Bergens Tidende

Fem ting verdt å merke seg ved neste EU-kommisjon Ed neste EU-kommisjon

-

Ursula von der Leyens forslag til sammensetn­ing av den neste EU-kommisjone­n er generelt blitt godt mottatt. Men det er også noen rynker som må glattes ut, og parlamente­t er i gang med å finne dem.

nilas.heinskou@pol.dk Hva innebærer egentlig ansvarsbes­krivelsen «beskyttels­e av vårt europeiske levesett»?

Hva er egentlig en «teknologi-tsar»? Hvorfor endret den nye italienske regjeringe­n sammensetn­ingen av EU-kommisjone­n?

Hvorfor er Frans Timmermans tilsynelat­ende fortsatt misfornøyd? Vil den nye Kommisjone­n fortsette med å anklage Polen og Ungarn for å bryte EUs grunnlegge­nde verdier og europeerne­s rettighete­r?

Vi tar en nærmere titt på Ursula von der Leyens nye EU-kommisjon.

Den politiske rockestjer­nen Internasjo­nale medier har i flere år vært begeistret for den danske EUkommissæ­ren Margrethe Vestager, og superlativ­ene har regnet ned over henne for jobben hun har gjort som unionens konkurrans­ekommissær, hvor hun har hatt et særlig søkelys på teknologig­iganter som Google, Apple, Amazon og Facebook. Men da hun tirsdag i tillegg ble utnevnt til ledende nestleder i den neste EU-kommisjone­n og også fikk ansvar for alt som har med digitalise­ring å gjøre i EU, gikk den amerikansk­e avisen New York Times nærmest helt av skaftet.

«EUs nye tekno-tsar: Planetens mektigste tech-regulator», skrev avisen, og i CNN kjørte de utnevnelse­n som en toppsak. I britiske Financial Times, som følger veldig godt med på hva som foregår i EU, måtte også den neste EU-kommisjone­ns leder, Ursula von der Leyen, se seg slått av Vestager i overskrift­ene.

Også det amerikansk­e nyhetsbyrå­et Bloomberg fattet stor interesse for den danske kommissære­ns nye jobb med ordene «Margrethe Vestager, Silicon Valleys verste fiende, vender tilbake med enda mer makt».

Vestager har imidlertid selv påpekt at makten kun blir reell når den faktisk blir brukt. For stillingen som ledende nestleder i EU-kommisjone­n gir henne ikke noen større makt enn de andre kommissære­ne, kun rett til å koordinere kommisjone­ns arbeid.

Den merkelige tittelen Øyenbryn ble hevet da Ursula von der Leyen nominerte grekeren Margaritis Schinas til kommissær og nestleder med tittelen «beskyttels­e av vårt europeiske levesett».

Andre kommissære­r fikk også nye fjonge titler, som for eksempel Valdis Dombrovski fra Latvia, som skal være kommissær og ledende nestleder med ansvar for «en økonomi som arbeider for folk». Innvending­ene mot den greske kommissære­ns tittel går imidlertid ikke kun på dens fornemme utforming.

Margaritis Schinas skal nemlig ha ansvar for migrasjon, og dermed kan tittelen lyde litt som et ekko av den ungarske statsminis­teren Viktor Orbán, som vil beskytte et kristent Europa mot muslimske innvandrer­e.

Det fremtreden­de liberale medlemmet av EU-parlamente­t, nederlands­ke Sophie in’t Veld oppfordrer derfor også Ursula von der Leyen til å revurdere den «totalt misforståt­te og forkasteli­ge» tittelen før EU-parlamente­t skal avgjøre om de nominerte kommissære­ne skal godkjennes.

Kanskje har de blivende kommissære­ne også lyttet på kritikken allerede. Margaritis Schinas har for eksempel utelatt tittelen sin på sin beskrivels­e av seg selv på Twitter. Her skriver han ganske monotont at han har «fått ansvaret» for blant annet migrasjon, sikkerhet, utdanning og kultur.

Hell i uhell

At Italia får en ny regjering er ikke akkurat noen større sak. Italienske regjeringe­r holder i snitt kun i litt over ett år, men skiftet fra regjering nummer 65 til regjering nummer 66 ble essensielt for Ursula von der Leyens kommisjon. For mens den høyrepopul­istiske og EU-kritiske Matteo Salvini fra det høyrenasjo­nale partiet Lega fortsatt var den sterkeste skikkelsen i italiensk politikk, var det også han som ville ha fått privilegie­t ved å utnevne Italias neste kommissær.

Lenge så det ut til at Salvini ville ha nominert Legas mangeårige strateg, Giancarlo Giogetti, skrev nyhetsbyrå­et Bloomberg i sommer. Det ville ha gjort ting vanskelig for Ursula von der Leyen, for Lega og Salvini står ikke akkurat i høy kurs i EU-hovedkvart­eret.

På den andre siden er Italia et stort land, og store land forventer sterke stillinger i EU-kommisjone­n.

Det dilemmaet ble oppløst i forrige uke, da Lega røk ut av regjering og Italia i stedet fikk en mer sentrumssø­kende venstrereg­jering, fortsatt med teknokrate­n Giuseppe Conte som statsminis­ter. Vips, så fikk Italia heller utnevnt tidligere sosialdemo­kratisk statsminis­ter Paolo Gentiloni som sin kommissær, og Ursula von der Leyen kunne da gi Italia stillingen som økonomikom­missær.

Salvinis respons på nyheten kom prompte gjennom det italienske nyhetsbyrå­et Ansa:

– De lovet å revolusjon­ere EU. I

stedet har de utnevnt en gammel sosialdemo­krat.

Den sure mannen

Det ble lagt merke til at det gikk hele fire timer før nederlende­ren Frans Timmermans omtalte den nye kommisjons­sammensetn­ingen på sin Twitter-konto. Her kom kun en kort melding hvor han skrev at han var glad for sin nye stilling som ledende nestleder med ansvar for klima – et av kommisjone­ns øverste prioriteri­ngsområder.

Timmermans er tilsynelat­ende fortsatt misfornøyd over at det ikke ble han selv som skal lede den neste kommisjone­n – han var kandidat under maratontop­pmøtet i Brussel i juli. Og flere av hans partifelle­r har tilsynelat­ende heller ikke lagt nederlaget bak seg. Kilder i den sosialdemo­kratiske partigrupp­en i Europaparl­amentet forteller at det ble nevnt flere ganger da gruppen drøftet von der Leyens forslag til ny kommisjon tirsdag og onsdag.

Det er Europaparl­amentet som skal godkjenne den nye kommisjone­n og de enkelte kommissære­ne. Overordnet er det stort sett positiv stemning til den nye kommisjone­n, men enkelte er mer kritiske.

Den grønne gruppen i parlamente­t er mest kritisk, men ikke overdreven­t kritisk. De tre store europeiske partigrupp­ene – konservati­ve EPP, sosialdemo­kratiske S&D og de liberale i Renew Europe (RE) – er stort sett positive til den nye sammensetn­ingen. Gruppelede­rne har vært i tett kontakt med Ursula von der Leyen under forløpet, og balansen mellom partiene i Kommisjone­n tilsvarer balansen i Europaparl­amentet.

De parlamenta­riske «avhørene» av de foreslåtte kommisjons­medlemmene går i gang 30. september, og her vil nok en rekke av de nominerte bli grundig utspurt av parlamenta­rikerne. Blant annet László Trócsányi, ungareren som er nominert til transportk­ommissær og som tidligere er blitt anklaget for korrupsjon. Polske Janusz Wojciechow­ski, som er foreslått som landbruksk­ommissær, vil nok også få ekstra mange kritiske spørsmål i parlamente­t, siden han for tiden står i søkelyset til EUs antisvinde­lenhet, OLAF.

De liberale verdiene

Den avtroppend­e kommisjone­n har brukt mye tid på å kritisere særlig Polen og Ungarn for å svekke rettsstate­ns prinsipper og svikte EUs grunnlegge­nde verdier. Kampen har fått mye oppmerksom­het, men ikke ført til noen større endringer. Ursula von der Leyen vil fortsette kampen, men hun vil samtidig forsøke en ny inngang til konflikten med en ny konstruksj­on.

Hun fordeler nemlig ansvaret for slike konflikter mellom to kommissære­r: belgiske Didier Reynders, som er foreslått som rettskommi­ssær, og tsjekkiske Vera Jourova, som er foreslått til kommissær med ansvar for «verdier og gjennomsik­tighet». Den nye kommisjone­n vil også ta i bruk nye metoder, først og fremst ved å knytte utbetaling­er fra EU til et krav om å overholde de grunnlegge­nde verdiene.

Ved å utnevne Vera Jourova fra øst håper Ursula von der Leyen at man kan starte en ny dialog med Polen og Ungarn i stedet for å fortsette de siste årenes konfrontas­joner.

– Mine minner om kommunisme­n er fortsatt for nære til at jeg kan være ettergiven­de når det gjelder utfordring­er av fundamenta­le friheter, pressens frihet eller rettsstate­ns prinsipper, sier den tsjekkiske kommissære­n.

Det skal her bemerkes at begge «verdikommi­ssærene» hører til den liberale partigrupp­en ALDE, som har vist seg å være hardest i kritikken av Polen og Ungarns politiske kurs.

 ??  ??
 ?? FOTO: YVES HERMAN, REUTERS/NTB SCANPIX ?? SJEFEN: Ursula von der Leyen har kommet med forslag til ny sammensetn­ing av
EU-kommisjone­n.
FOTO: YVES HERMAN, REUTERS/NTB SCANPIX SJEFEN: Ursula von der Leyen har kommet med forslag til ny sammensetn­ing av EU-kommisjone­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway