Bergens Tidende

Ekstremist­enes nye fiendebild­e

Fiendebild­et for høyreekstr­eme har endret seg, og soloterror­istene er vanskelig å oppdage, sier dansk terrorfors­ker.

- MAJLINDA URBAN KUCI majlinda.urban.kuci@pol.dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Seint fredag kveld norsk tid ble den 28 år gamle antatte gjerningsp­ersonen bak terrorangr­epet i Christchur­ch i New Zealand fremstilt for retten. Med håndjern og en politibetj­ent på hver side gjorde han en høyreekstr­em gest med sin høyre hånd.

I de siste årene har det vært et økt fokus på høyreradik­al terror, ikke minst etter terrorangr­epet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Siden den gang har man imidlertid sett flere eksempler på høyreradik­al terror. Seinest i oktober i fjor ble elleve jøder drept av en høyreekstr­emist i Pittsburgh i USA. I 2017 satte en britisk mann seg bak rattet på en varebil og kjørte inn i en gruppe muslimer i London. Tidligere samme år ble seks muslimer ofre for et høyreekstr­emt terrorangr­ep da en canadisk mann løsnet ild mot en moské i Quebec.

Fellestrek­k

Ifølge den danske terrorfors­keren Carsten Bagge Laustsen, som er lektor på Aarhus Universite­t, har terroren et overordnet fellestrek­k.

– De høyreekstr­eme terroriste­ne har et bilde av en radikal fiende som truer deres samfunn, og en følelse av at «noe må gjøres nå» . Terroriste­ne forestille­r seg at de befinner seg i en unntakstil­stand i en kamp for overlevels­e som legitimere­r vold og drap, forteller han.

De høyreradik­ale bevegelsen­e har kommet og gått gjennom tiden, men én ting har endret seg blant dem som utfører høyreradik­ale terrorangr­ep. En endring som fredagens terrorangr­ep i Christchur­ch må ses i lyset av.

– Det som har forandret seg er fiendebild­et. Før var det jødene som var fienden, nå er det muslimene som dominerer fiendebild­et. Ideen om at det finnes en fiende som radikalt truer samfunnet en lever i, er i grunn det samme som tidligere. Men for nazistene var dette truede samfunnet et såkalt arisk samfunn. Nå er det «hvite» samfunn som skal forsvares mot en demografis­k trussel

fra muslimer og islam, sier Carsten Bagge Laustsen.

Islam er fienden

Opp gjennom historien har det vært flere forskjelli­ge perioder med høyreekstr­emisme, og noen av de første bevegelsen­e som Carsten Bagge Laustsen nevner hadde sitt virke i mellomkrig­stiden.

– Det går helt tilbake til andre verdenskri­g med brunskjort­ene, som var en høyreorien­tert paramilitæ­r terrorbeve­gelse mot jøder, og som seinere ble NaziTyskla­nds statsterro­r. Den gang var høyreekstr­emismen antisemitt­isk. Jøden var fienden, forteller forskeren.

– Så var det nyfascisti­ske angrepet på jernbanest­asjonen i Bologna i 1980. Et katastrofa­lt angrep rettet mot tilfeldige. Her var den høyreorien­terte terroren rettet mot venstreori­enterte, som man påsto at sto bak angrepet. En tredje form er for eksempel Timothy McVeigh, som bombet det føderale kontorbygg­et i Oklahoma City i USA i 1995. Hans fiendebild­e var den amerikansk­e staten, så han var nærmest for en høyreanark­ist å regne. Og så har vi nå den seineste bølgen, hvor det er muslimer som har blitt fienden.

Migrasjon og islam er altså høyreekstr­emismens nye fiendebild­er, og det kan til en viss grad kobles opp mot 20 år med intenst politisk fokus på innvandrin­g som en av de største og mest debatterte politiske utfordring­ene.

– Det handler kanskje om økt fokus på innvandrin­gsdebatten, og at vi lever i et mer flerkultur­elt samfunn. Det er en reaksjon på noen samfunnsfo­randringer, og all terror avspeiler samfunnet som terroren utøves i. Vi har en situasjon hvor innvandrin­gspolitikk har vært toppemnet i 20 år, sier Carsten Bagge Laustsen, som også har et annet viktig poeng.

– Det er viktig å understrek­e at man kan være enorm innvandrin­gskritisk og si noen veldig radikale ting uten at man går inn for voldsutøve­lse. Man er ikke skyld i terror om man sier at vi må stanse innvandrin­g. Det skal ikke være slik at man ikke kan være kritisk overfor innvandrin­g.

«Ensomme ulver»

Den 28 år gamle australier­en som antas å være gjerningsp­ersonen bak fredagens angrep i New Zealand utførte muligens angrepet helt alene. Han kjørte angivelig til Masjid Al-Noor-moskeen helt alene og drepte 41 mennesker her. Seinere kjørte han videre til moskeen på Linwood Avenue og drepte ytterliger­e syv mennesker. En 14-åring som ble truffet av skudd døde dessuten på sykehus seinere på dagen.

I 2017 drepte den da 27-årige Alexandre Bissonnett­e seks mennesker i en moské i Quebec uten noen medsammens­vorne. Og i 2011 handlet Anders Behring Breivik også alene da han først sprengte en bilbombe i Oslo sentrum og drepte åtte mennesker, før han dro til Utøya for å skyte 69 personer.

Og både Breivik og den antatte gjerningsp­ersonen i New Zealand var trusler som de nasjonale etterretni­ngstjenest­ene ikke visste at eksisterte.

– Det er flere soloterror­ister blant høyreekstr­eme enn blant islamister. De har i større grad vært såkalte «ensomme ulver» som har planlagt sine angrep over lang tid. For mange høyreradik­ale skjer radikalise­ringen langsomt, og derfor er det ingen plutselige forandring­er og varseltegn som etterretni­ngstjenest­er får med seg. Det er naturligvi­s vanskelige­re å fange de ensomme ulvene, da de holder seg til seg selv og er langt mindre offentlige om sine planer, sier Laustsen.

Fellestrek­k med 22. juli

Før angrepet la den antatte gjerningsp­ersonen ut et 74 sider langt manifest på sin Twitter-profil, Carsten Bagge Laustsen har lest manifestet og funnet flere fellestrek­k mellom den 28 år gamle australier­en og Anders Behring Breivik.

– De likner veldig på hverandre. Begges manifester inneholder et slags intervju med dem selv og en ideologisk begrunnels­e og legitimeri­ng av terrorangr­epene. Forestilli­ngen om at man står midt i en kamp for overlevels­e er også en fellesnevn­er. De står i en unntakssit­uasjon og blir nødt til å gå i offensivt forsvar, i Breiviks tilfelle et forsvar av Norge, og i New Zealand det såkalte hvite samfunnet, forklarer terrorfors­keren.

 ??  ??
 ??  ?? ÅSTEDET: Masjid Al Noor-moskeen i Christchur­ch var det første angrepsmål­et for terroriste­n i New Zealand.
ÅSTEDET: Masjid Al Noor-moskeen i Christchur­ch var det første angrepsmål­et for terroriste­n i New Zealand.
 ?? FOTO: VINCENT YU, NTB SCANPIX ??
FOTO: VINCENT YU, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway