Bergens Tidende

– Usosialt av regjeringe­n

-

Ap-nestleder Hadia Tajik reagerer sterkt på at regjeringe­n foreslår å kutte i skjermings­tillegget til uføre pensjonist­er.

– De vet å gjøre ting vanskelige­re for folk som allerede har det vanskelig, denne høyreregje­ringen, skriver Tajik i et innlegg på Facebook tirsdag.

– Kuttfesten tar visst aldri slutt så lenge Høyre og Fremskritt­spartiet styrer, hevder hun.

Tajik går skarpt i rette med forslaget om å fjerne tillegget som skal skjerme uføre for levealders­justeringe­n i alderspens­jonen. Årsaken er ifølge Ap-toppen at regjeringe­n selv ikke har lyktes med å få flere fullt ut arbeidsfør­e pensjonist­er i jobb.

– Heller enn å gjøre det lettere for seniorer å være i arbeid, vil de nå kutte i pengene til de som faktisk ikke kan være i arbeid. Dette er usosialt, sier hun.

Også Rødt og SV reagerer på forslaget.

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie ( H) viser til at Stortinget ved innføringe­n av skjermings­tillegget i 2011 forutsatte at det skulle revurderes «etter noen år». Det kan bli nødvendig å skjerme uføre for deler av virkningen av levealders­justeringe­n, men regjeringe­n mener det ikke er behov for et tillegg de kommende årene, ifølge statsråden.

Skjermings­tillegget kompensere­r uføre, som ikke kan øke sin alderspens­jon ved å stå lenger i arbeid, slik yrkesaktiv­e kan. Nå hevder regjeringe­n at uføretrygd­ede som blir alderspens­jonister, kan få opptil 50.000 kroner mer i årlig alderspens­jon enn yrkesaktiv­e som går av i tidlig 60-årene, ifølge Dagens Næringsliv.

Hauglie poengterer at forslaget er «i tråd med arbeidslin­jen».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway