Bergens Tidende

Klimautsle­ppa må vekk

Ambisiøse klimakutt er det einaste rette for Vestland.

- LEIRTALET I DET NYE

FVestland fylke vil krevje nullutslep­p innan 2030. Ap, Sp, MDG, SV, KrF og Venstre har signert ei ambisiøs, dyr, men ytst nødvendig målsetjing. Klimaendri­ngane ligg ikkje som ein fare langt inn i framtida. Dei skaper allereie meir ekstremvêr, og Vestlandet er spesielt utsett.

Skal ein hindre dei verste skadeverkn­adane, må ein kutte mykje og raskt.

PLATTFORMA TIL SAMARBEIDS­PARTIA er sterk på målformule­ringa, men svarer ikkje på korleis kutta skal skje. S liker ofte samarbeids­erklæring ar.

Det viktige er at partia lover ein kuttplan. Den må kome raskt, dersom det gode målet skal vere realistisk.

DEI SAMLA KLIMAUTSLE­PPA til Vestland fylke var i 2017 cirka 175.000 tonn. I fylkets eigen verksemd er dei største utsleppspu­nkta bussar, ferjer og båtar.

Elektrifis­eringa av kollektivt­rafikken har starta. I Hordaland skal denne politikken føre til kutt i klimagassa­r på 55 prosent allereie i 2021, og det er på ferjene at kutta er størst.

Hurtigbåta­r og bussar i distrikta er mykje vanskelega­re å elektrifis­ere, men må til om ein skal nå målet.

VESTLAND FYLKE VIL BLI det desidert mest ferjetette fylket i landet. Det er òg eit krevjande fylke å drive klimavenle­g bussreiser i. Det å kutte klimagassu­tsleppa til null, er difor ei mykje større utfordring her enn alle andre stader.

Fylkeskomm­unen burde få meir støtte frå statlege Enova for å klare omstilling­a u tana t null ut slepp sferjer fører t ild årle g are rute til bod eller går utover skulane.

DERSOM VESTLAND FYLKE skal lukkast med å nå nullutslep­psmålet, vil det krevje store mengder elektrisk kraft. Det same krev den kraftige elbilvekst­en som òg er nødvendig for å få ned utsleppa.

Likevel seier fleirtalet i Vestland i praksis nei til all vindkraftu­tbygging. NVE hadde sett av fire område i Vestland i sitt framlegg til nasjonal ramme for vindkraftu­tbygging.

Meir fornybar kraft, både til eigen elektrifis­ering og til eksport, vil vere eit bidrag i overgangen til eit meir klimavennl­eg samfunn.

Vestland skal vere eit fylke der ein kan reise raskt, òg i ei meir berekrafti­g framtid.

SE REINVEKK F RÅ transport t ene stene fylket tilbyr, er flyreiser den største utsleppspo­sten i Hordaland. Når Hordaland og Sogn og Fjordane blir til Vestland, går ikkje behovet for flyreiser ned. Heller tvert om.

Fylket bør auke bruken av til dømes video, men på same måte som med ferjene, bør fylkeskomm­unen gå i front for å utvikle ny og meir klimavenle­g teknologi. For Vestland skal vere eit fylke der ein kan reise raskt, òg i ei meir berekrafti­g framtid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway