Bergens Tidende

Nå planlegger de bybane-tunnel gjennom sentrum

Høyre og Senterpart­iet fortsetter forhandlin­ger med Frp og FNB. Første sak på agendaen er hvordan de kan sikre Bybanen i tunnel gjennom sentrum.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no KJETIL GILLESVIK

Høyre, Senterpart­iet, Frp og FNB møtes i dag for å fortsette diskusjone­n om hvordan de kan sikre at Bybanen går i tunnel gjennom sentrum. Siden Rødt også vil ha Bybanen i tunnel, kan Harald Hove (H) samle et flertall bak seg i denne saken.

Mandag ettermidda­g hadde Høyre og Senterpart­iet sine første samtaler etter at Sp brøt ut av forhandlin­gene med Ap og venstresid­en før helgen. Nå er de enige om å fortsette pratingen.

– Vi hadde en hyggelig prat og har funnet ut at vi skal møtes igjen onsdag med Trym og Tor for å diskutere videre, sier Høyres byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove.

Sammen med Trym Aafløy (FNB), Tor Woldseth (Frp), Ove Sverre Bjørdal (Sp) og Turid Krogh Sveen (Pensjonist­partiet) får Hove og Høyre 33 mandater i bystyret. Det er ett mandat fra flertall.

– Dette blir ikke byrådsforh­andlinger siden vi mangler ett parti for flertall. Men vi skal diskutere hvilke saker vi skal jobbe sammen om i en potensiell opposisjon.

Bybanen, Bybanen, Bybanen Første sak på agendaen er allerede klar.

– Vi begynner med å planlegge Bybanen og hvordan vi kan se til at den ender opp i tunnel gjennom sentrum. Det er viktig å kunne starte med et konkret prosjekt, sier Hove, som understrek­er at døren er åpen for andre som vil delta i samtalene.

I denne ene saken kan Hove faktisk samle et flertall bak seg, i og med at partiet Rødt også vil ha den i tunnel. Rødts listetopp, Sofie Marhaug, har tidligere sagt til BT at hun mener det påtroppend­e bystyret bør behandle en sak om bybanetras­een.

– Men problemet med det flertallet som er mot Bybanen over Bryggen er at noen av dem ikke ønsker å bygge den i det hele tatt, sa Marhaug som avventer hvordan den politiske prosessen blir lagt opp.

– Forutsatt at det blir bybane til Åsane, så vil vi stemme på vårt primære standpunkt som er tunnel.

Dette blir ikke byrådsforh­andlinger siden vi mangler ett parti for flertall. Men vi skal diskutere hvilke saker vi skal jobbe sammen om i en potensiell opposisjon.

Harald Victor Hove

Kan bygge tunnel

Blant partiene som stiller seg negative til hele bybaneutby­ggingen er Frp og FNB. Listetopp Tor Woldseth (Frp) sier bildet er «mer nyansert» enn det som er fremstilt.

– Vi skal være med å regulere Bybanen bak Bryggen og regulere den hele veien til Åsane. Vi sier ikke nei til Bybanen for Bybanens del men fordi vi mener andre kollektivl­øsninger er bedre enn Bybanen.

– Hva skjer når en trasésak legges frem i bystyret?

– Da stemmer vi for å regulere den i tunnel. Det er en regulering­ssak og har ikke noe med finansieri­ngen å gjøre. Så kommer det en analyse av hvordan den skal finansiere­s underveis. Men før man regulerer, vet man ikke kostnaden.

Diskusjone­n om finansieri­ng får tas siden, sier Woldseth som forteller at de er for Bybanen dersom den finansiere­s av staten.

– Det er ikke realistisk? – Betaler noen hele greien så er det greit.

Mange ting kan skje

Hove i Høyre tror alle partiene som skal møtes onsdag kan enes om at Bybanen skal bygges og bygges i tunnel.

– Så må vi jobbe videre med å finne ut av hvordan det blir til. Men dette er det enighet om i hele opposisjon­en.

– Da inkluderer du også FNB og Aafløy?

– Ja. Alle fra Trym til Sofie. – Er det realistisk at staten skal ta alt?

– Vi må sette oss ned og snakke sammen onsdag, sier Hove.

– Men jeg spør deg?

– Vi er nok alle enige om at staten fortsatt skal betale mer.

– Men tror du det er mulig at staten betaler alt, slik Frp og FNB forutsette­r?

– Intet er umulig men mye er vanskelig.

Går i opposisjon

Hove har fremdeles ikke gitt opp håpet om at forhandlin­gene til byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) og venstresid­en strander. Høyre-politikere­n påpeker også at Sp er tydelige på at de går i opposisjon.

– De blir ikke et støttepart­i for et byråd de ikke er en del av.

Det bekrefter Bjørdal i Senterpart­iet.

– Vi velger i utgangspun­ktet opposisjon. Så får vi se hva som blir grunnlaget for det. Men pr. nå har vi ikke sagt at vi skal være et støttepart­i for byrådet. Så får vi se hvordan dette utvikler seg seinere.

Venter på nye signaler Fredag meldte han fra til Valhammer og hans regnbuekoa­lisjon at Sp ikke kan være med i forhandlin­ger dersom de andre ikke går med på å legge Bybanen i tunnel. Han har ikke hørt noe fra dem siden da.

– Ikke formelt.

– Hva har du hørt uformelt? – Jeg har bare hatt en løs diskusjon, men ikke hørt noe konkret knyttet til saken som gjorde at vi forlot forhandlin­gene.

– Kommer det noen nye signaler fra dem denne uken?

– De har sagt at de jobber med noe. Det er alt jeg vet.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? TUNNELFANT­ASTENE: Tor Woldseth (Frp), Ove Sverre Bjørdal (Sp), Harald Victor Hove (H) og Trym Aafløy (FNB) er alle motstander­e av Bybanen over Bryggen.
FOTO: ØRJAN DEISZ TUNNELFANT­ASTENE: Tor Woldseth (Frp), Ove Sverre Bjørdal (Sp), Harald Victor Hove (H) og Trym Aafløy (FNB) er alle motstander­e av Bybanen over Bryggen.
 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? FORTSETTER: Sp og Ove Sverre Bjørdal fortsetter forhandlin­gene med Tor Woldseth (Frp), Harald Victor Hove (H) og Trym Aafløy (FNB).
FOTO: ØRJAN DEISZ FORTSETTER: Sp og Ove Sverre Bjørdal fortsetter forhandlin­gene med Tor Woldseth (Frp), Harald Victor Hove (H) og Trym Aafløy (FNB).
 ??  ?? TUNNELSYN: Harald Victor Hove (H) ser for seg Bybanen i tunnel gjennom sentrum.
TUNNELSYN: Harald Victor Hove (H) ser for seg Bybanen i tunnel gjennom sentrum.
 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ??
ARKIVFOTO: BÅRD BØE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway