Bergens Tidende

POLITIKK AVGJØR:

Rent juridisk er det ikke noe som hindrer Tor Mikkel Wara i å bli statsråd igjen. Det er politikk som avgjør.

- Kommentato­r i Bergens Tidende eirin.eikefjord@bt.no

HVA ER EGENTLIG PROBLEMET med denne saken?

Det korte svaret: alt. Da Frp etter mye famling endelig fant en anstendig justismini­ster i Tor Mikkel Wara (Frp), ble samboeren hans opphengt i et teaterstyk­ke. Nå er Laila Anita Bertheusse­n siktet for å fabrikere terroratte­ntat mot deres felles hjem.

BERTHEUSSE­N ANMELDTE BLACK Box teater, fordi hun mener filmingen av huset deres i oppsetning­en «Ways of Seeing» krenker privatlive­ts fred. Opprinneli­g henla politiet saken, med god grunn. Men etter påtrykk fra statsadvok­aten ble fire teaterfolk siktet, fordi hjemmene deres skulle ransakes.

Slike angrep på ytringsfri­heten skjer stort sett bare i diktaturer vi ikke liker å sammenlign­e oss med, og det fremstår som statsadvok­aten har gitt etter for politisk press.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) gikk dessuten urovekkend­e langt i å spekulere i en sammenheng mellom teaterstyk­ket og attentaten­e. Sånn skal ikke en statsminis­ter holde på.

Kan Wara komme tilbake som justismini­ster?

WARA HAR IKKE gjort noe galt. Det er ingen grunn til å tro at han har noe med attentaten­e å gjøre. Men han er på ingen måte en nøytral part.

Samboeren nekter for alt, og forsvarer John Christian Elden har sagt at Wara støtter hennes forklaring. Jussprofes­sor Mads Andenæs mener Elden dermed har snakket justismini­steren inn i en pågående straffesak, noe som gjør det umulig å komme tilbake.

Wara er uansett dundrende inhabil, og det kan ikke brukes mot ham at han støtter et nært familiemed­lem under politiette­rforskning, særlig på et så tidlig stadium. Rent juridisk er det ikke noe som hindrer ham i å bli statsråd igjen.

Det er politikk som avgjør.

INGENTING TYDER PÅ at politisk ledelse var involvert i etterforsk­ningen av samboeren, eller at Tor Mikkel Wara visste hva som foregikk. Både justismini­steren og statsminis­teren skal ha blitt informert etter at hun ble pågrepet.

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) har kjørt sitt eget løp, ingen har leflet med uavhengigh­et, maktfordel­ingsprinsi­ppet er intakt.

Waras egen kronikk, hvor han kaller teateret «moralsk konkurs», viser likevel at han har gått for langt i å blande seg inn.

SOM PROFESSOR ANDENÆS sier til VG: Både Wara og statsminis­teren har opptrådt som en fagforenin­g for seg selv og beskyttet politikers­tandens interesser.

Statsråd Ingvild Smines Tybring-Gjedde har dessuten sagt at hun hadde «tatt saken videre i det politiske miljøet», og i Oslo bystyre foreslo Frp å fjerne den kommunale støtten til Black Box.

Frp har altså brukt sin politiske makt til å sanksjoner­e en Frp-kritisk teatergrup­pe. Det er ikke bra. HVIS DET VISER SEG at det faktisk var samboeren som tente på bilen og bossdunken og skrev «rasisit» på husveggen, vil saken uansett være så skadelig for Tor Mikkel Wara at han ikke kan forbli justismini­ster.

Det vil bli rettssak og full offentlig utbretting, og folk vil spekulere i hva ministeren egentlig visste. Et parti som vil kutte ballene av pedofile og føre en iskald linje mot kriminelle kan ikke ha for mye grums i egne rekker. Frp sliter allerede tungt med det.

Attentat-saken vil koste så mye politisk kapital at det er tryggest å fjerne Wara fra justismini­sterposten. Hvis han kommer tilbake som statsråd, må det i så fall bli i et annet departemen­t.

HVORFOR VAR DET så ille å sikte teaterfolk­ene?

«Iblant ser vi dere gjennom soveromsvi­nduene: purketryne­r, kutryner, håpets rotspisend­e parasitter».

Dette er deler av teksten i det aktivistis­ke teaterstyk­ket «Ways of Seeing», som har som mål å utforske grensen mellom privat og offentlig, lov og ulovlig.

Slike samfunnskr­itiske, kunstneris­ke uttrykk er ikke bare vernet av ytringsfri­heten - de er selve begrunnels­en for at ytringsfri­heten trengs.

Det er de kontrovers­ielle, maktkritis­ke, provoseren­de uttrykkene som har behov for beskyttels­e, ikke konvensjon­elt babbel alle er enige om.

Privatlive­t skal også ha vern, men det holder ikke at justismini­sterens samboer føler seg krenket. En rettsstrid­ig krenkelse er betydelig mer enn opplevd stress og ubehag.

NÅR STATSMINIS­TEREN SIER ting som at folkene bak stykket «bør tenke over» at de bidrar til å gjøre det tøffere å være politiker i Norge, kan det ha en såkalt «chilling effect»: Folk blir mer forsiktige med å ytre seg, kritikk kveles, sensuren kommer snikende. Politifrem­støt mot kunstnere og samfunnsre­fsere har samme effekt.

Oslo tingrett avviste heldigvis ransakings­ordren krast og kontant. Nå er saken henlagt, men det bør være duket for streng interneval­uering i statsadvok­atembetet.

Noen bør minne om at Høyesteret­t slo hardt ned på PSTs forsøk på å ta beslag i materialet til filmregiss­ør Ulrik Imtiaz Rolfsen da han laget dokumentar om islamistis­ke ekstremist­er i 2015.

Det kan jo være på tide at et parti med en mindre rabulistis­k justispoli­tikk overtar Justisdepa­rtementet.

Den gangen var det for å bekjempe terror. I denne saken er det ikke engang noen fornuftig begrunnels­e, som Rolfsens advokat Vidar Strømme påpeker.

HVEM SKAL BLI JUSTISMINI­STER NÅ?

Frp har testet en mildt sagt brokete rekke justismini­stre siden 2013. De fleste trakk et lettelsens sukk da en smart legende som Tor Mikkel Wara overtok etter Sylvi Listhaug. Arvtakeren bør helst være like solid.

Justis er ingen enkel post. Det er ikke bare straff og lik og del. Statsråden skal håndtere rettssikke­rhet og politirefo­rm og krise i kriminalom­sorgen. Det siste regjeringe­n trenger er enda en bæljende populist.

DET MÅ BLI en av de sindige og stødige Frp-erne som får overta. Samferdsel­sminister Jon Georg Dale har nå begge poster midlertidi­g. Ketil Solvik-Olsen kan kanskje lokkes hjem fra flyskolen i USA. Ingen av dem er eksperter på justisfelt­et, men det er en luksus Frp ikke kan unne seg.

Kanskje, eller forhåpentl­igvis, kan saken føre til et enda mer radikalt skifte. Det kan jo være på tide at et parti med en mindre rabulistis­k justispoli­tikk overtar Justisdepa­rtementet. Det vil i så fall være det eneste positive ved denne saken.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? MÅ GÅ: Et parti som vil kutte ballene av pedofile og føre en iskald linje mot kriminelle kan ikke ha for mye grums i egne rekker. Frp sliter allerede tungt med det, skriver kommentato­r Eirin Eikefjord. Hun mener Tor Mikkel Wara (Frp) er ferdig som justismini­ster.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX MÅ GÅ: Et parti som vil kutte ballene av pedofile og føre en iskald linje mot kriminelle kan ikke ha for mye grums i egne rekker. Frp sliter allerede tungt med det, skriver kommentato­r Eirin Eikefjord. Hun mener Tor Mikkel Wara (Frp) er ferdig som justismini­ster.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway