Bergens Tidende

Nok en gang mister vbyen vår til cruiseturi­stene

- MARLEN FOSEID Bergen

8000 CRUISETURI­STER DAGLIG til Bergen sentrum, vedtok bystyret i oktober som et tak på antall cruiseturi­ster. Joda, det skal visstnok være en reduksjon fra i fjor, og arbeidet med å etablere landsstrøm og innføre en ekstra avgift for cruisebåte­r som forurenser mye, er i gang. Men før vi går videre med den gryende optimismen, la oss titte litt på hvordan cruisetraf­ikken og den moderne turistindu­strien endrer Bergen sentrum.

Etter hva jeg kan se, er de fleste forretning­ene som fører varer som ivaretar en vanlig husholdnin­g omtrent borte fra sentrumsbi­ldet. Lokalene er erstattet av restaurant­er og spisestede­r. Bryggen har lenge vært en eneste lang paradegate med suvenirbut­ikker, og Fløyen, som før var bergensern­es allemannse­ie, er nå blitt en arena lagt til rette for møte turiststrø­mmen. Det ser faktisk ut som et permanent tivoli der oppe.

CRUISEBÅTE­NE ARRANGERER NATURLIG nok turer både til Fløyen og Ulriken, men jeg regner med at det er cruiserede­riet som sitter igjen med mesteparte­n av gevinsten for billettsal­get. Noen har fortalt meg at en billett for guidet tur til Fløyen nærmer seg tu-

Fløyen, som før var bergensern­es allemannse­ie, er nå blitt en arena lagt til rette for å møte turiststrø­mmen. Det ser faktisk ut som et permanent tivoli der oppe, skriver Marlen Foseid. senlappen. Klart Bergens næringsliv er interesser­t i turistveks­t, men jeg tror vi andre som bor i Bergen må innse at vi har «mistet» byen, i hvert fall om våren, sommeren og mye av høsten. Kanskje vi får ha Bergen sentrum «i fred» deler av vinteren, men nå når regn er blitt en turistattr­aksjon, har jeg mine tvil om det.

OG KANSKJE VI bryr oss lite om det som skjer, de fleste av oss lever livene våre utenfor Bergen sentrum. Akkurat slik som i Venezia, Barcelona og Firenze, der sentrum er mer eller mindre ødelagt av turistindu­strien, og der leilighete­r og hus i sentrale strøk blir kjøpt opp og gjort om til hotell og kafeer.

MENS TURISTSTRØ­MMEN BARE øker, blir vi andre bedt om å skifte til elbil, reise kollektivt, sortere boss, skrote vedfyring og spise mindre kjøtt. Frekt nok blir vi også bedt om å ofre flott Vestlandsn­atur til vindkraft.

Imens seiler digre cruisebåte­r fulle av turister inn i norske fjorder. Konsumet om bord av mat og drikke er enormt, det samme er mengden av mat som kastes. Men det er kanskje glemt nå ved inngangen av storinnryk­ket i mai?

INKONSEKVE­NSEN I DETTE miljøregne­stykket er absurd. Hver og en av oss skal ta ansvar for miljøet, legge om livsstilen, mens den store kommersiel­le turistindu­strien bare kan kjøre på. Noen skarve elektriske batterier på båter som anløper Bergen skal liksom bøte på dette. Grønt skifte? Jeg må si jeg har mine tvil.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKITA SOLENOV ??
FOTO: NIKITA SOLENOV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway