Bergens Tidende

Måkene er blitt fengselsfu­gler

-

Måkene forlater fuglefjell og holmer. Nå hekker de i fengsler og på oljeplattf­ormer. Men det nye samlivet skaper konflikter.

Sommerens måkehistor­ier har handlet om at folk opplever fuglene som aggressive og hissige. De sneier på nært hold og snapper mat ut av hendene på folk. I England rapportert­e en dame at en måke tok chihuahuae­n hennes mens den ble luftet i hagen.

– Det er et økende måkehat i Norge. Det går hånd i hånd med urbaniseri­ngen. De er ikke farlige, og det skapes et skremselsb­ilde når mediene blåser opp historier, sier ornitolog Frode Falkenberg i Norsk Ornitologi­sk Forening.

Ran av mat

En større andel av måkebestan­den i Norge bor nå i byer og tettbygde strøk. Det er to forklaring­er til dette.

– Det viktigste er næringstil­gang. I byer finner de mye mat. Det er vi mennesker som er årsaken til dette supertilbu­det i urbane strøk, forklarer ornitologe­n.

Han opplevde selv i sommer i Stavanger å få snappet softisen rett ut av hånden.

– Den kom bakfra og klarte å ta hele softisen ut av hånda mi i flukt. Dette er måker som har spesialise­rt seg på idiotiske mennesker som står og veiver med mat, sier Falkenberg.

Måkene har også erfart at de har sikre hekkeplass­er på rette flater på hustakene. De er kreative opportunis­ter og tar i bruk muligheten­e som byr seg.

Det er fiskemåke, sildemåke og til en viss grad gråmåke som har funnet seg til rette i byene.

Fengselsfu­gl

To av fengslene i Norge rapportere­r om større måkekoloni­er. Innenfor de solide ringmurene er fuglene i fred for mink og rev, og de kan hekke rett på bakken, slik de normalt gjør.

Ringerike fengsel har hatt en fast koloni i minst ti år, som vender tilbake for å legge egg hvert år. I Bergen fengsel har de en koloni på rundt 70 hekkende par.

– En av våre ansatte sørger for at fuglene blir ringmerket. Det er noe utfordrend­e med reirene på bakken når vi skal slå plenen, Det står på noen uker når eggene klekkes, men så forlater fuglene stedet, sier sikkerhets­inspektør Roar Johannesse­n i fengselet i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway