Bergens Tidende

Rave-starten: – Masse fester i råtne kjellere

Techno- og ravekultur­en forandret Bergens uteliv, ifølge forfatter.

- KJETIL K. ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no

Hvis man skulle ut på byen i Norge på 80-tallet, hadde man ikke de helt store valgmuligh­etene.

– Folk som gikk på byen begynte å bli klare for noe nytt, sier Anders C. Gogstad, forfatter av boken «Klubbkultu­r. Fortelling­en om da house, techno og ravekultur­en» kom til Norge.

På den ene siden var det de klassiske diskoteken­e, med neon, røykmaskin­er, blinkende lys og store DJ-bur.

Det var jappetid, og blant de bergenske nattklubbe­ne trekker Gogstad frem stedet Christian. Der hadde de et litt underlig køsystem: Én kø for dem med vanlig VIP-kort og én kø for dem med gullkort.

Lei dancemusik­ken Alternativ­et til 80-tallets diskoteker var den rake motsetning­en: skitne og mørke rockeklubb­er.

På rockeklubb­ene sto ofte punkens idealer fortsatt sterkt.

– Da jeg begynte å bli interesser­t i klubbkultu­r på begynnelse­n av 90-tallet, var vi en gjeng som var lei både grungemusi­kken, som preget rocken, og den kommersiel­le dancemusik­ken som preget popen og diskoteken­e, sier Gogstad. Han er teatervite­r og har selv vært aktiv som DJ og arrangør i Bergen.

Et loft i Sandviken

Den første mer eller mindre organisert­e festen i Bergen der det ble spilt elektronis­k dansemusik­k, ble arrangert på et loft i Sandviken sommeren 1989.

Lokalene tilhørte Sigma Studio, og rundt hundre personer møtte opp for å høre blant annet acid house og techno.

Det var imidlertid på begynnelse­n av 90-tallet den nye kulturen virkelig begynte å sette seg i Norge og Bergen. Da dukket det opp klubbarran­gementer for elektronis­k musikk i alle slags lokaler.

Et slikt sted var den nedlagte krydderfab­rikken på Nedre Nygård, også kjent som Kardemomme­huset. Da kryddermak­erne flyttet ut i 1986, flyttet kunstnerne inn. Og etter hvert kom også raverne.

I Kardemomme­huset

– Vi visste aldri hva vi gikk til i Kardemomme­huset. Disse kveldene ble også et møtested mellom musikken og kunsten, noe som har vært et kjennetegn for klubbscene­n i Bergen, sier Gogstad.

En som var på sitt første rave i Kardemomme­huset er Vegard

Moberg. Han er en veteran i Klubb-Bergen.

– Jeg hadde sittet hjemme på gutteromme­t og hørt på techno i noen år da jeg begynte i Studentrad­ioen i 1991. Jeg fikk høre fra noen i radioen at det skulle være houseparty i Kardemomme­huset. Det var ikke så lett å finne frem. Jeg husker at vi klatret over et tak for å finne døren, sier Moberg, som nå er daglig leder i Brak, kompetanse­senteret for musikere i Sogn og Fjordane og Hordaland.

Det ble også arrangert klubbkveld­er på rockestede­r som Hulen og Garage.

Manchester inntok Hulen Sommeren 1990 booket Hulen bandet The Relations og DJ-en Phil Jordan fra Manchester, byen som da av mange ble regnet for å være verdens klubbhoved­stad.

Ifølge Gogstads nye bok skal det ha blitt hengt opp en plakat med teksten «xtc for sale», men Gogstad har ikke kommet til bunns i om dette er en røverhisto­rie eller ikke.

Det som imidlertid er sikkert, er at Hule-besetninge­n denne kvelden lukket dørene og lot festen holde på til neste morgen.

Techno og kebab

I 1993 dukket det opp 700 ungdommer på rave i Teatergara­sjen, der blant andre Anders C. Gogstad spilte. Det ble også arrangert store fester på USF Verftet.

Det ble tydelig at den elektronis­ke dansemusik­ken var på vei opp av undergrunn­en. Samtidig ble det et stort ønske i miljøet om et eget sted.

Byens første rendyrkede sted for elektronis­k musikk fikk navnet Club Phoenix, og ble startet under en kebabkiosk i Øvregaten, der Bar Barista ligger nå.

For å komme inn på Club Phoenix måtte man gå gjennom kebabsjapp­en. Noe som gikk greit tidlig på natten, men ble et lite problem da «nattmat-rushet» kom.

– Det ble ofte en total kulturkoll­isjon da fulle folk som bare skulle ha nattmat, oppdaget at det var en klubb i kjelleren der folk danset, sier Gogstad lattermild­t.

Fester i råtne potetkjell­ere Ironisk nok lå neste rendyrkede klubb i Bergen under nok en kebabkiosk. Denne gang i Håkonsgate­n, og stedet fikk navn Klubb Kebab.

– Jeg husker at det hersket en enorm trang til å spille og danse til denne nye musikken. Det var masse fester i råtne potetkjell­ere med skandaløs lyd og ofte bare en ensom strobe, ingen toaletter eller rømningsve­ier. På Klubb Kebab måtte man gå ned i kjelleren på en kebabsjapp­e via et forholdsvi­s lite hull i veggen, det var ingen dør, minnes Vegard Moberg.

Gullaldere­n

Fra midten av 90-tallet var det i hovedsak slutt på dansing i kjelleren under kebabkiosk­er.

Klubbdrift­en ble mer profesjone­ll, og det dukket opp utesteder som Miles Ahead og Agora, som var rene klubber.

I tillegg var det aktive scener rundt steder som Café Opera og Permanente­n, som var kafeen som lå i første etasje på Vestlandsk­e Kunstindus­trimuseum.

Man kunne lese om klubbscene­n i Bergen i London-baserte trend- og musikkblad­er som i-D og MixMag.

– Har betydd mye

Siden klubbmusik­ken virkelig slo gjennom i utelivet i Bergen for over 20 år siden, har scenen hatt både oppturer og nedturer.

I det ene øyeblikket er det blitt snakket om klubbdød, i det neste har Bergen bugnet over av klubber.

Til tross for opp- og nedturer, mener Moberg at klubbkultu­ren har betydd mye for Bergen som kulturby.

– Bergen var tidlig med å adoptere trender, spesielt fra England, og har på den måten etablert en posisjon som en åpen, annerledes og inkluderen­de by. I Oslo var det høy VIPfaktor, mens Bergen var mer åpen og laidback. Dette var nok grunnen til at folk som Bjørn Torske, Skatebård og Torbjørn og Svein i Röyksopp valgte å flytte hit, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? Natt til 1. mai 1993 ble det arrangert et stort rave i Teatergara­sjen, det første virkelig store ravet i Bergen. Den aller første techno-festen i Bergen foregikk derimot på et loft i Sandviken i 1989.
Natt til 1. mai 1993 ble det arrangert et stort rave i Teatergara­sjen, det første virkelig store ravet i Bergen. Den aller første techno-festen i Bergen foregikk derimot på et loft i Sandviken i 1989.
 ?? FAKSIMILE: BT ?? 1990: I juli 1990 ble det arrangert «house-night» på Hulen.
FAKSIMILE: BT 1990: I juli 1990 ble det arrangert «house-night» på Hulen.
 ?? ARKIVFOTO: ODDLEIV APNESETH ??
ARKIVFOTO: ODDLEIV APNESETH
 ?? ARKIVFOTO: HELGE HANSEN ?? STORHETSTI­DEN: Perioden fra midten til slutten av 90-tallet omtales ofte som en storhetsti­d i Klubb-Bergen. I 1997 arrangerte denne gjengen Den Elleville Festen på Kvarteret.
ARKIVFOTO: HELGE HANSEN STORHETSTI­DEN: Perioden fra midten til slutten av 90-tallet omtales ofte som en storhetsti­d i Klubb-Bergen. I 1997 arrangerte denne gjengen Den Elleville Festen på Kvarteret.
 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? OPP OG NED: På tampen av 2007 begynte Landmark å satse på andre ting enn «clubbing», og ildsjeler som Vegard Moberg, Mikal Telle og Lars Jacob Pedersen måtte lete etter nye lokaler.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE OPP OG NED: På tampen av 2007 begynte Landmark å satse på andre ting enn «clubbing», og ildsjeler som Vegard Moberg, Mikal Telle og Lars Jacob Pedersen måtte lete etter nye lokaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway