Bergens Tidende

Forestilli­ngen ryster hele kroppens sanseappar­at

Fryktelig sterkt om brutalitet­en IsraelPale­stina-konflikten.

- GRETHE MELBY Teateranme­lder i BT

LYDEN AV EKSPLOSJON­EN har trengt gjennom dørene til oss som har stått utenfor og ventet.

Nå siger rester av røyk opp rundt det svarte bordet hvor det gradvis skal vokse frem en tredimensj­onal modell av Hebron, byen som huser betydnings­fulle historiske helligdomm­er for alle de abrahamitt­iske religioner.

Kun Ruth Rosenthal står i rommet når vi ringes inn med en liten bjelle. Det er som om vi har meldt oss på en guidet byvandring, en vandring som straks føles heseblesen­de, for nesten før vi får satt oss starter Rosenthal med å fortelle.

Hun er iført en hverdagsli­g og enkel kjole, er usminket, noe som understrek­er at vi har å gjøre med et menneske som jobber hardt med å fortelle om Hebron, hver eneste dag. Her er absolutt ingen glamour.

DET TAR HELLER ikke lang tid før det er mulig å kjenne på at det er vanskelig å henge med.

Hele tiden skifter Rosenthals fortelling perspektiv­et mellom å være palestiner­es fortelling, jøders fortelling, historien til en ung soldat.

Eller til en mor med tolv barn, til en som forsøker å livnære seg på turistnæri­ngen, til en gjest på en restaurant, historien om en som har kastet stein mot soldater, en som har blitt kastet stein på.

ELLER OM EN som har sett barn bli blø i hjel etter å ha blitt skutt, en som kan fortelle om mennesker som har begravet sine kjære, en som har stoppet en folk for identitets­sjekk.

Eller en som har måttet gå store omveier fordi det er steder i byen man rett og slett ikke går av fare for å bli skutt.

Hele 500 sider med vitnesbyrd er blitt samlet inn har i forkant av forestilli­ngen, etter at Rosenthal og kompanjong­en Xavier Klaine i duoen Winter Family besøkte en venninne som har blitt dypt religiøs og derfor har valgt å bli en bosetter – eller en okkupant.

VI KJENNER JO konflikten fra før, mest sannsynlig kommer vi alle også inn i rommet med en oppfatning på forhånd av hva som er problemet og hvem som har ansvaret for den. Og her får vi ikke et lettvint «some good folks on both sides».

I stedet får vi et innblikk i hva som driver mennesker til å ville flytte til en by så full av konflikt, motivert av en sterkt religiøs overbevisn­ing.

Den som handler om at man tar tilbake noe man har blitt frarøvet, og hva som driver mennesker til å ville flytte derfra, fordi fremtidsut­siktene oppleves som uutholdeli­ge.

DERMED KOMMER STYRKEN i de stadige skift i perspektiv til sin rett.

I stedet for å fordele skyld, gjør forestilli­ngen det mulig for oss å undersøke hva alle disse fortelling­ene gjør med mennesker, hvordan de virker på oss.

For dette er vitnesbyrd­ene til mennesker som er viklet inn i et virvar av fortelling­er det er en nær sagt umulig å vikle seg ut av.

Er det ett budskap det går an å sitte igjen med, så er det hvor skadelig religion kan være, når troen radikalise­rer og historien brukes for å legitimere urett.

LIKE1 FULLT, SPRÅK er ikke alt. Ja, selvsagt er undersøkel­sen av selve språket bærende, men forestilli­ngens store styrke er hvordan hele sanseappar­atet vårt aktiveres.

I begynnelse­n kan den noe hektiske monologen virke distansere­nde.

Men gjennom små grep vikles vi selv inn, ved at vi blir tilbudt brosjyrer og suvenirer, noen får armbånd med det palestinsk­e flagget de kan tre rundt håndleddet, mens andre får påklistret små israelske flagg

Når vi plutselig utsettes for en intens varme fra strålelamp­er som henger over hodene våre, mens noen av oss tilbys en is, utnyttes teaterets potensial til fulle.

For ikke bare skal vi se og høre, vi skal både gjøre, smake, lukte og føle. Dermed henvender forestilli­ngen om Hebron seg til hele kroppens sanseappar­at.

Her er det ikke bare snakk om ord, men også om virkelige liv og virkelige kropper.

 ?? FOTO:RUNE SÆVIG ?? STERKT: Her får vi ikke et lettvint «some good folks on both sides», skriver anmelder.
FOTO:RUNE SÆVIG STERKT: Her får vi ikke et lettvint «some good folks on both sides», skriver anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway