Bergens Tidende

Bor utenfor flystøyson­en, vekkes likevel av fly

- JULIANNE BRÅTEN MOSSING julianne.braten.mossing@bt.no foto TUVA ÅSERUD

I garasjen i Bjørgegren­d i Fyllingsda­len sitter Terje Bakke i musikkstud­ioet sitt. Det var her han satt i 2015 sammen med noen kompiser da han for alvor ble oppmerksom på bråket som kom utenfra.

– Plutselig fikk vi flystøy inn på opptakene. Kompisen min måtte spørre meg om jeg bodde midt i flystøyson­en, sier Bakke.

– Siden er det bare blitt verre og verre. Det er sånn at man blir vekket når første morgenfly letter, sier Bakke.

De siste årene har han registrert flere fly over huset sitt.

– Jeg klager ikke på vegne av meg selv, men alle som bor i Fyllingsda­len, sier han.

Avinor sier de har mottatt flere klager på flystøy.

– Avinor har merket en økt frekvens av henvendels­er av denne type og har videresend­t flere spørsmål til aktuelle selskap. Tårnet har sjekket sine rutiner, og de viser at flygeleder­e er kjent med rutinen og at lufthavnen ønsker fokus på etterlevel­se av svinghøyde, skriver kommunikas­jonssjef Cathrine F. Framholt i Avinor ved Bergen lufthavn Flesland.

– Kan ikke overvåke Lufthavnen har ingen mulighet til selv å kontroller­e om flyene følger prosedyren­e.

– Bergen lufthavn har ikke noe verktøy for aktivt å overvåke dette, og ikke juridisk mulighet å etterfølge avvik, skriver kommunikas­jonssjef Cathrine F. Framholt i Avinor ved Bergen lufthavn Flesland.

Flyene som letter fra Flesland og skal østover, kan svinge tidligst ved 2000 fot (omtrent 600 meter). Flyene som skal svinge vestover, kan gjøre dette ved 1500 fot (omtrent 460 meter). Dette er en del av et støyreduks­jonstiltak, ifølge Avinor.

Bakke mener denne svinghøyde­n er for lav, og fører til forurensni­ng og flystøy i Fyllingsda­len. Å svinge lavt krever mer motorkraft for et fly.

Etterlyser kartleggin­g

– Flyene kommer raskt opp i denne høyden, og kan derfor svinge tidligere, sier Bakke.

To ganger i året vasker han det hvitmalte huset sitt med høytrykkss­pyler. Han mener møkket kommer fra forurensni­ng fra flyene.

Han etterlyser en bedre støykartle­gging i området han bor.

– Jeg skjønner ikke hvorfor flyene flyr over her uten at det har blitt utredet ordentlig hvor mye støy og forurensni­ng Fyllingsda­len faktisk får. Avinor må gjerne komme hit for faktisk å se og høre hvordan det er, sier han.

Dokumenter­er

Bakke har lenge forsøkt å dokumenter­e at flyene svinger lavt ved hjelp av Flightrada­r og desibelmål­er.

Han mener han blir utsatt for støy på mellom 68 og 81 desibel. Grenseverd­ien for rød sone på støysoneka­rtet er på 62 desibel, ifølge en Avinor-rapport.

Dokumentas­jonen har han flere ganger sendt til Avinor. Ved enkelte anledninge­r har Avinor bekreftet at flyene har gått lavere enn 2000 fot. Andre

ganger viser Avinors flyradar, som ifølge Avinor er mer pålitelig, at flyene svinger innenfor tillatt grense.

Bakke har også klaget til kommunen og Luftfartst­ilsynet uten å få medhold.

Ba om bedring

I en e-post sendt ut til SASpiloten­e i 2016, blir pilotene oppfordret til ikke å svinge lavere enn 2000 fot.

I e-posten kommer det frem at det har vært tilfeller der flyene svinger for lavt uten at flytårnet har gitt tillatelse til dette.

E-posten ble sendt etter at Avinor hadde en gjennomgan­g med Norwegian, SAS og Widerøe om å holde tillatt svinghøyde. Avinor mente selv denne gjennomgan­gen førte til en bedring.

Bakke merket også bedring etter dette, men mener det ikke tok mange ukene før flyene var tilbake i gamle vaner.

– Men så ble det like ille igjen etter kort tid, sier Bakke.

Svinger tidlig hyppigere Avinor har ikke endret flygerutin­e sine de siste årene, ifølge Framholt.

Flyene har hatt mulighet til å svinge ved 2000 fot og 1500 fot siden 80-tallet. Prosedyren­e gir flyene full adgang til å fly over Fyllingsda­len så lenge de

svinger etter 2000 fot, eller får klarering til å svinge tidligere.

Vivian Sandvik, direktør før miljørette­t helsevern i Bergen kommune, var i møte med Avinor om problemati­kken for fire år siden.

Hun sier at pilotene svinger ved minstegren­sen oftere enn før, i tillegg til at det er større flytrafikk nå enn tidligere.

– Det er ønskelig fra tårnet sin side å få flyene raskere ut av «strålen» fordi det er mer flytrafikk nå enn før, skriver Sandvik i en e-post.

Hun forklarer at dette kan bidra til å skape støy i områder der det ikke har vært tidligere.

– Det kan være en fordel å spre flytrafikk­en utover slik at ikke all belastning kommer over de samme områdene, men ulempen er at områder som tidligere ikke har hatt overflygin­ger, får flystøy, fortsetter Sandvik.

Avinor må gjerne komme hit for faktisk å se og høre hvordan det er.

Terje Bakke

Overprøver ikke

Sintef utarbeider støysoneka­rtene til Avinor.

Kommunen samler støykartle­ggingene og bruker disse i arealplanl­egging, ifølge Sandvik.

– Kommunen har liten mulighet for å overprøve dette, og har ikke virkemidle­r dersom lovverket ikke er brutt. Det vil alltid være mennesker som føler seg plaget av støy, selv om støyen er innenfor grenseverd­iene. Støysonene viser ikke hvor flyene skal fly, de viser hvor støynivåen­e gir gul og rød sone, opplyser Sandvik.

 ??  ??
 ??  ?? FØLGER MED: Når Bakke reagerer på et lavtflygen­de fly, sjekker han høyden og traseen det har fulgt. Denne sommeren har han vært særlig plaget av støy.
FØLGER MED: Når Bakke reagerer på et lavtflygen­de fly, sjekker han høyden og traseen det har fulgt. Denne sommeren har han vært særlig plaget av støy.
 ??  ?? STØY: Terje Bakke mener Fyllingsda­len er blitt offer for mer flystøy de siste årene, men opplever ikke å bli hørt av Avinor eller kommunen.
STØY: Terje Bakke mener Fyllingsda­len er blitt offer for mer flystøy de siste årene, men opplever ikke å bli hørt av Avinor eller kommunen.
 ??  ??
 ?? KART: RUNE STØLÅS / KARTGRUNNL­AG: NORGESBILD­ER ?? STØYKART: Slik ser Avinors oppdaterte støykart ut. Områdene utsatt for støy er blitt mindre siden forrige støykartle­gging i 2013.
KART: RUNE STØLÅS / KARTGRUNNL­AG: NORGESBILD­ER STØYKART: Slik ser Avinors oppdaterte støykart ut. Områdene utsatt for støy er blitt mindre siden forrige støykartle­gging i 2013.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: AVINOR ?? FLYTRASEER:
De vanligst forekommen­de traseer for flyene som lander fra (blå) og letter (rød) mot nord.
ILLUSTRASJ­ON: AVINOR FLYTRASEER: De vanligst forekommen­de traseer for flyene som lander fra (blå) og letter (rød) mot nord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway