Bergens Tidende

Nedleggels­e av norsk jordbruk er ikke solidarite­t

- ELINE ARESDATTER HAAKESTAD Ungdomskan­didat for MDG

Høy selvforsyn­ingsgrad er ikke egoisme.

I BT 14. MARS hevder Unge Venstre-leder Sondre Hansmark at Norge må fjerne tollbarrie­rene og senke landbrukss­ubsidiene i solidarite­t med verdens fattige. Men det er misforståt­t solidarite­t å la andre land produsere mat for oss når vi kan gjøre det selv. HANSMARK MENER AT det er to grupper som må betale prisen for norsk jordbruksp­olitikk: norske forbrukere og verdens fattige. Men nordmenn er blant de som må jobbe minst for maten i Europa. I tillegg betaler vi for en av de laveste andelene antibiotik­abruk i Europa og for ivaretakel­se av kulturland­skap som sikrer leveområde­ne til en rekke utrydnings­truede arter. Sondre Hansmark hevder også at det går ut over verdens fattige at vi har tollvern. Men i dag kommer det meste vi kjøper fra andre land i Europa. Det er derfor rimelig å anta at det er EU-landene som kommer til å tjene på at Norge fjerner tollen, ikke fattige land.

I TILLEGG ER det uklart akkurat hvordan verdens fattige vil tjene på at Norge importerer mer mat. Småbønder som produserer mat i liten skala i andre land er i hvert fall ikke de som vil få glede av enklere markedstil­gang i Norge. Det er de store internasjo­nale selskapene som vil tjene på det.

Å FJERNE MEKANISMEN­E som beskytter norske produkter vil i praksis være en nedleggels­e av jordbruket i Norge. Fokuset til Hansmark bør derfor heller være hvordan vi kan forbedre norsk jordbruksp­olitikk og øke selvforsyn­ingsgraden. Selvforsyn­ingsgraden er ikke minst viktig på grunn av klimaendri­ngene. FNs klimapanel antar at de globale avlingene vil reduseres med mellom 0 og 2 prosent hvert tiår, mens etterspørs­elen av mat vil stige 14 prosent innenfor samme tidsramme.

FOR MEG ER det viktig med et solid norsk jordbruk i disse usikre tider. Unge Venstre ser ut til å mene at nedleggels­e av norsk jordbruk er å være solidarisk med verdens fattige. Men høy selvforsyn­ingsgrad og fortsatt norsk matproduks­jon er ikke egoisme, tvert om, det er akkurat dét som er solidarisk jordbruksp­olitikk.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? IKKE EGOISTISK:Fokuset til Hansmark bør være hvordan vi kan forbedre norsk jordbruksp­olitikk og øke selvforsyn­ingsgraden, skriver Eline Aresdatter Haakestad.
FOTO: PRIVAT IKKE EGOISTISK:Fokuset til Hansmark bør være hvordan vi kan forbedre norsk jordbruksp­olitikk og øke selvforsyn­ingsgraden, skriver Eline Aresdatter Haakestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway