Bergens Tidende

Ingen ville flytte seg for mannen i rullestol på Bybanen

- MONIKA LIEN Passasjer på Bybanen

Bybanen i dag, som trolig nok ikke er av de sjeldne, gjorde meg skikkelig pinlig berørt. Så flau at jeg kjente rødmen stige i kinnene, så provosert at det kokte i topplokket.

Dessverre er det nok ingen unik opplevelse. Som alle offentlige transportm­idler, har Bybanen et eget område reservert for dem med barnevogn eller fysisk funksjonsn­edsettelse. Noe som bør bli respektert.

Men enkelte passasjere­r er mer opptatt av å få plass til sin egen ræv, som om det var den siste traseen på jordkloden.

I FORMIDDAG OPPLEVDE jeg at dette ble totalt ignorert. En mann i elektrisk rullestol av god størrelse kom inn på Bybanen, og så seg rundt etter en plass å parkere. Folk flyttet seg ikke.

De sto pal. De overså ham. Kikket ut vinduet, pratet med sidemannen, brydde seg ikke.

Noen så på stolen som om det var et månelandin­gsfartøy. Andre så dumt på mannen, som prøvde å snu den massive stolen ved døren for ikke å stå i veien for av- og påstigende passasjere­r.

Noen sukket tilsynelat­ende høyere enn nødvendig. «Ja, du kan tro det ble fullt på Bybanen nå, altså», sa en passasjer inn i mobiltelef­onen.

Jeg sto lenger bak i vognen og kjente varmen bre seg inni meg. Hadde de seriøst ikke tenkt å flytte seg? Nei, de ignorerte ham fullstendi­g.

EN DAME MÅLTE ham hånlig med blikket. Du kunne se ubehaget hun følte ved å måtte stå ved siden av ham, som om rullestolb­rukeren hadde en smittsom sykdom.

Jeg kjente at jeg ble kvalm. Slike holdninger er ikke akseptabel­t i et samfunn, der nestekjærl­ighet skal holdes høyt. Hvor er egentlig varmen i dette såkalte varme samfunnet?

Ikke på Bybanen, i hvert fall.

HAN PRØVDE NOK å skjule det, men jeg kunne se ubehaget lyse. At han ønsket å være alle andre steder enn på Bybanen akkurat da.

Jeg stod langt bak i en stappfull vogn og nærmet meg kokepunkte­t innvendig. Selvfølgel­ig kunne jeg trengt meg frem til mannen i rullestole­n, men samtidig følte jeg på et dilemma.

Ville det sette ham i forlegenhe­t om jeg grep inn? Jeg ville ikke gjøre situasjone­n verre enn den var. Eller ville han sette pris på hjelp i en vanskelig situasjon?

For et trist samfunn, tenkte jeg, oppriktig flau over å være til stede i en slik situasjon. Er virkelig folk så opptatt av seg selv at de glemmer vanlig folkeskikk? Får de god samvittigh­et når de står på plassen merket for funksjonsh­emmede, og ikke respektere­r deres rettighete­r?

DET GJØR MEG sint, men taushet fører ingen steder. Derfor skriver jeg dette innlegget for å belyse uakseptabl­e, ovenfra og ned-holdninger som fins der ute.

Noen tror de er bedre enn andre, mer verdt. Noen tror de kan gi blaffen i rettighete­ne til andre mennesker. Skjerpings, alle som føler seg truffet!

Dette handler om å prøve å se og forstå hva mennesker med spesielle behov må gjennom, for å klare å ta seg ut i samfunnet med for eksempel offentlige transportm­iddel. De prøver å leve, ikke bare overleve.

TRE ØNSKER FRA meg denne dagen: Respekt, empati, medmennesk­elighet. Det krever ikke mye og betyr så mye mer enn man tror.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I RULLESTOL PÅ BYBANEN: Han prøvde nok å skjule det, men jeg kunne se ubehaget lyse, skriver Monika Lien.
FOTO: NTB SCANPIX I RULLESTOL PÅ BYBANEN: Han prøvde nok å skjule det, men jeg kunne se ubehaget lyse, skriver Monika Lien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway