Bergens Tidende

Stor spenning før torsdagens rentemøte i Norges Bank

-

Blir boliglånet enda dyrere, eller har Norges Bank fått skjelven og venter med nye rentehopp?

Sentralban­ken har satt opp styringsre­nten tre ganger siden i fjor høst, fra rekordlave 0,5 prosent til 1,25 prosent i dag.

Planen har vært en videre renteoppga­ng, men fare for en opptrappet handelskri­g, svakere vekst hos Norges handelspar­tnere og frykt for en hard brexit har skapt usikkerhet.

– Denne gang er det helt åpent hva Norges Bank gjør, sier økonomipro­fessor Steinar Holden ved Universite­tet i Oslo til NTB om torsdagens rentemøte.

Han viser til at mens Nordea antar at Norges Bank hever renten, er vurderinge­n fra DNB og Statistisk sentralbyr­å (SSB) at renten blir liggende fast.

Renteøknin­g?

Norges Banks vurdering i juni var at styringsre­nten «mest sannsynlig» ville bli satt videre opp i løpet av året, en vurdering banken viste til også i august. Da ble det imidlertid lagt til at «risikobild­et internasjo­nalt gir økt usikkerhet om renteutvik­lingen fremover».

De fremste argumenten­e for å sette opp renten er at norsk økonomi går så det suser, med høy vekst, lav ledighet og stor optimisme blant bedriftene i Norges Banks regionale nettverk.

– Norges Bank kommer til å sette opp renten på torsdag og signaliser­e en liten mulighet for nok et hopp senere i prognosepe­rioden, skriver Nordeas sjefanalyt­iker Erik Bruce.

– Innenlands har ikke bildet endret seg mye siden august-møtet, og den norske kronen er stadig svak. Videre er usikkerhet­en knyttet til den internasjo­nale utviklinge­n, brexit og handelskri­gen, skriver Bruce.

Men både Holden og økonomipro­fessor Ola H. Grytten ved Norges handelshøy­skole (NHH) tror renten mest trolig forblir på 1,25 prosent.

– Norges Bank har tidligere signaliser­t at rentehevin­g kan væremuligi­september.Signalene er nå blitt svakere ettersom tilstanden i verdensøko­nomien og inflasjone­n i mindre grad tilsier rentehevin­g. I tillegg innebærer usikkerhet­en rundt brexit et argument for å avvente situasjone­n, sier Grytten.

– Selv om en svekket krone skulle tilsi rentehevin­g, mener jeg derfor det er mest sannsynlig at man faller ned på å holde renten uendret. Det finnes fremdeles en viss mulighet for at den kan stige. Jeg vil bli svært overrasket om den settes ned og holder det for usannsynli­g, legger han til.

Kan bli avlyst

Holden peker på at en underligge­nde prisvekst noe over inflasjons­målet og at kapasitets­utnytting noe over normalt nivå skulle tilsi renteøknin­g.

– Men nå har usikkerhet­en rundt den økonomiske utviklinge­n hos handelspar­tnerne økt på grunn av brexit og fare for handelskri­g. Det kan føre til at Norges Bank utsetter og etter hvert også avlyser renteøknin­gen, tror han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway