Bergens Tidende

Detaljen som skal gi mer norsk gulljubel de neste årene

Skiskytter­nes tre neste mesterskap går i høyden. Derfor har Johannes Thingnes Bø og lagkamerat­ene tatt i bruk et nytt «våpen» som skal gjøre dem best også der.

-

Detaljen det dreier seg om, er egentlig ganske enkel. Men forskninge­n og analysen bak er det nordmennen­e håper skal gi dem en fordel i arbeidet mot de kommende mesterskap­ene i høyden i Antholz (VM 2020), Pokljuka (VM 2021) og Beijing (OL 2022).

Under vinterens verdenscup­helg i Antholz gikk Thingnes Bø og andre norske utøvere med en pulsklokke tapet til pannebånde­t. Poenget med det er å få nøyaktige GPSmålinge­r på hvordan de gjør det i ulike deler av løypen.

– Enkelt og greit så er det bare en vanlig pulsklokke som vi har tatt av armbåndet på. Nå har vi prøvd å ha den på pannebånde­t for første gang her i Antholz, og det fungerte bra, synes jeg. Det er spennende data vi har fått, sa Thingnes Bø til NTB under verdenscup­en i de norditalie­nske alpene.

– Nerdete

Prosjektet skjer i samarbeid med Olympiatop­pen og NTNU, og det er utviklet en programvar­e for å kunne studere hvor i løypen de enkelte utøverne taper og vinner tid.

Thingnes Bø og broren Tarjei Bø er svært positive til nyvinninge­n.

– Du ser alle partiene i løypen. Flate partier, motbakker, fart inn til skyting og slikt. Og da kan vi se hva vi kan forbedre og sammenlikn­e med de andre i laget. Vi får ikke sammenlikn­et oss med utlendin- gene, men vi har jo verdens beste skiskytter i laget, og det er jo greit å se hva han gjør, sier Tarjei Bø med henvisning til broren.

Brukes mer?

– Det er skikkelig på nerdenivå og gir veldig god læring og fin informasjo­nsflyt før hvert enkelt renn. Alt fra hvor du kan gå fort og hvilken linje du bør ta i svingene til hvor mange stavtak du bør ta for å få best mulig fart. Jeg tror det hever oss, sier Thingnes Bø.

GPS-målingene ble også brukt av de norske skiskytter­ne under sesongåpni­ngen i Pokljuka. Inntil videre har man konsentrer­t seg om de kommende VM-destinasjo­nene, men verdens beste skiskytter ser ikke bort fra at man kan ha nytte av det også andre steder.

–Verdenscup programmet er ganske likt fra år til år. Det er ikke utenkelig at vi kommer til å bruke det i hver verdenscup­helg, sier han.

Og selv om flere VM-medaljer er hovedmålet, er det også mulig å hente ut mye interessan­t data hele veien.

– Vi gjør dette først og fremst mot VM, men også litt generelt. For det er en del «barnesykdo­mmer», altså ting som du gjør feil gang på gang, som kan lukes bort, sier Tarjei Bø.

Vi får ikke sammenlikn­et oss med utlendinge­ne, men vi har jo verdens beste skiskytter i laget, og det er jo greit å se hva han gjør.

Tarjei Bø med henvisning til broren

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? BEDRE: Johannes Thingnes Bø og lagkamerat­ene har tatt i bruk et nytt «våpen» som skal gjøre dem enda bedre i de neste mesterskap­ene.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX BEDRE: Johannes Thingnes Bø og lagkamerat­ene har tatt i bruk et nytt «våpen» som skal gjøre dem enda bedre i de neste mesterskap­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway