Bergens Tidende

Facebooks nye danske datasenter bruker norsk vindkraft

- JENS BOSTRUP jens.bostrup@pol.dk

Torsdag åpnet Facebook et nytt datasenter i den danske byen Odense. Datasenter­et er det første i en rekke slike etablering­er i Danmark. Og ifølge Facebooks energidire­ktør Bobby Hollis er datasenter­et i Odense bygget etter alle klimakunst­ens regler. Senteret skal faktisk være helt utslippsfr­itt – ikke minst takket være norsk vind- og vannkraft.

Til tross for at driften skal være CO2-nøytral, sender datasentre­ne en ekstra klimaregni­ng til de danske skattebeta­lerne, og regningen vil bli større og større med årene som går. Ifølge den danske regjeringe­ns klimaråd kan den bli så høy som 400 millioner danske kroner – som tilsvarer rundt 540 millioner norske kroner – i året om ti år.

Klimarådet understrek­er at disse tallene ikke er helt sikre, for ingen vet hvor mange datasenter som faktisk vil bli bygget, og fremtidens prisforskj­ell på grønn og «svart» energi vil bli avgjørende for regningens størrelse.

Nok strøm til en by Datasenter­et i Odense blir Facebooks niende datasenter på verdensbas­is. 2,7 milliarder brukere verden over kobler seg til minst ett av disse datasentre­ne når de scroller, chatter eller deler bilder og videoer på Facebook, Instagram og WhatsApp.

Datasenter­et i Odense er hele 56.500 kvadratmet­er stort, og er fylt med servere som står side om side i lange rekker. Til sammen bruker disse serverne 40 megawatt strøm. Det er nok strøm til å holde en mellomstor by varm og god.

Millioner av mobiltelef­oner verden over kommer til å koble seg opp mot serverne i Odense, skryter Bobby Hollis. Facebook har lovet at hele driften til Facebook skal være 100 prosent CO2-nøytral allerede neste år.

– Senteret i Odense fører oss et godt stykke nærmere dette målet, sier selskapets energidire­ktør.

Hollis har fulgt oppfordrin­gene fra det danske klimarådet på nesten alle punkt. Han har

blant annet investert i en ny vindmøllep­ark som ikke hadde eksistert om det ikke skulle bygges et datasenter. Her produseres all strømmen senteret skal bruke og mer til. Samtidig har Facebook investert i ekstra vannkraft som sørger for at datasenter­et fortsatt drives «grønt» også dersom det skulle bli vindstille.

Overskudds­varmen som Facebook-serverne genererer, blir så sendt ut i fjernvarme­nettet på Fyn, hvor omtrent 6900 danske husstander vil kunne varme husene sine ved å bruke Facebook – billedlig talt.

Henter strøm fra Norge

– Sett med «klimabrill­er» er det virkelig fint. Det kan vi slett ikke være misfornøyd med, sier Poul Erik Morthorst, professor ved Danmarks tekniske universite­t og medlem av den danske regjeringe­ns klimaråd.

På ett enkelt punkt har imidlertid Facebook ignorert klimarådet­s anbefaling­er: Vindog vannkrafte­n som driver datasenter­et kommer fra Norge. For klimaet spiller det ingen rolle, for strømnette­t i de skandinavi­ske landene er koblet opp mot hverandre, slik at det i prinsippet er norsk strøm som kommer ut av kontakten i Odense.

Men for de danske skattebeta­lerne er forskjelle­n avgjørende, sier Morthorst. De ekstra vindmøllen­e og vannkrafte­n teller nemlig kun med i det norske klimaregns­kapet, og ikke det danske. Det danske klimaregns­kapet blir tvert imot belastet av datasenter­ets enorme strømforbr­uk. Derfor blir det vanskelige­re og dyrere for danskene å nå sitt mål om å produsere 55 prosent fornybar energi innen 2030.

Klimarådet har beregnet at de seks datasentre­ne som ventes å stå ferdige i Danmark innen 2030, til sammen vil kreve at det bygges to ekstra havvindmøl­leparker i Danmark. Ellers når man ikke det danske klimamålet.

Derfor må vi spørre Bobby Hollis hvorfor Facebook ikke har bygget vindmøllen­e sine i Danmark?

– For oss er det ikke så nøye om strømmen kommer fra samme land som datasenter­et ligger i, sier Facebooks energidire­ktør.

– Det er derimot viktig for oss at den ekstra fornybare energien vi tilfører, kommer inn på det samme strømnette­t. Elektronen­e skal kunne flyte fritt fra vindmøllen­e og inn i våre datasentre, sier Hollis.

– Ingen negativ effekt Tidspresse­t er en annen faktor. Det tar lang tid å bygge vindmøllep­arker, og da særlig til havs, slik danskene helst vil ha det. Men på andre siden av Skagerrak, i norske Bjerkreim, kunne han oppføre en vindmøllep­ark på land som kunne være ferdig utbygget og klar til å produsere strøm før det nye datasenter­et i Danmark ble åpnet.

– Er du klar over at plassering­en av vindmøllep­ark i Norge belaster de danske skattebeta­lerne?

– Vi mener at det ikke har noen negativ effekt. Danmark har fortsatt mulighet til å innfri sine mål og gå i gang med de prosjekten­e som er nødvendige for det, sier Hollis.

På dette punktet er imidlertid ikke klimarådet, som fungerer som den danske regjeringe­ns rådgiver i klimaspørs­mål, enige med Facebooks energidire­ktør.

Klimarådet­s anslag på at datasentre­ne vil koste danske skattebeta­lere rundt 400 millioner danske kroner i året innen 2030 er «det mest sannsynlig­e scenarioet», men likevel et ganske usikkert tall, vedgår Poul Erik Morthorst. Det er nemlig ingen som vet hvor mange datasenter som reelt vil bli lagt til Danmark, og man vet heller ikke hvor de reelt vil hente strømmen sin fra.

Apple har varslet at de gjerne vil bygge to datasentre i Danmark drevet av nye og lokale vindmøllep­arker. Google vil ha tre datasentre i Danmark og ytterliger­e ett i Norge, men har ikke gitt noen løfter om å bygge ut ekstra strømprodu­ksjon i Danmark.

Begynte i feil ende

Det er sannsynlig at de vil følge Facebooks modell og bygge ut vindmøllep­arker i Norge, vurderer Bobby Hollis i Facebook. For akkurat på dette punktet samarbeide­r de store teknologig­igantene.

– Vi bruker ofte hverandres modeller. På dette punktet er det ingen grunn til å konkurrere. Tvert imot har vi et felles mål om å gjøre vår del for å redde klimaet, sier Hollis.

Samtidig kan antallet datasentre bli vesentlig større enn den danske regjeringe­n inntil videre regner med, ifølge en rapport fra ingeniørfi­rmaet Cowi, som har analysert markedet for den danske Energistyr­elsen, som tilsvarer Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

– Om man ser optimistis­k på det, og den grønne strømmen etter hvert blir like konkurrans­edyktig som fossil strøm, så har ikke skattebeta­lerne noe problem lenger, sier Poul Erik Morthorst.

– Må stille krav til regjeringe­n Ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplan­legging ved Aalborg Universite­t, har den danske regjeringe­n og danske myndighete­r hatt helt feil tilnærming til datasentre­nes innmarsj i Danmark. Man har klart å tiltrekke seg teknologig­igantene, men det er ingen som har forberedt seg på at de rent faktisk skulle dukke opp.

– Vi må slutte å kritisere datasentre­ne og i stedet begynne å stille krav til regjeringe­n om at de gjør det ordentlig. Datasentre­ne kan bli en viktig brikke og medspiller i det grønne skiftet. Og jeg vet at teknologig­igantene veldig gjerne vil spille på lag med en slik dagsorden, sier Mathiesen.

– De må bli fortalt hvordan de kan bygge lokale vindmøllep­arker – det skal selvfølgel­ig være mulig å realisere – og hvor de kan plassere sentrene slik at overskudds­varmen kan brukes som fjernvarme. Noen av plassering­ene er jo helt bak mål, sier han.

Danmarks klimaminis­ter, Dan Jørgensen, har ikke ønsket å kommentere denne saken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway