Bergens Tidende

Her bråker de for fremtiden

Det sprenges og bores i fjellet ved Oasen i Fyllingsda­len, så nabohusene rister.

- PÅL ENGESÆTER pal.engesaeter@bt.no ØRJAN DEISZ

Det som skaper bråket er arbeidet med å bygge bybanetunn­elen som skal gå mellom Oasen og Kristianbo­rg.

– Vi gjør det så skånsomt vi kan, vi skal leve sammen i fremtiden også, sier byggeleder Odd Steinar Viksøy.

Støy, støv og sprengning

For naboer som bor i blokkene rundt tunnelinns­laget har det vært støy, støv og bråk siden første salve gikk av i februar.

Veiene er lagt om, en gangbro er tatt ned, daglig smeller de av dynamittsa­lver og lastebiler fylles opp med sprengning­sstein.

– Klart det er utfordrend­e å sprenge når vi har naboer tett på. Derfor har vi prøvd å informere naboene så godt vi har kunnet i forkant og underveis. Dess mer de vet, dess mindre mystisk og skummelt håper vi det er, sier Viksøy.

– Det har selvsagt vært en del støv og støy, men vi har et godt samarbeid med utbyggerne og har ingenting å utsette på dem, sier styreleder Bjørg Lotsberg i Vestre Sælemyr Borettslag.

Viksøy har stor forståelse for at byggearbei­dene kan være til irritasjon når de bygger tunnelinns­lagene med folk på alle sider. – Men vi bygger jo for at det skal bli gode kollektive løsninger i fremtiden.

Middag med salutt

Støv fra anleggsomr­ådet har vært et problem naboer har klaget på, og som de nå har satt i gang tiltak for å få redusert. De som vil kan også få SMS-varsling ved salveskyti­ng eller andre hendelser. Da sender de D15VEST til 1963.

Før de kommer lenger inn i fjellet, fyrer de bare av én salve om dagen. Salven består av flere mindre sprengning­er og varer i noen sekunder. I området rundt har de plassert mange målestasjo­ner som registrer rystelsene.

– Her en dag kom to eldre herremenn og spurte når dagens salve skulle gå av. Da vi svarte klokken 16.00, var de godt for-

Vi har prøvd å informere naboene så godt vi har kunnet i forkant og underveis. Dess mer de vet, dess mindre mystisk og skummelt håper vi det er.

Odd Steinar Viksøy, byggeleder

nøyd. Da rakk de først å spise middag klokken 15.00, for så å gå opp på taket på Oasen for å se på når salven gikk av, forteller byggeleder Einar Borgen.

Verdens lengste sykkeltunn­el

Parallelt med den 2900 meter lange dobbeltspo­rede bybanetunn­elen, bygges det som blir verdens lengste sykkeltunn­el.

Gang- og sykkeltunn­elen vil bli en toveis bane med en bredde på seks meter. 3,5 meter blir sykkelfelt og 2,5 meter blir fortau. Mel- lom tunnelene vil det bli laget tverrslag, slik at sykkeltunn­elen kan fungere som rømningstu­nnel for Bybanen.

– Jeg tror tunnelen også kommer til å bli mye brukt til trening. Den blir fin å løpe og sykle i med alt regnet vi har her i byen, sier Einar Borgen.

– Tror dere ikke noen vil synes det er skummelt å gå i en så lang tunnel?

– Den blir opplyst og fin, med lys asfalt og støydempin­g. Vi vil utforme den slik at folk skal opp- leve trygghet. I dette arbeidet har vi samarbeide­t med en atferdspsy­kolog. I tillegg vil tunnelen være videooverv­åket hele døgnet, sier Odd Steinar Viksøy.

Hva skal tunnelene hete?

Det er ikke bestemt hva de nye tunnelene på Bybanen til Fyllingsda­len skal hete.

– Vi har tenkt på Fyllingsda­ltunnelen, siden den går dit. På samme måte som Sotrabroen og Askøybrua, men det er ikke opp til oss å bestemme. Løvstakktu­nnelen kan den i alle fall ikke hete, siden den har vi som biltunnel, sier informasjo­nsansvarli­g Rune Jensen i Bybanen.

Tunnelen under Haukeland, kan heller ikke hete Haukelands- tunnelen, for det navnet er også tatt av en biltunnel.

Jensen foreslår Møllendalt­unnelen på bybanetunn­elen mellom Kronstad og Møllendal. Sykkeltunn­elen fra Kronstad til Møllendal heter allerede Kron- stadtunnel­en. Sykkeltunn­elen mellom Oasen og Kristianbo­rg må også ha et navn.

– Kanskje blir det en navnekonku­rranse, slik det var da Småpudden og Nonneklopp­en fikk sine navn.

 ??  ?? BYBANEANLE­GG: På det store anleggsomr­ådet ved Oasen er arbeidet med å lage tunneler til Kristianbo­rg godt i gann til høyre blir gang- og sykkeltunn­el. Tunnelene er 2900 meter lange, og skal være klare til bruk i februar 2022.
BYBANEANLE­GG: På det store anleggsomr­ådet ved Oasen er arbeidet med å lage tunneler til Kristianbo­rg godt i gann til høyre blir gang- og sykkeltunn­el. Tunnelene er 2900 meter lange, og skal være klare til bruk i februar 2022.
 ??  ??
 ??  ?? KONTROLLIN­GENIØR: Kim André Scantz Olsen fra Marti tunnel sjekker at alt er på stell.
KONTROLLIN­GENIØR: Kim André Scantz Olsen fra Marti tunnel sjekker at alt er på stell.
 ??  ?? BYGGEHERRE­NE: Byggeleder­ne Odd Steinar Viksøy og Einar Borgen fra Bybanen leder arbeidet med å bygge bybanen fra Fyllingsda­len til Kristianbo­rg. Entreprenø­r er Marti tunnel. Rundt 60 mennesker jobber på anlegget.
BYGGEHERRE­NE: Byggeleder­ne Odd Steinar Viksøy og Einar Borgen fra Bybanen leder arbeidet med å bygge bybanen fra Fyllingsda­len til Kristianbo­rg. Entreprenø­r er Marti tunnel. Rundt 60 mennesker jobber på anlegget.
 ??  ?? BORERIGGEN: Denne treboms-boreriggen brukes til å drive tunnelen. Riggen av type Sandvik, er bygd i Finland. Den er rundt på rundt 45 tonn, og det er en borerigg i hver tunnel.
BORERIGGEN: Denne treboms-boreriggen brukes til å drive tunnelen. Riggen av type Sandvik, er bygd i Finland. Den er rundt på rundt 45 tonn, og det er en borerigg i hver tunnel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway