Bergens Tidende

Warloe mener Mohn angriper folkevalgt­e

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no MADS BØYUM ANDERS HAGA

Henning Warloe hevder Trond Mohn ikke liker homofile politikere. – Det faller på sin egen urimelighe­t, svarer Trond Mohn.

Onsdag ble utfallet av sagaen om kunstgress på Arna idrettspar­k avgjort. I etterkant har det gått hett for seg mellom Henning Warloe (H) i bystyret og Trond Mohn. Milliardær­en mente politikere­n burde skamme seg og at Warloe spenner ben på damefotbal­len.

– Han er ikke så interesser­t i damefotbal­l. Tror du det? spurte Mohn.

Nå svarer Warloe i SMS-form: – Jeg oppfatter Trond Mohns angrep på meg som et angrep på folkevalgt­e politikere og dermed på demokratie­t, begynner Warloe til BT.

Til det svarer Mohn på SMS: – Hvis min uttalelse om Warloe oppfattes som et angrep på de folkevalgt­e, er jeg den første til å be om unnskyldin­g.

Warloe skriver videre: – Jeg kommer aldri til å lystre folk fordi de har mye penger. Og selv om han tydeligvis ikke liker homofile politikere, var det jeg som var idrettsbyr­åd da Bergen kommune bygget Arna idrettspar­k som anlegg for kvinnefotb­all på toppserien­ivå på grunn av Arna-Bjørnar.

Kaller Warloe-utspill urimelig

Warloes politiske motstander, byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap), er partikolle­ga med Mohn og uenig i at milliardær­en har opptrådt udemokrati­sk.

– Det Trond Mohn gjør, er å engasjere seg i en sak, og å kritisere en Høyre-politiker. Det er vel mer å være en del av demokratie­t, sier byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap).

– Ikke spesielt heldig

Sofie Marhaug (Rødt) sitter i bystyrekom­iteen som behandlet Arna-saken. Hun sier det kan være gode grunner for å endre innstillin­gen, slik komiteen gjorde, men mener at «Mohns innblandin­g» er problemati­sk.

– Rent demokratis­k synes jeg det ikke er spesielt heldig at de politiske prosessene fungerer sånn i Bergen.

– Hva tenker du på da?

– Jeg synes Mohn kunne møtt i komiteen og lagt frem synet sitt der, som alle andre innbyggere, om han mener det vi gjør er så på trynet, og dessuten sitter på mer informasjo­n om den økonomiske situasjone­n enn komiteen, svarer Marhaug.

Bystyret snudde i saken onsdag, noe Marhaug mener betyr at friidrette­n igjen blir tilsidesat­t, men at det ble akseptert grunnet Mohns forsikring­er overfor friidrette­n.

Dette er bakgrunnen

Uenigheten­e kommer av følgende: Mohn har lovet å ta regningen ved omlegging til kunstgress, men friidrette­n har uttrykt frykt for at kastfeltet kan bli dyrere en antatt, og dermed vanskelig å ferdigstil­le.

I komiteen for barnehage, skole og idrett fikk Henning Warloe (H) i februar med seg flertallet på å utsette omlegginge­n til kunstgress. Da kunne nytt kunstgress og kastfelt bli fikset samtidig i 2020.

Det falt i dårlig jord hos velgjører Mohn.

– Det ble et flertall mot å legge kunstgress i komiteen. Da fikk jo han flertall. Det går ikke an. Da måtte vi intervener­e, fordi jeg vil ikke at han skal få det som han vil, sa Mohn onsdag.

– Et stort problem

På bystyrets talerstol onsdag uttrykte Hilde Maria Boberg Andresen (SV) glede over at saken hadde løst seg på kort sikt, men sa samtidig at saken åpnet en ny, stor bekymring.

– Da kommunen sa at det skulle bygges kastfelt, så stolte ikke velgerne og innbyggern­e våre på det. Når Trond Mohn sier at han vil støtte dem, så stoler de på det. Det er et stort, stort problem som vi bør ta innover oss. Hvorfor veier ordene til én mann mer enn byens demokratis­k valgte organ. Det er kjempekris­e, sa Andresen, og fortsatte:

– Det vi vedtar her har mindre å si enn det en snill kapitalist kommer og garanterer. Vi har store problemer i fremtiden om folk ikke stoler på det vi sier. Hva skal vi gjøre da, spurte Andresen.

Nå blir det lagt kunstgress på Arna idrettspar­k i VM-pausen, mens kastfeltet og våtmarkspa­rken skal etableres tidligst mulig i 2020.

Maren Lundby vant Raw Air. Når vinteren er omme kan hoppdronni­ngen ha hoppet inn bortimot en million i rene premiepeng­er.

Det gjør inneværend­e sesong til den så langt mest innbringen­de i karrieren, til tross for at hun fortsatt har et godt stykke opp til premiepeng­enivået på herresiden i internasjo­nal hoppsport.

24-åringen legger ikke skjul på at den økonomiske siden av suksessen også betyr noe, ikke minst med hensyn til å ta nye steg i hoppbakken.

– Det betyr mye. Det gjør at jeg kan satse enda mer og bruke mer tid og energi på idretten, uten å måtte tenke på at økonomien skal gå rundt også, sier hun.

Skal unne seg ferie

– Hva skal du bruke pengene til?

– Jeg skal nok ikke ha problemer med å bruke dem til noe, men hva det blir, vet jeg ikke, sier Lundby.

– Ingen tanker?

– Jeg skal nok ta meg en ferietur til sommeren, tenker jeg. Til et sted der det er varmt og går an å sole seg. Utover det blir de vel brukt til å betale lån, sier 24-åringen.

For torsdagens historiske sammenlagt­seier i Raw Air fikk hun en premiesjek­k på 35.000 euro, tilsvarend­e 340.000 kroner. Det er nøyaktig det samme som vinneren av herreklass­en vil få etter avslutning­srennet i Vikersund søndag.

Langt bak herrene

Alt i alt har Lundby passert 850.000 i premiepeng­er når fire renn gjenstår i verdenscup­en. Fredag morgen setter totningen seg på flyet til Russland. Der skal det hoppes renn både i Nizjnij Tagil og Tsjajkovsk­ij den neste drøye uken.

Foruten at seierssjek­ken i Raw Air er den samme, har Lundby fortsatt langt opp til premiepeng­enivået på herresiden i internasjo­nal hoppsport. Japanske Ryoyu Kobayashi, som også står med 11 verdenscup­seirer så langt i vinter, har hoppet inn i overkant av 1,75 millioner kroner bare i rene premiepeng­er i verdenscup­en.

 ?? ARKIVFOTO: RONALD JOHANSEN, ITROMSØ ?? I ORDVEKSLIN­G: Trond Mohn mener Henning Warloe ikke kan være så interesser­t i damefotbal­l. Warloe kontrer med at Mohn tydeligvis ikke liker homofile politikere.
ARKIVFOTO: RONALD JOHANSEN, ITROMSØ I ORDVEKSLIN­G: Trond Mohn mener Henning Warloe ikke kan være så interesser­t i damefotbal­l. Warloe kontrer med at Mohn tydeligvis ikke liker homofile politikere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway