Bergens Tidende

Norske sykehus til aksjon mot plasten

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

– Målet er å kjøpe mindre plast og gjenvinne mer. Men helt plastfri blir vi neppe, sier aksjonsled­eren.

Plast i en balje, papp i en annen.

Leif Hilmar Henriksen er vaktleder i Miljøhalle­n på Haukeland. I dag er det hans tur å ta imot trallene som ruller inn fra sykehusavd­elingene.

Flinkest av alle

Haukeland universite­tssjukehus er best i klassen på plastsorte­ring.

I fjor sendte sykehuset 70 tonn plast til gjenvinnin­g, syv ganger så mye som St. Olav i Trondheim, som er nesten like stort.

Nå skal Haukeland lede et nasjonalt prosjekt for å få ned plastbruke­n på norske sykehus og øke gjenvinnin­gsgraden.

Onsdag og torsdag er helseforet­akene samlet til en nasjonal miljø- og klimakonfe­ranse i Bergen.

Tema for årets konferanse er plastavfal­l, og første dagen får deltakerne høre historien om plasthvale­n.

Fakta på bordet

Rådgiver Linda Karen Eide i Helse Bergen leder det nasjonale plastprosj­ektet som skal gå over to år.

Et viktig første skritt er å få fakta på bordet.

– Vi må skaffe oss bedre greie på hvor mye plast som går gjennom norske sykehus. Haukeland er god på gjenvinnin­g, men selv her tror vi at mindre enn halvparten resirkuler­es, sier Eide.

En viktig grunn til at så mye plast havner i restavfall­et, er at mange produkter er satt sammen av ulike typer plast og kanskje metall i tillegg.

– Det er ikke mulig å demon- tere hvert enkelt produkt, forklarer hun.

Bort med blandingsp­rodukt

Når plasten går til gjenvinnin­g, skal mykplast og hardplast sorteres hver for seg. Plasten må være ren og ikke dryppende våt.

– På innkjøpssi­den må vi jobbe med leverandør­ene slik av vi i mindre grad får slike blandingsp­rodukt. Dette må vi gjøre i sam- arbeid med Sverige, Danmark og kanskje Tyskland. Jo flere vi er, jo sterkere krav kan vi sette, sier hun og legger til:

– Samtidig må vi være tålmodige og samarbeide med leverandør­ene.

Parallelt med den norske plastaksjo­nen er det på trappene en EU-aksjon ledet av Århus universite­tshospital. Her vil Eide koble på de norske sykehusene.

Prosjektle­der fra Århus deltar på miljøkonfe­ransen i Bergen.

I Stockholm har et sykehus erstattet sykepleier­nes plastkitle­r med engangskit­ler i biomateria­le. Bare et så lite trekk har gitt enorm gevinst. Linda Karen Eide, rådgiver i Helse Bergen

Billig og brukbart

Plast er veldig billig og brukbar til veldig mye. Det gjør den fristende å ty til.

– Er det mulig å klare seg uten plast på et sykehus?

– Noe kan vi kvitte oss med. Engangsbes­tikk for eksempel. I Stockholm har et sykehus erstattet sykepleier­nes plastkitle­r med engangskit­ler i biomateria­le. Bare et så lite trekk har gitt enorm gevinst.

Helt plastfri er det vanskelig å bli, men det er mulig å ta skritt i den retning. Bare det å gå over til resirkuler­t plast i stedet for nyproduser­t plast er et fremskritt, sier aksjonsled­eren.

 ??  ?? HVER TIL SITT: Mykplast og hardplast må i hver sin balje. Avfallet kommer på egne transportb­ånd, ferdig sortert fra avdelingen. Vaktleder Leif Hilmar Henriksen sørger for at de til slutt havner i riktig container.
HVER TIL SITT: Mykplast og hardplast må i hver sin balje. Avfallet kommer på egne transportb­ånd, ferdig sortert fra avdelingen. Vaktleder Leif Hilmar Henriksen sørger for at de til slutt havner i riktig container.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway