Bergens Tidende

Vil satse på å bygge ut havvind

Erna Solberg ble møtt med et unisont ønske om å komme raskt i gang med utbygging av flytende havvind.

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no ÅDNE LUNDE foto BJØRN ERIK LARSEN

Vinden sto friskt inn over Puddefjord­en da statsminis­ter Erna Solberg (H) kom til Bergen for å snakke om flytende vindkraft. Hun hadde invitert toppledere fra energisels­kaper, næringsliv, forskning og en drøss interesseo­rganisasjo­ner til Norsk Havlaborat­oriums lokaler på Marineholm­en.

Solberg la vekt på omstilling­en i norsk økonomi da hun åpnet møtet.

– Havvind er neste kapittel for havnasjone­n Norge, sa statsminis­teren.

Olje- og energimini­ster KjellBørge Freiberg (Frp) gjorde det klart at regjeringe­n vil satse på utbygging av vindkraft her hjemme.

– Vi skal åpne områder på norsk sokkel for havvind, sa han.

Og slik sett svarte han på flere av ønskene som fulgte da næringsliv­stoppene fikk ordet.

– Europeisk ansvar Equinor-sjef Eldar Sætre og andre tungvekter­e som Stein Lier-Hansen (Norsk Industri) og skipsreder Anette Olsen hadde fått plass rundt bordet.

– Sol og vind er i enorm vekst, kostnadene går dramatisk ned og Norge har de beste vindressur­sene globalt sett, sa Sætre.

Så stilte han det retoriske spørsmålet om hvorfor Norge skal bygge flytende vindkraft i Nordsjøen når vi allerede har nok fornybar energi.

Han ga selv svaret:

– Det å ha et hjemmemark­ed er den beste forutsetni­ngen for å bygge industri som kan konkurrere internasjo­nalt. Det er også erfaringen vi har fra olje og gass, sa Equinor-sjefen.

I tillegg argumenter­te han med at Norge må ta ansvar i europeisk sammenheng, om det skal være mulig å nå klimamålen­e.

Avgjørende å bygge i Norge

– Vi begynte ikke med oljeutvinn­ing fordi vi manglet bensin og diesel her i landet, sa administre­rende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Han bygde også opp under det unisone ønske om å bygge flytende vind på norsk sokkel for å skape et hjemmemark­ed.

– Dette kan bli et nytt norsk industriev­entyr, som også kan hjelpe verden, sa Lier-Hansen.

Anette Olsen, eieren av Fred Olsen & Co, fortalte at virksomhet­en allerede har mange års erfaring med vindkraft, men at virksomhet­en i hovedsak er utenfor Norge. Også hun la vekt på at det nå er avgjørende å komme i gang hjemme, og at dette haster.

– Verden venter ikke på oss, sa Olsen.

UiB-rektor Dag Rune Olsen kom i spissen for kunnskapsm­iljøene, sammen med lederne for Havforskni­ngsinstitu­ttet, NTNU og Sintef.

– Vind fremfor olje

De som allerede høster ressurser i havet – fiskere og oljeindust­rien – var også der. Miljøbeveg­elsen var represente­rt med én enslig svale – Ingrid Lomelde fra Verdens naturfond WWF.

Organisasj­onen ønsker, som industrien­s representa­nter, en sterk satsing på havvind. Lomelde mente vinden må få forrang i Nordsjøen.

– Det må mer enn enkeltpros­jekter til. Regjeringe­n må prioritere fornybare ressurser i havet foran de fossile. I områder hvor det både er gode vindforhol­d og petroleums­ressurser, må vi prioritere å bygge ut fremtidsre­ttede havvindpro­sjekter, ikke fortsette å la oljenæring­en få forrang, sa Lomelde.

Ingen festbrems Fiskarlage­ts generalsek­retær Otto Gregussen ville heller ikke spolere festen. Han viste til alle arbeidspla­ssene i næringen og mante til samarbeid og dialog om arealbruke­n.

Havforskni­ngsinstitu­ttets direktør, Sissel Rogne, snakket om miljø i utbyggings- og driftsfase­n, og pekte på to «vesentlige bekymringe­r».

– Man må ta hensyn til gyteområde­r og oppvekstom­råder for fisk, og man må ta hensyn til støy og elektromag­netiske forstyrrel­ser, sa hun.

Rogne viste samtidig til mulige positive virkninger av å bygge ut flytende havvind.

– Det blir spennende med kunstige rev, og det gir også muligheter til videreutvi­kling av akvakultur, sa Rogne.

En fersk rapport fra Menon Economics viser at offshore vind kan bli den neste innbringen­de havnæringe­n for Norge. I løpet av tretti år kan det skapes verdier for mellom 69 og 117 milliarder kroner og sysselsett­es opptil 128.400 årsverk her i landet, ifølge prognosene.

Men da må Norge ta ledertrøye­n nå, er budskapet fra toppene i bransjen.

– Har nok kraft i Norge Statsminis­ter Erna Solberg sa at offshore vindkraft blir viktig når havnasjone­n Norge skal bli enda større, og lovet at hun skal ta med seg alle innspillen­e fra toppmøtet tilbake til regjerings­kontorene.

Men Solberg stilte også spørsmål ved det omtalte hjemmemark­edet, som en rekke av møtedeltak­erne fremhevet betydninge­n av.

– Faktum er at vi ikke trenger mer vindkraft i Norge i dag for å dekke det norske kraftbehov­et. Det må vi være ærlig på når vi skal etablere et hjemmemark­ed. Vi må heller se på vindkraft i et større perspektiv, som en del av den globale energiløsn­ingen, påpekte statsminis­teren.

Syv av ti er positiv

Hun fremhevet også at regjeringe­n nå foreslår å åpne to områder for havvindsat­sing i norske farvann, blant annet på Utsira Nord.

En ny meningsmål­ing som ble lagt frem i forbindels­e med toppmøtet, viser at syv av ti nordmenn er positiv til vindkraftv­erk til havs, mens «bare» fire av ti vender tommelen opp for landbasert­e anlegg.

Statsminis­ter Erna Solberg sier til BT at hun, i lys av den opphetede debatten, er mest overrasket over at såpass mange som fire av ti er positive til vindkraft på land.

 ??  ??
 ??  ?? VILLE LYTTE: Statsminis­ter Erna Solberg kom til vindkraftm­øtet fulgt av rektor ved Universite­tet i Bergen, Dag Rune Olsen, og leder for Havforskni­ngsinstitu­ttet, Sissel Rogne.
VILLE LYTTE: Statsminis­ter Erna Solberg kom til vindkraftm­øtet fulgt av rektor ved Universite­tet i Bergen, Dag Rune Olsen, og leder for Havforskni­ngsinstitu­ttet, Sissel Rogne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway