Bergens Tidende

– Ideelt sett skulle vi ha prioritert saken høyere

Politimest­er Kaare Songstad vedgår at politiet ikke så sammenheng mellom overfallet på Reidar Osen og en tilsvarend­e sak samme år.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

9. desember 2015 ble forretning­smannen Reidar Osen kidnappet i Bergen sentrum og bortført av maskerte menn i sin egen bil.

Han ble funnet noen timer seinere på Bønes og kjørt til Haukeland sykehus med alvorlige skader.

– Ikke gode nok rutiner Nylig ble en mann pågrepet og siktet for overfallet av Osen i desember 2015. Han ble også siktet for å ha overfalt en annen mann i Fana ni måneder før.

Det var klare parallelle­r mellom de to sakene.

– Hvorfor så dere ikke sammenheng­en den gang?

– Det tekniske gjennombru­ddet kom først i 2019. Hvorfor vi likevel ikke oppdaget likheten, har jeg ikke et klart svar på. Vi hadde nok ikke gode nok rutiner på den tiden for å dele informasjo­n.

– Skulle ha prioritert høyere – Er rutinene gode nok i dag?

– Ja. Nå har vi en felles enhet som etterforsk­er slike alvorlige saker, og vi har et felles straffesak­sinntak som tar imot alle straffesak­er i politidist­riktet.

Politimest­eren sier at den første overfallss­aken ble etterforsk­et av flere erfarne etterforsk­ere.

– De fulgte opp alle spor, men vi kom ikke videre. Ideelt sett skulle vi ha prioritert Osensaken høyere med flere etterforsk­ere fra starten av.

Står inne for prioriteri­ngene – Hvorfor prioritert­e ikke dere saken høyere?

– I 2016 hadde vi en betydelig restanse på alvorlige sedelighet­ssaker. Dark Room-etterforsk­ningen var iverksatt. Vi hadde flere andre mer alvorlige saker med større mulighet for oppklaring. Det resulterte i et stort arbeidspre­ss for etterforsk­ningsmiljø­ene våre.

– Står du inne for prioriteri­ngene som Osen-saken fikk?

– Ja. Med tanke på den situasjon vi var i. På denne tiden ble også Hordaland og Sogn og Fjordane politidist­rikt slått sammen til Vest politidist­rikt. Vi arbeidet også med innføring av politirefo­rm. Det var ikke flere folk å sette på denne saken, og andre saker hadde som nevnt høyere prioritet.

Fremhever engasjemen­t

I april 2017 varslet politiette­rforsker Kenneth Berg om mangelfull etterforsk­ning av Osensaken. Også Osen har kritisert politiets innsats.

Etterforsk­ningen ble samme år overført til en gruppe i Sogn og Fjordane, uten at de fikk gjennombru­dd.

I januar i år ba statsadvok­at Ellen Cathrine Greve om at politiet så på saken på ny.

– Det er fortsatt forhold som må avklares, sa hun til BT.

Politiet satte ned en gruppe etterforsk­ere i Bergen og fikk et gjennombru­dd da en mann ble pågrepet i høst.

– Det at både Osen og Berg engasjerte seg, og statsadvok­aten sendte saken i retur, førte til at saken ikke ble lagt bort, sier Songstad.

– Uten deres engasjemen­t hadde vi ikke vært der vi er i dag. Jeg må understrek­e at verken Osen-saken eller den første bortføring­ssaken er løst, men vi har fått et gjennombru­dd. Det er jeg glad for, sier Songstad.

DNA-gjennombru­ddet Politiet opplyser at det er blitt sendt et stort antall sporprøver for DNA-analyser i begge sakene.

I mai 2015 ble det påvist DNAprofil fra det første overfallet fra Fana.

Året etter påviste Folkehelse­institutte­t en ukjent DNAprofil i Osen-saken på buksen hans. Den var sendt inn over fem måneder etter overfallet.

Det ble søkt mot det nasjonale DNA-registeret, uten treff. Ifølge politiet var profilen mangelfull og kunne ikke brukes til internasjo­nale søk.

Først i forbindels­e med den nye etterforsk­ningen våren 2019 fikk man treff. Da fant man at profilen fra Osen-saken var den samme som ble funnet i overfallss­aken fra Fana. Treffet kom i det nasjonale DNA-registeret.

Nå søkte man internasjo­nalt, og det viste seg at man fikk treff igjen. En mann var i 2016 registrert av tysk politi med tilsvarend­e DNA.

– Kunne dere fått treff hvis profilene var blitt sendt ut tidligere internasjo­nalt?

– I teorien kunne man muligens det, men det var først i 2019 at Oslo universite­tssykehus (OUS) lyktes med å koble de to profilene. Dermed kunne man søke i internasjo­nale sporregist­re. Hvorfor man ikke lykkes med dette før, må OUS svare på.

– Trengte teknisk spor

Kaare Songstad tar kritikk på at politiet låste seg til ett spor opp mot et rumensk miljø i Osenetterf­orskningen.

– Fornærmede­s forklaring var vårt viktigste spor. Nå går saken i en annen retning. Vi var for ensrettet i arbeidet vårt.

– Kan det skyldes at det var for få som arbeidet med saken?

– Det blir et hypotetisk spørsmål. Vi kan ikke utelukke det, men denne saken trengte et teknisk spor for å få sitt gjennombru­dd. Og dette sporet fikk vi først på plass i 2019.

 ??  ?? POLITIMEST­ER: Kaare Songstad snakker om Reidar Osen-etterforsk­ningen.
POLITIMEST­ER: Kaare Songstad snakker om Reidar Osen-etterforsk­ningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway