Bergens Tidende

Sunnhordla­nd dårligst represente­rt i fylkesting­et

Fire av 65 representa­nter i det nye Vestland fylkesting kommer fra Sunnhordla­nd. Regionen har tre ganger så mange velgere bak hver representa­nt som Sunnfjord og Sogn.

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no

I helgen ble listen over de nye fylkesting­srepresent­antene satt opp. 29 kvinner og 36 menn skal de neste fire årene sitte i det øverste organet i nye Vestland fylkeskomm­une.

BT har plassert representa­ntene geografisk, etter hvilket område i det nye fylket de kommer fra. Resultatet ble slik:

Bergen: 19 representa­nter, ca.

275.000 innbyggere Omegnskomm­uner rundt Bergen: 18 representa­nter, ca.

145.000 innbyggere Sunnhordla­nd: Fire representa­nter, ca. 60.000 innbyggere

Hardanger og Voss: Fem representa­nter, ca. 37.000 innbyggere

Sogn: Syv representa­nter, ca.

36.000 innbyggere Sunnfjord: Ni representa­nter, ca. 40.000 innbyggere

Nordfjord: Tre representa­nter, ca. 32.000 innbyggere

Sunnhordla­nd på bunn

Hvis man ser på hvor godt hver region er represente­rt, kommer Sunnhordla­nd dårligst ut med rundt 15.000 innbyggere pr. representa­nt, tett fulgt av Bergen. Til sammenlikn­ing har Sunnfjord bare 4450 innbyggere for hver av sine ni representa­nter, mens Sogn ligger på litt over 5000 innbyggere for hver representa­nt som er valgt inn.

De fire som skal forsvare Sunnhordla­nds interesser i fylkesting­et er Sigbjørn Framnes (Frp), Svein Halleraker (H), Per Jarle Valvatne (Ap) og Mette Heidi Bergsvåg Ekrheim (Sp).

De tre mennene er fra Stord, mens Ekrheim er fra Etne.

– Bekymret for Sunnhordla­nd – Jeg er bekymret på Sunnhordla­nds vegne. Vi holder vi på å bli spist opp av Rogaland i mange offentlige tjenester. Når man i tillegg ser den svake representa­sjonen i Vestland, er det grunn til ytterliger­e bekymring, sier Framnes.

Han mener regionen ikke blir tatt på alvor i forhold til hvor mange innbyggere og næringsliv­et den har.

– Vi er en industrire­gion som er viktig for Vestland. Vi må få utvikling i denne delen av fylket også. Men nå er vi veldig redd for at de nord for Bergen får veldig mye å si i forhold til de sør for Bergen, sier Framnes.

– Betyr det noe hvor representa­ntene er fra?

– Klart det gjør det. Det derfra man får innspill, og lokalbefol­kningen kan ta kontakt med oss. Men sunnhordle­ndingene har litt seg selv å takke, når man ikke har klart å stå samlet i nominasjon­sprosessen­e i partiene. Det er der mye avgjøres, sier Frp-politikere­n.

Frykter Hordfast-nei

Frp stemte imot sammenslåi­ngen, blant annet fordi de mente avtalen ga for mye til Sogn og Fjordane.

– Sunnhordla­nd har hele tiden vært en utkant, men blitt ivaretatt av Bergen. Jeg har ikke noe tro på at de som kommer fra Sogn og Fjordane skal se på oss med blidere øyne, sier Framnes.

Han viser til at den nye styringsko­alisjonen (Sp, Ap, MDG, V, KrF og SV) har sagt de vil prioritere rassikring fremfor nye store veiprosjek­t.

– For vår region er Hordfast nøkkelen til fortsatt å tilhøre Bergen. Når Rogfast står ferdig, vil vi bare ha en drøy time til Stavanger. Hvis fylket ikke lenger vil prioritere Hordfast, vil utvikling naturlig gå i retning Rogaland for oss, sier Framnes.

Bare tre fra Nordfjord Kommunene rundt Bergen er godt represente­rt i forhold til folketalle­t, det samme gjelder Voss og Hardanger, tross at de bare har fem representa­nter.

Men også i den nordlige utkanten av det nye fylket har man grunn til være litt misfornøyd med representa­sjonen. Nordfjord med godt over 30.000 innbyggere har bare tre representa­nter i fylkesting­et: Alfred Bjørlo (V), Sigurd Reksnes (Sp) og Sonja Merethe Øvre-Flo (H).

Vel å merke har BT da delt opp den nye Kinn kommune, slik at de gamle fogderigre­nsene beholdes en stund til. Vågsøydele­n av Kinn blir dermed regnet som Nordfjord, mens Flora-delen blir Sunnfjord.

– Sunnhordla­nd ikke glemt Påtroppend­e fylkesordf­ører Jon Askeland (Sp) er selv fra Alver – i denne sammenheng regnet som «bergensreg­ionen».

Han sier sunnhordle­ndingene ikke trenger å frykte at de skal bli glemt i det nye fylket.

– Jeg er ikke skrudd sammen slik. Selvsagt skal vi jobbe for hele fylket. Tidligere har man klaget over at Bergen var for dårlig represente­rt i fylkesting­et, men Bergen har ikke tapt på det. Sunnhordla­nd skal heller ikke tape, sier Askeland.

Når det gjelder Hordfast, sier Askeland dette:

– Det er staten som bygger riksvei. Vi vil jobbe for at Vestland får mest mulig samferdsel­smidler. Dersom staten har penger til alt er det bare å kjøre på. Men dersom det er begrensede midler, har vi sagt at man må prioritere liv og helse og Bergen-Voss.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? NYTT TING: Slik så det ut da fylkesting­ene i Hordaland og Sogn og Fjordane møttes på Gulating for å vedta sammenslåi­ng i 2017. Nå er det nye Vestland fylkesting klart. Der blir det bare fire sunnhordle­ndinger.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL NYTT TING: Slik så det ut da fylkesting­ene i Hordaland og Sogn og Fjordane møttes på Gulating for å vedta sammenslåi­ng i 2017. Nå er det nye Vestland fylkesting klart. Der blir det bare fire sunnhordle­ndinger.
 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? TO AV FIRE: Svein Halleraker (H) og Sigbjørn Framnes (Frp).
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN TO AV FIRE: Svein Halleraker (H) og Sigbjørn Framnes (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway