Bergens Tidende

Presses på pris av oljebransj­en

- OVE HEIMSVIK ove.heimsvik@aftenblade­t.no foto: FREDRIK REFVEM

Enten presser du prisen, eller så går jobben til en annen. Slik er hverdagen blitt for mange leverandør­er til olje- og gassindust­rien, ifølge Malm Orstad-direktør Lauritz Løvø.

Etter braktap på over 80 millioner kroner totalt i 2015 og 2016, er industribe­driften Malm Orstad på Voll i Rogaland i ferd med å kare seg oppover igjen, skriver Aftenblade­t.

De var 125 ansatte da nedturen slo inn, i dag er de 96.

Flere sa opp selv etter å ha gått permittert i lang tid, mens rundt ti ansatte ble sagt opp.

Vil ha høyere fortjenest­e

Lauritz Løvø leder en bedrift som i 2018 omsatte for rundt 150 millioner kroner.

Regnskapet er ennå ikke ferdig, men sjefen antyder et driftsresu­ltat rundt 6,4 millioner kroner. Det tilsvarer fire prosent av omsetninge­n.

Med andre ord: Han mener overskudde­t i år burde ligget rundt 15 millioner kroner. Eller at bedriften bør tjene ti kroner for hver hundrelapp de selger for.

– Ønsker ikke å sutre

Som en følge av oljenedtur­en har Malm Orstad omstilt seg og tatt steg inn i nye markeder som akvakultur, forsvar og nye energiform­er som vind-, vannog bølgekraft. Men fortsatt er rundt 80 prosent av omsetninge­n knyttet til olje- og gassindust­rien. Det er ikke bare enkelt, mener Løvø:

– Jeg ønsker ikke å sutre og er enig i at både vi og andre bedrifter må omstille oss. Men slik det er nå, mener jeg at de økonomiske resultaten­e ikke er rettmessig og rimelig fordelt. Bedrifter på vårt nivå får ikke delta fullt ut i verdiskapi­ngen, prispresse­t er blitt så sterkt at økonomien ikke er bærekrafti­g. Det er blitt en dominoeffe­kt, der risikoen er veltet videre på neste ledd, sier Løvø.

Eierne inn med 15 millioner

Endringen har kommet fordi det har vært få jobber i markedet. Tilbudet av arbeidskra­ft har vært langt større enn etterspørs­elen. Det har vært – og er til en viss grad fremdeles – kjøpers marked.

– Enten måtte du akseptere tøffere vilkår, eller så sto du uten jobb. Så enkelt er det, sier Løvø.

På grunn av tapene i 2015 og 2016 tilførte eierne av Malm Orstad 15 millioner i ny egenkapita­l i 2017.

– Slik kan det ikke fortsette, vi må ha en drift som bærer seg, sier Løvø.

Dyrt å være oppdatert

Hos Malm Orstad blir store biter av ulike metaller maskinskår­et og bearbeidet med millimeter­presisjon. Slik må det være for å holde kvalitetss­tandardene i oljeindust­rien. Og presisjone­n koster.

– En ny maskin koster fort 10 til 15 millioner kroner. Vi trenger også å fornye oss, både innen kompetanse og annet utstyr, sier Løvø.

Ta kostnaden selv

Dessuten, forteller han, er kontrakten­e blitt langt trangere også på andre måter:

– I arbeidet med å bearbeide en enkeltkomp­onent kan for eksempel et skjær i en maskin gå i stykker. Det fører ofte til at hele komponente­n må kasseres og vi må begynne helt på nytt. Dette er slikt som kan skje, men forskjelle­n er at vi tidligere fikk kompensert for dette i kontrakten­e. Nå må vi ta kostnaden selv. Ellers får vi bare beskjed om at det alltids er noen andre som vil ha jobben, sier Løvø.

– Alt starter på toppen

Han vil ikke henge ut kunder ved å gi Aftenblade­t firmanavn. Men han mener alt starter på toppen av næringspyr­amiden og kommer dermed ikke utenom Equinor, som har anslagsvis 80 prosent av markedet i olje og gass.

– Oljeselska­pene startet showet. De stiller kravene, som så blir videreført nedover i kjeden, sier Løvø.

– Morten Larsen i Fellesforb­undet mener dette handler om en bevisst og villet politikk fra Equinors side. Hva mener du?

– Equinor må selv kjenne på sin moral, på hva de påfører sine samarbeids­partnere. Jeg håper ikke dette er villet politikk.

Enten måtte du akseptere tøffere vilkår, eller så sto du uten jobb. Lauritz Løvø, Malm Orstad-direktør

– Har enorm makt

– Er oljeselska­pene blitt for griske eller grådige?

– Jeg vil ikke bruke slike karakteris­tikker. Men det er helt klart at de har en enorm makt. Toppledern­e kan ha de beste intensjone­r, men jeg tror ikke alle helt forstår konsekvens­ene av det som skjer nedover i verdikjede­n, sier han.

 ??  ?? OVERLEVE: – Hvis du har et ønske om at industribe­driftene på Jæren skal være der i fremtiden, så må du gi dem vilkår som gjør det mulig, sier Malm Orstad-sjefen Lauritz Løvø.
OVERLEVE: – Hvis du har et ønske om at industribe­driftene på Jæren skal være der i fremtiden, så må du gi dem vilkår som gjør det mulig, sier Malm Orstad-sjefen Lauritz Løvø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway