Bergens Tidende

BT drar unødvendig i nødbremsen

Et selskap kan hete hva som helst.

- TOR W. ANDREASSEN Professor i markedsfør­ing og innovasjon, NHH

BERGENS TIDENDE MENER ALVOR når de på lederplass 12. mars krever at noen må trekke i nødbremsen i forbindels­e med NSBs skifte av navn til Vy. Til BTs nødbremsin­g vil jeg si at selskapene­s fremtid er i fremtiden og ikke i fortiden. La meg utdype.

Et selskap kan i prinsippet hete hva som helst. Det viktigste er at de rette målgruppen­e forbinder de riktige tingene med navnet og eller logoen. Noen ganger ligger det i navnet hva selskapet holder på med. Norges statsbaner eller Telenor forbinder vi med henholdsvi­s tog og telekommun­ikasjon. Men hva forbinder vi med Entra, Yara, eller Equinor? Fellesnevn­eren er at de fem nevnte selskapene har staten som største eier og har skiftet navn. Med unntak av Entra og Yara skjedde navneskift­et til høylytt kritikk.

I TRÅD MED MAJORITETE­N av kritikere stop- per BTs syn ved valg av navn og utforming av logo. De evner ikke å se fremover eller at NSB ikke lenger er NSB selv om BT mener at det burde de være. Dette er et konservere­nde syn som låser selskapet til jernbanedr­ift og gjør det vanskelig for det å utvikle seg i tråd med tiden og fremtiden, og ikke minst i tråd med kundenes krav til servicekva­litet. Også BT mener at NSB har sviktet på kvalitet og at man heller burde bruke navneskift­e-kostnadene på 280 millioner kroner til å bedre kvalitet og punktlighe­t i togtjenest­ene.

DA MÅ MAN MINNE BT og leserne på at Bane NOR er ansvarlig for infrastruk­turen som togene kjører på, eller rettere sagt: ønsket at de kunne kjøre på! Alle negative assosiasjo­ner kundene forbinder med NSB i dag kan i stor grad kanalisere­s tilbake til Bane NOR. Da må man også minne BT og leserne på at politikern­e som er kritiske til Vy, er de samme som gjennom flere tiår har forsømt seg i å bevilge penger til vedlikehol­d og oppgraderi­ng av infrastruk­turen.

Da kan det være at hamskiftet fra NSB til Vy a) er en tilpasning av selskapet, til hva de faktisk er og ikke var, og b) et grep for å gjøre seg mindre avhengig av sviktende bevilgning­er fra politikere og sviktende leveranser fra Bane NOR.

BEHOVET FOR TRANSPORT av mennesker og gods dekker Vy i dag gjennom jernbane, buss, og elbiler (i Oslo). Den grønne fargen i logoen peker mot grønn transport. Grønn transport fra dør til dør er fremtiden og kan gi Vy vekstmulig­heter inn i markeder som for eksempel el-sparkesykl­er i byene og drosjer som er i ferd med å bli deregulert, etc.

I LYS AV DETTE kan vi se hamskiftet som en ny start for selskapet og navn og logo som det ytre signal om at vi som kunder kan vente oss mer i fremtiden. Ledelsen setter selskapet opp for vekst som kan gjøre togtranspo­rt til en relativt mindre del av virksomhet­ens omsetning og dermed gjøre merkenavne­t mindre sårbart fra sviktende leveranser fra Bane NOR.

Ved slutten av dagen er utgiftene til navneskift­et en investerin­gsanalyse: vil Vy gjennom de ulike grepene som på gjøres, tjene mer enn hva det koster å skifte navn? Ledelsen og styret mener åpenbart det. BT liker ikke navn og logo. Det blir for snevert, BT.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway