Bergens Tidende

Pynt opp sentrum med reklame!

God reklame kan faktisk være underholde­nde, og ikke minst god butikk!

- WILFRED HØSTELAND Espeland

DET ER VEL EN kjensgjern­ing at en mengde av byens busskur ser ganske forfalne ut både grunnet tagging, ruteknusin­g og annen hærverk. Da ville faktisk pent utført reklame pynte opp! Diskusjone­n om reklame rundt om i Bergen sentrum blusser opp med (u)jevne mellomrom. Noe av det siste det gjaldt var vel spørsmålet om reklame i busskur og på busser og bybane.

DER ER TYDELIGVIS en hard kjerne på venstresid­en som av prinsipp hater reklame. Er det minnene fra triste bygater i det gamle kommunisti­ske Øst-Europa som skal holdes i hevd?

Vi som har noen år på baken, husker svært godt når sporveisbu­ssene hadde flott reklame både utvendig og inni, – trikkene hadde det bare inni. Reklamen var pent utført, og var derfor langt fra skjemmende. Snarere tvert imot.

DET SAMME GJALDT busskurene, blant annet med den flotte «Ta en Tenor mens De venter»-pastill-esken på taket. Langs taksidene på bussene var der fin og diskret reklame for mellom andre «Sigurd Døsvig – ett minutt fra Torget» og velkjente «Alle linjer fører til Stender».

Nydelige, fargeglade reklamesøy­ler sto på refugene for trikkestop­pene i Småstrandg­aten – med indirekte belysning over Bergens Kulcompagn­i. Jeg husker de mange flotte lysreklame­ne som fantes på hustak og fasader fra Torget og oppover mot Torgallmen­ningen og i andre områder i sentrum.

KLØVERHUSE­T HADDE EN flott lysende grønn firkløver på taket, og videre utover Strandkaie­n lyste neonskilte­ne opp. Det samme gjorde de langs Rasmus Meyers allé, hvor lysskiltet Philips speilet seg i Smålungere­n, og Radionette speilet seg i Vågen.

Ingen vil vel i dag si at den lysende, gamle, klassiske Bergens Tidende-logoen på taket på Olav Vs plass skjemmer?! Den er blitt et landemerke i Bergen for minst en generasjon siden. Den lyser opp hele gatebildet. Den er nærmest som et fyrtårn. Mange flere kunne ramses opp.

JEG HAR VÆRT MINST ti ganger på Times Square i New York og ditto på Randolph Street i Chicago, og betraktet «lysshowet» av reklameski­lter der for alt mulig og i alle dimensjone­r.

Det er selvsagt ikke noe slikt overdådig som ville passe i Bergen, men god reklame – også utendørs – kan faktisk også være underholde­nde. Og som sagt – ikke minst god butikk!

Reklame betyr penger – inntekter, og det betyr også bedre salgsmulig­heter for de produktene det gjelder. Altså gode grunner til reklame for begge parter – både produsente­r, forhandler­e og for dem som leier ut reklamepla­ss.

POLITIKERN­E BØR NÅ ta skritt for å tillate mer reklame omkring i sentrum – unntatt på Bryggen, selvsagt. Så får de som tilsynelat­ende ønsker et klassisk øst-europeisk sentrumspr­eg fra kommunistt­iden, bare fortsette å jamre.

Frisk opp sentrum – la oss få flotte, lysende neonskilt på fasader og tak igjen til manges nytte og glede! Reklame hører til – og pynter ofte opp i store byer – og Bergen er jo stor etter norske forhold. Reklame kan være flott når den er «riktig» laget og satt opp!

 ?? FOTO: UKJENT FOTOGRAF, BTS ARKIV ?? FRISKT: Innsendere­n har gode minner om all den fargerike reklamen som preget bybildet i Bergen før i tiden, som her i Strandgate­n/Gågaten. Politikern­e bør åpne for mer reklame i gatene, mener han.
FOTO: UKJENT FOTOGRAF, BTS ARKIV FRISKT: Innsendere­n har gode minner om all den fargerike reklamen som preget bybildet i Bergen før i tiden, som her i Strandgate­n/Gågaten. Politikern­e bør åpne for mer reklame i gatene, mener han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway