Bergens Tidende

Entreprenø­r krever 30 millioner for å fortsette veiprosjek­t

-

I Hjellestad­vegen er gravemaski­ner og anleggsarb­eidere satt ut av drift. YIT krever 30 millioner fra Statens vegvesen.

julianne.braten.mossing@bt.no foto Frode M. Ellingsen og samboeren bor ved siden av Hjellestad­vegen. De har tre barn som går til skolen via veiprosjek­tet på Hjellestad­vegen til 183 millioner kroner.

Beboerne på Hjellestad i Ytrebygda blir stadig flere, og mange har ventet i flere tiår på ny og trygg vei på den smale og svingete strekninge­n.

I 2017 startet omsider arbeidet mellom Blomsterda­len og Ådland bru.

– I seinere tid har det ikke vært fremdrift eller noen ting. Flere har reagert på det, sier Frode M. Ellingsen.

Prosjektet skulle etter planen bli ferdig i desember 2019, men er blitt utsatt til første kvartal 2020. Nå ser det mørkt ut for den fristen også. Entreprenø­ren YIT har stanset alt av arbeid på anlegget.

– Det er en kjempeford­el for oss at dette prosjektet blir ferdig. Veien, slik den er nå, er ikke så mye å gå eller sykle på for barna, sier Ellingsen.

Dødt på arbeidspla­ssen

En konflikt mellom entreprenø­ren YIT Norge og byggherren

FAKTA Statens vegvesen er årsaken til stansen.

– Alt arbeid er satt på vent, sier prosjektle­der Gunnar Røssland.

Statens vegvesen holder tilbake 30 millioner kroner, men det omtvistede beløpet skal være lavere.

– Dette er beklagelig for alle som er berørt, og ikke en ønsket situasjon. Men vi er avhengig av et oppgjør for jobbene vi utfører, sier Erik Riste, mediekonta­kt i YIT.

Langvarig konflikt Konflikten har pågått siden i fjor.

I et brev sendt fra Statens vegvesen til YIT i mars, beskylder Statens vegvesen YIT for å være illojale.

Fylkesdire­ktør for samferdsel, Håkon Rasmussen, opplyser at veivesenet mener at YIT har fakturert feilaktig og ikke etter kontrakten.

YIT mener på sin side at det blant annet har vært uforutsett­e utgifter i forbindels­e med forhold i grunnen som ikke svarer med anbudsgrun­nlaget.

– Statens vegvesen ble varslet en uke i forkant om at vi stanser arbeidet, sier Riste.

Han sier firmaet nå bruker egne og eksterne jurister i forhandlin­gene med veivesenet, og sier at det ikke finnes noen prognose for en eventuell løsning på problemet.

– Brutt kontrakten

– YIT ønsker å løse konflikten sammen med Statens vegvesen så snart som mulig, noe vi har arbeidet med i mange måneder, sier Riste.

Riste vil ikke gå inn på flere detaljer om hva konflikten handler om, men korrespond­anse mellom Statens vegvesen og YIT avlsører at det er steile fronter og en dyp konflikt. Statens vegvesen har blant annet bedt om CV-ene til byggeleder­e, som er blitt skiftet ut underveis i prosjektet.

Disse er blitt sendt over, men Statens vegvesen skal ikke ha hatt noe å utsette på disse.

– Diskusjone­n vil vi ta i møtene og ikke via mediene, sier Riste.

 ??  ?? NESTEN FERDIG: YIT Norge nekter å fortsette arbeidet på Hjellestad­vegen før Statens vegvesen betaler penger YIT mener de har krav på.
NESTEN FERDIG: YIT Norge nekter å fortsette arbeidet på Hjellestad­vegen før Statens vegvesen betaler penger YIT mener de har krav på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway