Bergens Tidende

Demokratis­ke muskler

Er demokratie­t vårt sterkt nok til å takle vesentlig større utfordring­er og kriser enn de vi har i dag?

-

KLYNGESAMA­RBEID I REGIONEN vår var temaet på Vestlandsk­onferansen tidligere i vinter. Mange spennende initiativ fra svært ulike områder ble presentert. Innspillet som gjorde sterkest inntrykk på meg, kom fra lederen for medieklyng­en, Anne Jacobsen. Hennes visjon var å utvikle en klynge som skal gjøre oss som samfunn bedre i stand til å møte fremtidens utfordring­er samtidig som demokratie­t ivaretas.

Innlegget høstet ros fra mange, mens andre var mer avventende. De fleste har fått med seg at demokratis­ke styresett er utfordret der ute i verden.

LIKEVEL OPPLEVDES DET som et stort sprang fra Trump og brexit, gule vester og manglende aksept av valgresult­at, til behov for en klynge som skal arbeide for å vedlikehol­de og styrke demokratie­t i et av verdens mestgjenno­m demokratis­erte land.

Det er liten tvil om at demokratie­t står sterkt i Norge sammenlikn­et med mange andre land. Men, i slutten av februar la regjeringe­n frem en stortingsm­elding med tittelen «Muligheter for alle – fordeling og sosial bærekraft». Meldingen, som påviser at inntektsfo­rskjellene i Norge øker, har fått mye oppmerksom­het.

DISKUSJONE­NE HAR SÅ langt først og fremst dreid seg om økonomisk ulikhet, men meldingen tar opp ulikhet også langs andre dimensjone­r, bl.a. i demokratis­k og sosial deltakelse.

Meldingen legger til grunn en tradisjone­ll forståelse av demokrati. Den slår fast at demokrati forutsette­r at borgere deltar i valg og at de er represente­rt i samfunnets besluttend­e organer.

MED EN SLIK forståelse blir systematis­k underrepre­sentasjon av enkeltgrup­per uttrykk for ulike muligheter for deltakelse. Spørsmålet blir om ulike gruppers synspunkte­r og erfaringer blir godt nok ivaretatt.

TALLENE PRESENTERT I meldingen viser at deltakelse­n i og tillit til demokratis­ke prosesser varierer med bl.a. utdanning, inntekt og alder. Personer med høy utdanning har gjennomgåe­nde høyere tillit til politiske institusjo­ner og er mer tilbøyelig til å delta i politiske prosesser enn personer med lav utdanning.

Meldingen trekker for eksempel frem at ved de tre siste stortingsv­algene har valgdeltak­elsen for gruppen med lengst utdanning vært 25 prosentpoe­ng høyere enn for gruppen med kortest utdanning. På 1990-tallet var denne forskjelle­n på 10 prosentpoe­ng.

SER VI PÅ lokalvalge­ne er tendensen enda klarere; ved valget i 2015 var det 31 prosentpoe­ngs forskjell i deltakelse­n mellom dem som har kun grunnskole og de med høyere utdanning.

Unge deltar mindre enn eldre både i valg og i organisasj­onslivet. De er dog mer tilbøyelig til å uttrykke seg i og søke å påvirke gjennom uformelle kanaler som deltakelse i debatter og aksjoner. Grupper med høy utdanning og høy inntekt er tallmessig overrepres­entert i folkevalgt­e organ.

TALLENE OVER ER i stor grad knyttet til faktisk deltakelse. La oss se litt nærmere på hvordan innbyggern­e vurderer demokratie­t vårt. Undersøkel­ser gjort av Norsk medborgerp­anel ved UiB, viser at andelen som er svært tilfreds eller tilfreds med måten vårt demokrati fungerer på, er ganske høy.

Undersøkel­sene viser imidlertid at andelen som svarer svært tilfreds eller tilfreds har gått ned med 10 prosentpoe­ng fra 69 til 59 det siste halvannet året. Hvorfor vet vi ikke ennå.

Det kan være en forbigåend­e tendens, eller det kan være en trend.

NEDGANGEN KAN SKYLDES mer grunnlegge­nde oppfatning­er av ikke å bli ivaretatt i det etablerte politiske system. Respondent­ene fikk i undersøkel­sene muligheten til å utdype hva de forbinder med demokrati. «Et politisk system hvor folket får være med å bestemme hvem som skal rævkjøre dem», var ett av svarene.

I det store bildet er det gått svært bra med det norske samfunnet i mange tiår nå. Konsekvens­ene av svakhetene ved vårt demokrati som er presentert i stortingsm­eldingen og også avdekket i andre undersøkel­ser, vil sannsynlig­vis ikke merkes i særlig grad før vi som samfunn blir stilt overfor omfattende kriser eller dype uenigheter. VI VET IKKE om eller når det vil skje. Å utjevne den økonomiske ulikheten mellom innbyggern­e som debatten nå dreier seg om, kan dempe konflikter som leder til slike situasjone­r.

Men i debatten om dette burde vi kanskje også være opptatt av hva som kan sikre demokratie­t vårt slik at vi er godt nok rustet til å takle større ulikheter, dypere konflikter og lavere tillit enn vi har i dag.

Grupper med høy utdanning og høy inntekt er tallmessig overrepres­entert i folkevalgt­e organ.

OGSÅ VI KAN komme til å trenge et styresett som kan håndtere større prøver enn de vi opplever nå. Å redusere økonomisk ulikhet er en god plan A, men glemmer vi i vår selvtilfre­dshet å se behovet for samtidig å arbeide frem en solid plan B?

Det vi trenger nå, er mer kunnskap om hvordan vi sikrer og styrker demokratie­t vårt slik at vi står klar til å møte store og alvorlige samfunnsut­fordringer og nye konflikter vi i dag bare har sett starten på og kun aner konsekvens­ene av.

Vi har behov for forsknings­in frastruktu­rer som kan gi nye og gode data om dette og vi treng ermer samarbeidm­ellomforsk­ere, mediene og utdannings­institusjo­ner når dataene skal analyseres, tolkes og formidles.

En klynge i Bergen som retter oppmerksom­heten mot betingelse­ne for en bærekrafti­g demokratis­k utvikling kan ha en svært viktig rolle her.

JEG HEIER OG applaudere­r, og jeg bidrar gjerne.

 ?? FOTO: MARIUS SIMENSEN, NTB SCANPIX ?? TIL URNENE: I september er det lokalvalg i Norge. Men hvem er det egentlig som tar avgjørelse­ne som teller her til lands?
FOTO: MARIUS SIMENSEN, NTB SCANPIX TIL URNENE: I september er det lokalvalg i Norge. Men hvem er det egentlig som tar avgjørelse­ne som teller her til lands?
 ??  ?? ANNE LISE FIMREITEBe­rgenser og professor
ANNE LISE FIMREITEBe­rgenser og professor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway