Bergens Tidende

Dette er ikke flørtekurs­et for deg som vil bli en Don Juan

- STINA IHLE AMANKWAH Koordinato­r i Møhlenpris idrettslag DE FLESTE BARN

er heldige og har foreldre som minner dem på at de må si takk, at de må si unnskyld, at de må være grei mot dyr. Eller som gjør oppmerksom på at lekekamera­ten fikk et trist ansiktsutt­rykk etter at han eller hun ikke fikk låne sykkelen lengre.

Når barnet blir litt eldre, er lærerne gjerne obs på at barnet skal være flink til å bry seg om hvordan andre har det, og at baksnakkin­g er feil.

MEN NÅR BARNET blir ungdom, får nye interesser og begynner å se etter anerkjenne­lse i nye miljøer, er plutselig verken foreldre eller lærere til stede, og kan heller ikke hjelpe med samspillet.

Når guttegjeng­en har vært på mysteriesp­illet Escape Room sammen, og Joakim har prøvd altfor hardt å få anerkjenne­lse fra de andre i gruppen, har ingen voksne vært med. Da kan de heller ikke hjelpe Joakim å tolke at tilbakemel­dingene fra de andre guttene tyder på at de opplever ham som slitsom.

DET ER INGEN som er med Karoline og Ivar på kino, og ser at begge sliter med å holde samtalen gående. Det er fordi de allerede vet alt om hverandre gjennom chatting på sosiale medier, men ingen tør å si det ansikt til ansikt, fordi det virker for personlig.

De kjenner hverandre nesten ikke, men vet likevel alt om hverandre. Begge har bygget seg opp forestilli­nger om at denne kvelden skal være minst like bra som chattingen, men virkelighe­ten lever ikke opp til digitale illusjoner.

SOSIALE FERDIGHETE­R ER grunnlegge­nde for at vi skal kunne delta i fellesskap med andre, og føle mestring og tilhørighe­t. Når man ikke føler at man mestrer enkle samtaler, jobbinterv­juer eller flørting, kan det prege livet veldig.

De siste 20 årene har det skjedd et stort skifte i måten vi sosialiser­er på. Før møttes man for å være sammen, uten mulighet til å dra opp telefonen og unnslippe pinlige situasjone­r. Slik er det ikke i dag.

Våre sosiale behov som mennesker har ikke endret seg, men vi har digitalise­rt en del av oss. Er det positivt?

FORSKNING KAN TYDE på at våre sosiale ferdighete­r svekkes av digitalise­ringen, og jeg vil også påstå at enkelte behov ikke kan tilfredsst­illes gjennom det digitale. På sosiale medier har man kontroll, mulighet til å unngå pinlige situasjone­r i større grad, oppsøke hjelp fra venner til å formulere seg, eller bare bygge opp spenningen med stillhet.

Det man da risikerer, er at samspillet i virkelighe­ten blir en skuffelse etter et fantastisk digitalt eventyr. Litt som når man ser en dårlig filmatiser­t versjon av en god bok.

I MØHLENPRIS IDRETTSLAG har vi blant annet skapt rom for å øve på disse sosiale ferdighete­ne gjennom det vi kaller flørtekurs. Det har blitt en populær aktivitet, som vi ungdommer selv er med å styre. Hovedpoeng­et er å kunne gi og ta tilbakemel­dinger på sosialt samspill.

Vi kommer med eksempler og bruker rollespill. Vi analyserer om noe er flørt eller trakasseri­ng, eller om det som kunne oppfattes som flørt, bare var høflighet.

Vi har holdt flørtekurs i flere år, hovedsakel­ig for innvandrer­ungdom. Men #MeToo-oppgjøret inspirerte oss til å ta kurset ut av organisasj­onen og inn i offentligh­eten, og i første omgang har vi holdt kurs på NYT-festivalen i Bergen.

DETTE ER IKKE kurset for deg som vil bli en Don Juan, men mer for deg som ikke vil dukke opp under en ydmykende hashtag, eller for deg som liker en god latter, nye refleksjon­er og impulser.

Dersom du ikke tør å være med på et flørtekurs, spør vennene dine om å rollespill­e deg i sosiale situasjone­r. Jeg lover deg at det vil føre både til latter og noe å tenke over – både for deg og vennene dine.

 ?? FOTO:PRIVAT ?? KURS: Når man ikke føler at man mestrer enkle samtaler, jobbinterv­juer eller flørting, kan det prege livet veldig, skriver Stina Ihle Amankwah.
FOTO:PRIVAT KURS: Når man ikke føler at man mestrer enkle samtaler, jobbinterv­juer eller flørting, kan det prege livet veldig, skriver Stina Ihle Amankwah.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway