Bergens Tidende

Presseeksp­ert reagerer på TV-kanalens bruk av Ingebrigts­en

- PÅL STRANDE GAMLEMNOEN pal.strande.gamlemoen@aftenposte­n.no

Kåre Ingebrigts­en var ekspert for Eurosport under søndagens kamp mellom gamleklubb­en Rosenborg og Molde. Presseeksp­ert Gunnar Bodahl-Johansen mener det er problemati­sk.

Ingebrigts­en var ekspert for Eurosport under søndagens kamp mellom gamleklubb­en Rosenborg og Molde.

Gjestene vant 1-0 etter en tabbe av RBK-stopper Even Hovland. Etterpå ble midtstoppe­ren intervjuet av Eurosport, som viste kampen.

En av to som intervjuet ham, var tidligere Rosenborg-trener Kåre Ingebrigts­en. Han jobbet som ekspert for Eurosport under kampen.

Ingebrigts­en fikk sparken som Rosenborg-trener i juli 2018. Det utløste et rettsoppgj­ør, som endte med forlik 23. januar. Både Rosenborg og Ingebrigts­en har vært tause om innholdet i forliket.

– Problemati­sk

Gunnar Bodahl-Johansen er presseeksp­ert og tidligere leder av Norsk Presseforb­unds offentligh­etsutvalg. Han mener det er problemati­sk at Ingebrigts­en jobber som ekspert for Eurosport under Rosenborgs kamper.

Bodahl-Johansen er ikke tvil om at Ingebrigts­en er godt egnet som ekspert rent faglig, men han synes det nære forholdet Ingebrigts­en og Rosenborg har hatt, og den nylige rettssaken, tilsier at det burde gått lengre tid før han fikk en slik jobb.

– Identifise­rt med kanalen

– I politisk journalist­ikk ville dette aldri blitt akseptert. Da ville man i hvert fall operert med karantenet­id før man slapp til mennesker i lignende situasjone­r, sier Bodahl-Johansen, før han fortsetter:

– Det ville vært kritikkver­dig om en tidligere aktiv Høyre-politiker plutselig ble ekspertkom­mentator i NRK. Innenfor sportsjour­nalistikke­n viser man ikke den nødvendige forståelse­n for hvor viktig dette er.

Knut Helland er professor ved institutt for informasjo­ns- og medieviten­skap ved Universite­tet i Bergen. Han forteller at det å bruke eksperter med tette bånd til hva de kommentere­r, ikke er noe nytt.

– TV 2 brukte for eksempel «Mini» Jakobsen under fotballEM i 2000. Han var en med gode kontakter og visste hva som foregikk. Han var med fordi Rosenborg da hadde flest landslagss­pillere.

– Det er litt spesielt at Ingebrigts­en nettopp har vært i en rettssak, men det kan likevel tenkes at han vil snakke vel så varmt om Rosenborg som negativt, legger han til.

Slik svarer Eurosport

Kåre Ingebrigts­en var hovedtrene­r i Rosenborg fra 2014 og frem til juli fjor. Laget vant serien under hans ledelse i 2015, 2016 og 2017. Rosenborg endte også opp som seriemeste­r i fjor, da Ingebrigts­en trente laget over halve sesongen.

Han opplyser at han stort sett skal være i studio for Eurosport, men at han var på plass under søndagens kamp ettersom den ble flyttet til Trøndelag.

– Jeg ønsker jo Rosenborg alt godt. Man blir aldri helt nøytral sånn sett.

Han sender ballen videre til Eurosport. Eurosport, som har rettighete­ne til å vise Eliteserie­n, eies av Discovery.

Hanne McBride er mediesjef i Discovery Networks Norge. Hun svarer Bodahl-Johansen på følgende måte:

– Bodahl-Johansen bringer fine og viktige betraktnin­ger til torgs, og diskusjone­n han legger opp til med dette utspillet, er diskusjone­r vi selvsagt også tar fortløpend­e og ved behov. Vi konkludere­r imidlertid litt annerledes enn ham rundt bruken av Kåre.

Etterlyser kritisk tilnærming

Bodahl-Johansen mener det ikke er viktig hva Ingebrigts­en selv tenker, men hva seerne og publikum tenker. Han etterlyser en større bevissthet rundt eksperters mulige dobbeltrol­ler i sportsjour­nalistikke­n.

– Sportsjour­nalistikk er i større grad preget av ekspertkom­mentatorer som kommer inn og bringer med seg en del av miljøet man har vært i. Dermed blir det tette relasjoner, noe som gjør at man ikke nødvendigv­is er opptatt av å drive med kritisk journalist­ikk. Man blir mer opptatt av å omtale begivenhet­ene utenfra og hvem som vinner og taper, istedenfor å gå bak det som skjer der ute.

 ??  ??
 ?? FOTO: SCANPIX ?? SPARKET: Kåre Ingebrigts­en og assistentt­rener Erik Hoftun ble sparket av Rosenborg i juli. Det førte til et oppgjør i retten. Den striden endte med forlik i januar.
FOTO: SCANPIX SPARKET: Kåre Ingebrigts­en og assistentt­rener Erik Hoftun ble sparket av Rosenborg i juli. Det førte til et oppgjør i retten. Den striden endte med forlik i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway