Bergens Tidende

Søviknes ferdig som ordfører

Opposisjon­spartiene i Bjørnafjor­den er enige om en samarbeids­avtale. Det betyr slutten på 20 år med Terje Søviknes som ordfører.

- TRYGVE OPHEIM trygve.opheim@bt.no GERHARD FLAATEN GERD MARGRETE TJELDFLÅT

Ny ordfører i Bjørnafjor­den er Trine Lindborg (Ap) og varaordfør­er er Harald Lekven (Sp). Det bekrefter flere kilder til BT.

Samarbeids­avtalen er mellom MDG, Sp, Ap, KrF og med SV som støttepart­i.

Dermed er 20 års Frp-styre i Os kommet til en ende.

– Nå er vi veldig stolt og glad over at vi har kommet i mål med forhandlin­gene. Jeg kjenner på entusiasme for å bygge en kommune med et flott lag som jeg skal være lagkaptein på, sier påtroppend­e ordfører Trine Lindborg (Ap).

Én uke med forhandlin­ger Forhandlin­gene om den nye koalisjone­n har tatt vel én uke:

– Det har tatt tid. Fra dag én har vi hatt et felles mål og et felles prosjekt. Det er alltid frem og tilbake i slike forhandlin­ger, men jeg har opplevd forhandlin­gene som konstrukti­ve hele veien. Vi er veldig glade for at vi har kommet til denne løsningen, legger hun til.

Hun trekker frem at det er snakk om en kommunesam­menslåing, og at det derfor er mange hensyn å ta:

– Ikke alle kjenner hverandre like godt. Denne tiden har vi trengt for å være trygg på at dette blir bra, sier hun.

– Ønsket annen politikk

– Mange vil snakke om at du erstatter Terje Søviknes som ordfører. Har du noen tanker om det?

– Nesten 70 prosent av innbyggern­e i Bjørnafjor­den ønsker noe annet enn Frp-politikk, og da er det naturlig for oss å stå sammen om å høre på velgerne våre. Noe annet enn det har jeg ikke lyst til å kommentere, sier Lindborg.

– Vi er bare glade, og stemningen er preget av positivite­t og entusiasme. Dette er en ny kommune med blanke ark, legger hun til.

– Hva er ditt hovedønske som ordfører?

– Nå er det å bygge den nye kommunen med åpne prosesser, tillit og en god og stødig styring, sier hun.

– Blir spesielt

Mandagens valg ble ikke som sittende ordfører Terje Søviknes (Frp) ønsket. Selv om Frp ble største parti, med 32,1 prosent av stemmene, manglet Frp og Høyre ett mandat for å fortsatt ha flertall i nye Bjørnafjor­den kommune.

En skuffet Terje Søviknes måtte søndag kveld konstatere at han mister jobben etter 20 år. Hva han skal gjøre etterpå, vet han ennå ikke.

– Det har jeg ikke ofret en kalori på å tenke på. Det eneste som har vært på horisonten har vært å vinne valget. Nå ble det ikke slik, og da får vi se hvilke andre muligheter som åpner seg, sier han, før han legger til:

– Det har vært en stor del av livet mitt dette. Det blir spesielt, det blir det. Jeg har viet all kraft til Os kommune i 20 år.

Han beskriver fempartial­liansen som er dannet som «et skjørt flertall».

– Jeg registrere­r at de bare er enige om posisjoner, men ennå ikke har ferdigmeis­let en politisk plattform. Det forteller vel litt om prioriteri­ngene de har hatt, sier Søviknes.

Skuffelsen til tross, Søviknes ser allerede fremover mot valget om fire år.

– Vi gir oss ikke så lett. På en kveld som denne er det fristende å si at nå skal vi bygge laget, og komme tilbake i 2023. Som Arnold Schwarzene­gger ville sagt: I’ll be back.

– Ny retning

MDGs Nils-Anders Nøttseter bekrefter til BT at de fem opposisjon­spartiene i Os er blitt enige om en samarbeids­avtale.

– Nå skal vi jobbe frem en plattform, men vi er blitt enige om posisjonen­e, forteller han.

– Nå får vi mulighet til å jobbe frem den nye retningen som flertallet av velgerne i Bjørnafjor­den ville ha. Det gleder vi oss til.

SV: – Veldig fornøyd

SV er med som støttepart­i for den politiske plattforme­n. Asle Olsen i SV opplever at alle partiene hadde lyst på en styringsen­dring i kommunen, og sier at partiene er «godt fornøyd med løsningen».

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har kommet frem til en avtale. Jeg tror det er bra for kommunen å starte med en annen retningen enn det vi har hatt i særlig Os-delen av kommunen. Vi får nå en mer åpen kommune, sier Olsen.

– Hva tenker du om at Søviknes må tre til side?

– Personen er ikke det viktigste, det viktigste er retningsen­dringen, sier Olsen.

Høyre: – På utsiden

Marie Bruarøy (H) var ikke klar over den siste utviklinge­n da BT tok kontakt søndag kveld.

– Er dere helt på utsiden her? – Tydeligvis er vi det. Vi var kjent med at det skulle være forhandlin­ger i ettermidda­g, og hadde ventet oss en telefon. Den kom ikke.

– Vi har hatt løpende dialog og vært i sonderinge­r med Frp og KrF, og hadde ventet at KrF skulle komme tilbake. De er tydeligvis fornøyde med det de har oppnådd i regnbueall­iansen.

Det vil si at Frp og Høyre blir opposisjon­spartier de neste fire årene.

– Det synes vi er synd for Bjørnafjor­den kommune. Det vil bli vanskelig for så mange partier å bli enige, sier Bruarøy.

Det eneste som har vært på horisonten har vært å vinne valget. Nå ble det ikke slik, og da får vi se hvilke andre muligheter som åpner seg.

Terje Søviknes (Frp)

 ??  ??
 ?? FOTO: TUVA ÅSERUD ?? FERDIG: Terje Søviknes (Frp) blir ikke ordfører i nye Bjørnafjor­den kommune.
FOTO: TUVA ÅSERUD FERDIG: Terje Søviknes (Frp) blir ikke ordfører i nye Bjørnafjor­den kommune.
 ??  ?? MANDATFORD­ELINGEN: Høyre og Frp var ett mandat fra flertall i Bjørnafjor­den kommune.
MANDATFORD­ELINGEN: Høyre og Frp var ett mandat fra flertall i Bjørnafjor­den kommune.
 ??  ?? NY ORDFØRER: Trine Lindborg (Ap).
NY ORDFØRER: Trine Lindborg (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway