberg.

Hun understrek­er at saken går veldig sterkt inn på Tor Mikkel Wara.

– Dette er en tragedie for ham og hans familie. Wara ba i samtalen vi hadde om å få permisjon, og det vil han få i statsråd fredag. Samtidig utnevner vi samferdsel­sminister Jon Georg Dale som fungerende justismini­ster. Tor Mikkel vil ikke være tilgjengel­ig for pressen i dag. Jeg ber om forståelse for det. Han har behov for å ivareta sin familie i den vanskelige situasjone­n de er oppe i nå, sier statsminis­teren.

Siv Jensen opplyste på pres- sekonferan­sen at hun ble orientert om saken av statsminis­teren klokken 15.

– La politiet gjøre jobben sin

– Tor Mikkel er i sjokk, og det er åpenbart at dette går sterkt inn på ham. Uansett utfall av denne saken er dette en personlig tragedie for ham og hans familie. Det er bra at politiet gjør jobben sin, og at de fortsetter å gjøre den, sier Jensen.

– I dag er jeg først og fremst opptatt av å vise omtanke for Tor Mikkel og hans nærmeste for den veldig krevende situasjone­n de er inne i. Dette er ikke dagen for konklusjon­er, sa Jensen og slo ut med armene:

– Vi vet ikke så mye mer og må la politiet få gjøre jobben sin.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? AVSPERRET: Politiet ransaker og har sperret av boligen til justismini­ster Tor Mikkel Wara på Røa i Oslo.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX AVSPERRET: Politiet ransaker og har sperret av boligen til justismini­ster Tor Mikkel Wara på Røa i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway