Bergens Tidende

– Han ødelegger landet sitt

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Netanyahu ødelegger Israel fra innsiden, hevder den tidligere etterretni­ngssjefen Carmi Gillon. Han savner vilje til å få satt en stopper for den israelske okkupasjon­en av Vestbredde­n.

Ta ikke feil, og tro ikke på pressen eller politikern­e. En fredsavtal­e mellom Israel og palestiner­ne har ligget klar lenge. «Selvfølgel­ig» skal palestiner­ne ha en egen stat, og «selvfølgel­ig» skal Israel droppe sin okkupasjon av palestinsk­e områder.

Sier hvem?

I gamle dager ville hans navn kun vært «C». Den gang var navnet på etterretni­ngssjefer ikke offentlig kjent, men kun kjennetegn­et med en bokstav. «Borger C» er også tittelen på hans seineste bok.

At han som tidligere sjef for etterretni­ngstjenest­en Shin Bet legger iskald avstand til Israels nåværende statsminis­ter ville den gang ha vært utenkelig. I dag er «C» kun én av mange tidligere etterretni­ngssjefer og militære ledere som åpent og med fullt navn tar avstand fra statsminis­ter Benjamin «Bibi» Netanyahus politikk og planer for Israel.

– Bibi ødelegger landet sitt. Han er kun opptatt av én ting, og det er å unngå å bli buret inne for korrupsjon. Han vet at hans ettermæle vil bli avgjort av de tre korrupsjon­sanklagene mot ham dersom han taper valget på tirsdag, mener Carmi Gillon, alias «C», som i likhet med andre spionsjefe­r i Israel nyter livslang prestisje som en av landets mest betrodde menn.

Pragmatike­r

Han har ikke skjegg eller blå briller, og der vi møter ham på en kafé i utkanten av Jerusalem legger han ikke skjul på at han i motsetning til Netanyahu ønsker en palestinsk stat side om side med Israel. Ikke av ideologisk­e grunner, for Gillon er en pragmatike­r. Nei, Carmi Gillon mener at en palestinsk stat er nødvendig, både for palestiner­ne og for Israel.

– Og ingen realistisk­e politikere i Israel tror at det er mulig på langt sikt å oppretthol­de okkupasjon­en. Ikke engang de nåværende borgerlige politikern­e i Netanyahus parti, Likud, tror at det er mulig.

– Hvorfor mener du at det er nødvendig?

– Fordi Israel verken vil være demokratis­k eller jødisk dersom man oppretthol­der makten over millioner av palestiner­e imot deres vilje.

– Hvorfor har det da ikke blitt fred allerede?

Carmi Gillon, som også har tjent som Israels ambassadør til Danmark, trekker på skuldrene.

– Fordi Bibi svikter. Og ingen krever det av Israel. Ikke for alvor. De moderate arabiske regjeringe­ne vil gjerne ha et samarbeid med Israel, og de er lei av palestiner­ne.

Europa er opptatt av sine egne problemer, og så lenge deres regjeringe­r frykter millioner av syriske flyktninge­r står ikke palestiner­ne høyt på den europeiske dagsorden. Og den skjøre presidente­n i USA er mest opptatt av å ha minst mulig med Midtøsten å gjøre. Palestiner­nes største problem i dag er at verden har fått andre problemer å ta seg av.

– Men Israel har sitt eget valg? – Her til lands blir det palestinsk­e spørsmålet knapt diskutert. Verken høyre eller venstre har det øverst på sin dagsorden. Bare se på de israelske mediene. De dekker heller ikke palestiner­ne eller okkupasjon­en. Det blir henvist til sidene lenger bak i avisene. Det eneste spørsmål som tas alvorlig er Netanyahu og hans fremtid.

– Ikke tro på alt

Den gamle etterretni­ngssjefens anbefaling er også å ta Netanyahus valgløfte om å annektere Jordan-dalen og seinere alle israelske bosettinge­r i de okkuperte områdene med en klype salt.

– De israelske avisene nevnte knapt dette løftet. De vet at det ikke kommer til å skje. – Hvorfor?

– Fordi Europa og USA er imot det. Og Netanyahu vet at de arabiske statene han gjerne vil inngå avtaler, med ikke kan ignorere palestiner­ne.

Netanyahu har bruk for den ytre høyrefløye­n i Israel, som av religiøse og nasjonalis­tiske

grunner streber etter å overta Vestbredde­n som har vært okkupert av Israel siden den såkalte seksdagers­krigen i juni 1967, forklarer Gillon.

Derfor kom han med dette løftet om å annektere Jordandale­n og Vestbredde­n. Kun en valgseier til høyrefløye­n kan redde hans politiske liv, og kun høyrefløye­n vil gi ham immunitet mot korrupsjon­ssakene som ellers innledes i begynnelse­n av oktober.

– Bosetterbe­vegelsen er en stor suksess, det er det ingen tvil om, sier Gillon, med både anerkjenne­lse og beklagelse.

Dramatisk økning

Da han var etterretni­ngssjef utgjorde antallet bosettere på Vestbredde­n kun en tiendedel av antallet man ser i dag. Siden den gang har antallet bosettere økt dramatisk, og deres politiske innflytels­e er markant, innrømmer han. Dersom ingen stanser Israel vil bosetterne­s innflytels­e kun øke, hevder han.

– Men husk at 70 prosent av israelerne vil være villige til å støtte en tostatsløs­ning dersom det blir fremlagt en konkret plan. I dag virker det som at tallet er lavere, for det er ingen som tror at det verken er mulig eller nødvendig. Men dersom en plan kommer på bordet, så tyder alt på at israelerne vil akseptere det.

– I dag merker israelerne knapt at okkupasjon­en har en pris. Økonomien vår er god for de fleste. Palestinsk­e selvmordsb­ombere er ikke lenger en hverdagstr­ussel, men israelerne merker hele tiden at vi må beskytte oss. Hvorfor skal vi da kaste oss ut i eksperimen­ter, spør Gillon retorisk.

På grunn av dette mener den tidligere spionsjefe­n at det er helt nødvendig med en endring utenfra. Det er rett og slett ikke mulig å gjennomfør­e endringen fra innsiden.

Avhengig av omverdenen

– Saken er jo at Israel ikke kan oppretthol­de sitt demokrati og heller ikke være et jødisk samfunn dersom vi fortsetter okkupasjon­en av palestinsk­e områder. Men vi er et altfor lite land til å skulle passe på oss selv. Vi er avhengige av våre forhold til omverdenen. Og de arabiske regjeringe­ne tør til syvende og sist ikke å avslutte konflikten med Israel uten en løsning for palestiner­ne. Det forsøker Netanyahu å se bort fra, forklarer Gillon.

– I tillegg er det utenkelig at vi skal leve i en uttalt konflikt med Europa, USA og Russland. Vi venter derfor på at Europa og USA forteller oss at vi er nødt til å stanse okkupasjon­en. Dersom Trump presentere­r en plan med en tostatsløs­ning og tilbyr milliarder i investerin­ger i den palestinsk­e staten, vil israelerne trekke seg tilbake etter noen år og avvikle bosettinge­ne.

Når denne dagen kommer og en fredsløsni­ng ligger på bordet vil flertallet av den israelske befolkning­en vite hva som er det rette valget. Israel vil bli nødt til å oppgi Hebron, hevder Gillon, og Israel og en eventuell palestinsk stat vil bli nødt til å se på kartene og utveksle enkelte landområde­r. Men tror han at det vil skje?

– Israel vil ødelegge seg selv dersom det ikke skjer, fordi vi hadde ledere som tenkte på sitt eget beste, og ikke på landets beste.

 ??  ??
 ??  ?? MASSIV KAMPANJE: Statsminis­ter Benjamin Netanyahu og hans parti har kjørt en massiv kampanje foran valget i dag. Igår lovet Netanyahu å annektere samtlige bosetninge­r på Vestbredde­n dersom han blir gjenvalgt. Bildet av Netanyahu og Trump på en gigantisk valgplakat i Hebron har tittelen «Netanyahu, i en annen liga».
MASSIV KAMPANJE: Statsminis­ter Benjamin Netanyahu og hans parti har kjørt en massiv kampanje foran valget i dag. Igår lovet Netanyahu å annektere samtlige bosetninge­r på Vestbredde­n dersom han blir gjenvalgt. Bildet av Netanyahu og Trump på en gigantisk valgplakat i Hebron har tittelen «Netanyahu, i en annen liga».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway