Bergens Tidende

– Målet er å sykle like langt som til USA

– Det er laginnsats­en som teller mest, sier Else Karin Urdal. Hun har akkurat kommet fra frisøren og setter seg ved en sykkel umiddelbar­t.

- FRED IVAR UTSI KLEMETSEN fred.klemetsen@bt.no

81 deltakere ved Betanien rehabilite­ring og sykehjem deltar i sykkel-VM for sykehjemsp­asienter. Frem til fredag hadde de syklet 2277 kilometer. Else Karin Urdal

(74) har syklet 611 av dem, og ligger på

2. plass.

Tove Kristine Sandve, aktivitets og frivilligh­etskoordin­ator ved Betanien, forteller at Sykkel-VM for sykehjemsp­asienter startet i Bergen, og har vært arrangert hvert år siden det ordinære VM ble arrangert i byen. 200 sykehjem og 4000 deltakere fra syv land deltar.

Hver meter teller

– Uansett om en sykler ti meter eller 100 kilometer, er hele poenget å få flest mulig med. I begynnelse­n var flere brukere veldig skeptisk. Da var det gjerne bare to som deltok, men nå samles store grupper som heier hverandre frem. Konseptet er utviklet i Bergen av Motitech med start i 2017. Brukerne kan velge mellom 1600 videoer fra hele verden. For pasienter med demens kan det ha stor effekt å se på video fra stedet de vokste opp. Da kommer gjerne mange minner tilbake. Vi kan ikke direkte måle effekten av deltakelse for den enkelte i dette VM, men vi kan se det på entusiasme­n, humøret og lagånden, sier Sandve som legger til at det hadde vært kjekt med noen frivillige hjelperytt­ere som kan hjelpe til og legge litt til rette for syklistene.

«Dette skal vi klare»

– Jeg har alltid likt å gjøre noe, og være i bevegelse. Alle står på for laget. Derfor er det en fryd å være med. Mottoet vårt er, «dette skal vi klare»! Selvsagt har vi et håp å komme blant de tre beste, det må jo være lov, sier Else Karin Urdal som har syklet lengst av alle unntatt en i Canada. – Målet er sykle til USA.

– Hvorfor sykle like langt som til USA? – I ungdommen var det en kar i USA som var noe ivrig. Han skrev et nytt brev hver dag. Derfor har jeg bunker med brev, men det brast for ham. Jeg ville bli her i Norge, sier Else Karin Urdal.

 ??  ?? Oddbjørn Brubakk JUBEL: På dagsentere­t til Betanien rehabilite­ring og sykehjem er stemningen høy. La Johannesen, Ester Døsvig og Gerd Sævold.
Oddbjørn Brubakk JUBEL: På dagsentere­t til Betanien rehabilite­ring og sykehjem er stemningen høy. La Johannesen, Ester Døsvig og Gerd Sævold.
 ??  ?? get har syklet tilsammen 2277 kilometer. For de som ikke sykler selv heier på syklistene på første rad. Fra venstre: Ellinor
get har syklet tilsammen 2277 kilometer. For de som ikke sykler selv heier på syklistene på første rad. Fra venstre: Ellinor
 ??  ?? FROKOST: Henry Olav Hauge (81) kan ikke spise frokost fort nok. Han vil gjerne på sykkelen fortest mulig. Frem til fredag hadde Hauge syklet 180 kilometer. -Jeg sykler flere ganger daglig og kjenner at det godt å delta, sier Hauge som får litt tilrettele­gging av hjelperytt­er Marit Diaz.
FROKOST: Henry Olav Hauge (81) kan ikke spise frokost fort nok. Han vil gjerne på sykkelen fortest mulig. Frem til fredag hadde Hauge syklet 180 kilometer. -Jeg sykler flere ganger daglig og kjenner at det godt å delta, sier Hauge som får litt tilrettele­gging av hjelperytt­er Marit Diaz.
 ??  ?? NUMMER TO: Else Karin Urdal ligger foreløbig som nummer to i verden. Hun har syklet 611 kilometer siden 2. september. VM varer til 27. september.
NUMMER TO: Else Karin Urdal ligger foreløbig som nummer to i verden. Hun har syklet 611 kilometer siden 2. september. VM varer til 27. september.
 ??  ?? FELLESSKAP: I andre etasje på Betanien sitter fra venstre: Oddvald Stensland, Arne Ludvigsen, Jorunn Michelsen, Berit Sævig og Harald Torsvik. Arne har syklet 314 km, Jorunn 11 km og Harald 186 km.
FELLESSKAP: I andre etasje på Betanien sitter fra venstre: Oddvald Stensland, Arne Ludvigsen, Jorunn Michelsen, Berit Sævig og Harald Torsvik. Arne har syklet 314 km, Jorunn 11 km og Harald 186 km.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway