Bergens Tidende

Hvert år mister kloden skog tilsvarend­e hele Storbritan­nias areal

Til tross for løfter fra verdens makthavere har den globale avskoginge­n eksplodert. I løpet av fem år har den årlige avskoginge­n økt med 43 prosent, ifølge en ny rapport.

- SVEN HELMS SKOV sven.skov@politiken@dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

At det står dårlig til for verdens skoger er blitt allment kjent etter mange dystre klimarappo­rter og følgende overskrift­er i mediene. Da ikke minst om regnskogen i Amazonas, som forsvinner i et hittil usett tempo.

Nå har man også konkrete tall over nøyaktig hvor mye skog som forsvinner: 26 millioner hektar skog går i gjennomsni­tt tapt hvert år. Det er et areal som tilsvarer hele Storbritan­nia, og tallene har økt med 43 prosent siden 2014.

Det er en av hovedkonkl­usjonene i en rapport fra en arbeidsgru­ppe bestående av 25 internasjo­nale miljøorgan­isasjoner som Verdens naturfond (WWF) og World Resources Institute (WRI).

– Må doble innsatsen Arbeidsgru­ppen bak rapporten heter Climate Focus, og i 2014 sto de bak erklæringe­n «New York Declaratio­n on Forests» (NYDF) – en frivillig ikkebinden­de politisk erklæring som hadde til mål å bremse avskoginge­n i verdens skoger. Land som USA og Colombia og amerikansk­e bedrifter som McDonalds og Walmart erklærte sin støtte til dette arbeidet, men nå viser tallene at det ikke har utgjort noen forskjell.

«Siden NYDF ble iverksatt for fem år siden, har avskoginge­n ikke bare fortsatt – den har også økt i tempo. Vi blir nødt til å doble innsatsen mot avskoging, særlig i tropiske områder, og gjenoppret­te så mange skoger som mulig før de uopprettel­ige skadene truer klimaet vårt og matproduks­jonen vår», skriver Charlotte Streck, direktøren i arbeidsgru­ppen Climate Focus, i en pressemeld­ing.

– Ganske forferdeli­g

I pressemeld­ingen legges det også vekt på at det er særlig utbredelse­n av landbruk, gruvedrift og industri som fører til at avskoginge­n har skutt fart.

Rapporten konkludere­r altså at partene i NYDF ikke har klart å leve opp til sine løfter, og i den danske miljøorgan­isasjonen Verdens Skove, som arbeider for bevaring av og bæredyktig bruk av verdens skoger, skjemmes man over løftebrudd­et.

– Det er ganske forferdeli­g. Det er noen voldsomme tall som vi gjerne skulle sett at gikk i stikk motsatt retning, sier politisk koordinato­r i Verdens Skove, Gry Dossen.

Hun frykter at avskoginge­n snart når et såkalt «tipping point» for regnskogen – et vendepunkt hvor utviklinge­n ikke vil kunne reverseres, og hvor regnskogen ikke lenger kan gro, men i stedet begynner å bryte ned seg selv. Resultatet kan være at den frodige regnskogen i Amazonas til slutt ender opp som noe som likner mer på en afrikansk savanne.

– Mye av forskninge­n viser at vi snart når et slikt vendepunkt, og da er det kjørt. Det vil komme til å få katastrofa­le konsekvens­er for naturmangf­oldet og klimaet, sier Gry Dossen.

Særlig den store avskoginge­n i den brasilians­ke delen av Amazonas vil få konsekvens­er for klimaet. I 2015 ble det anslått at regnskogen lagrer 25 prosent av karbondiok­sidet i atmosfæren, og dersom trærne brenner, vil all lagret CO2 bli frigitt i atmosfæren. Ifølge rapporten til NYDF er det i år blitt brent ned 88 prosent mer regnskog i Brasil enn i 2018.

Urfolkene leverer

Ifølge rapporten er det kun noen veldig få lyspunkter å vise til. I

de søramerika­nske landene har flere regjeringe­r ikke levd opp til sine løfter om å bremse avskoginge­n, og hele 90 prosent av verdens avskoging foregår i Amazonas og deler av Afrika. Urbefolkni­ngene i områdene hvor avskoginge­n skjer har imidlertid sitt på det tørre.

Urbefolkni­nger fra hele verden har gått sammen i en egen undergrupp­e i NYDF, kalt COICA. Her har de kommet frem til felles målsetting­er når det gjelder begrensnin­g av avskoging. Av alle som har erklært sin støtte til arbeidet er det kun urbefolkni­ngene som har klart å levere på sine løfter.

– Vi represente­rer millioner av urmenneske­r fra de tropiske skogene, hvor også våre ledere har skrevet under på New Yorkerklær­ingen. Vi er de eneste som har levd opp til våre løfter, sier Tuntiak Katan, lederen av COICA.

Han ber også om flere rettighete­r til urbefolkni­nger slik at de kan beskytte skogene de lever i og av. Og Gry Dossen i Verdens Skove mener at det også er en av løsningene man bør se på.

– Man må få på plass noen lokale løsninger som tilgodeser urbefolkni­ngenes rettighete­r. De bor i disse skogene og passer på dem. De lever der og vokter den mer eller mindre. Og dersom de hadde sterkere rettighete­r, ville det jo gjort denne jobben enklere for dem, sier hun.

Urskogene viktigst

Men hva kan vi egentlig gjøre for å bremse avskoginge­n? I Danmark har det den siste uken vært fokusert mye på avskoginge­n som foregår i land som Estland og Ghana som til slutt ender opp med å brennes i Danmark slik at danske forbrukere kan få billig strøm. Det har blant annet ført til at danske TV har startet en skogplanti­ngskampanj­e for å kompensere for denne avskoginge­n.

Men ifølge Gry Dossen er det viktigst å fokusere på å redde urskogene rundt om i verden.

– Først og fremst er det viktigst å bevare urskogene, for her finner man naturmangf­old og et økosystem som er utviklet over millioner av år, og som vi ikke kan erstatte med nye skoger. Det er en stor rikdom her som vi er nødt til å bevare, sier hun.

 ??  ?? URBEOLKNIN­GEN: Folk fra Mura-stammen viser hva som er igjen i et nedbrent område.
URBEOLKNIN­GEN: Folk fra Mura-stammen viser hva som er igjen i et nedbrent område.
 ??  ?? AMAZONAS BRENNER: Mange steder i den brasilians­ke delen av Amazonas står bare noen brente stammer igjen.
AMAZONAS BRENNER: Mange steder i den brasilians­ke delen av Amazonas står bare noen brente stammer igjen.
 ?? FOTO: BRUNO KELLY, REUTERS ??
FOTO: BRUNO KELLY, REUTERS
 ?? FOTO: BRUNO KELLY, REUTERS ?? SLOKKING: Brannfolk fra klima- og fornyingsi­nstituttet jobber sammen med soldater fra hæren med å slokke.
FOTO: BRUNO KELLY, REUTERS SLOKKING: Brannfolk fra klima- og fornyingsi­nstituttet jobber sammen med soldater fra hæren med å slokke.
 ?? FOTO: UESLEI MARCELINO, REUTERS ??
FOTO: UESLEI MARCELINO, REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway